amsam2525 – 19 août à 19:02: un suport pentru spmartphone?”,colphil – 19 août à 17:31: “Este pur si simplu un suport pentru a pune medalia”; pellen.maryline – 19 août à 14:29; “Un bikini? Bon, este adevarat ca aruncatoarele de greutate germane, de pilda, nu sunt chiar incantate…”, iata doar 3 dintre postarile la comentariile unui articol din L’Equipe care incearca sa afle ce reprezinta acest cadou pe care il dau oficialii la premierile olimpice.

Mai intai, am vazut ce nu prea este, cum nu este nici un press-papier, un buchet, un inel pentru servet de masa, un suport pentru bidon, cum s-a mai auzit pe la velodrom. Si totusi, “la ce este bun cadoul oferit medaliatilor la Jocurile Olimpice pe podium? Obiectul dat sportivilor pe podiumul protocolar este, de fapt o mica sculptura, care reproduce in treidimensiuni logo-ul Jocurilor Olimpice.

Responsabilii ceremoniei protocolare au decis sa rupa cu traditia si sa nu mai ofere buchete de flori sportivilor medaliati. “Cateodata, castigatorii aruncau florile imediat dupa ce coborau”, a povestit Christy Nicolay, membru al comitetului de organizare, pe site-ul Stuff.co.nz. Dupa ce a imaginat mai multe cadouri, intre care bratari, organizatorii au optat pentru aceasta reprezentare a logo-ului care simbolizeaza profilul celebrei Capatini de Zahar (Corcovado) de la Rio de Janeiro, in culorile drapelului brazilian. “Dar nu i-am dat nume”, precizeaza Nicolay.

In ce priveste aceste ceremonii de premiere, New York Times reaminteste ca fiecare comitet de organizare poate aduce o tenta personala: in 2004, la Atena, sportivii erau ‘incoronati’ cu lauri, o referinta la practicile antice. La Rio, trei teme muzicale diferite au fost compuse si difuzate, in functie de sport: o arie “traditionala” pentru natatie, atletism sau gimnastica, o arie tot traditionala pentru sporturi precum baschetul, si chiar o tema “cool’ la BMX si VTT, ceva asa, bubuit, i-as zice ‘house’ sau ‘techno’, dar mi-e frica sa nu gresesc si astfel sa am drept unica reactie “ba, nu e ‘house’ e…’

Advertisements