* Atletismul tine in continuare capul de afis al Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, atat in probele tehnice (sarituri, aruncari), cat si pe pista, iar evenimentul zilei de luni a fost noul record mondial al arncatoarei de ciocan, poloneza Anita Wlodarczyk, un 82,29 m care depaseste copios precedenta performanta, a aceleiasi sportive, 81,08 m.

Prima femeie care depaseste 80 de metri in aceasta proba a inregistrat un succes dincolo de orice dubiu, inchipuire chiar, urmatoarea clasata, chinezoaica Zhang Weixiu, fiind la peste 5 m distanta (76,75 m), bronzul revenind unei britanice, Sophie Hitchon (74,54 m).

* Pe pista stadionului olimpic, Shaunae Miller (Bahamas) a executat cea mai spectaculoasa sosire, cu un plonjon, la propriu, pe linia de sosire, pentru a se impune cu 7 sutimi avans in finala probei de 400 m in fata americancei Allyson Felix, impiedicand-o pe aceasta sa devina prima femeie de 5 ori medaliata cu aur in atletism. Gratie prezentei de spirit si a sacrificiului, Miller a fost inregistrata in 49″44/100, iar Felix in 49″51/100, in timp ce medalia de bronz a fost castigata de jamaicana Shericka Jackson – 49″85/100.
* Spectacol fara egal pentru brazilieni in arena atletismului olimpic, prajinistul Thiago Braz a fost sarbatorit ca un erou, dupa ce a cucerit medalia de aur a sariturii cu prajina, cu 6,03 m, in fata super-favoritului, francezul Renaud Lavillenie – 5,98 m. Proba a avut toate ingredientele unui veritabil thriller, cu un suspans bine dozat. Mai intai, furtuna de azi-noapte a intarziat debutul intrecerii.

Dupa care, recordmanul mondial Lavillenie, in paranteza fie spus fluierat de torcida fotbalistica deplasata in acest scop in arena atletica, a concurat imperial, ajungand fara probleme la 5,98 m, dupa 4 tentative, toate reusite din prima. La 5,98 m, francezul era deja peste graficul de la precedentul sau triumf olimpic, din urma cu 4 ani, la Londra (unde a castigat cu 5,97 m).

In acest moment, Thiago Braz, invins deja la numarul de incercari, “sare” peste 5,98 m, adica pur si simplu renunta, cerand ridicarea stachetei la 6,03 m. Lovitura de traznet, i-a intrat chinta regala: sare 6,03 m si il depaseste pe un Lavillenie incredul in fata unei asemenea indrazneli.

Totusi, brazilianul nu este un venit cu prajina sa concureze si el acasa. Dimpotriva, asa cum fac toate tarile care se respecta, brazilienii i-au asigurat toate conditiile, in primul rand tehnice (adica antrenor, staff, tot ce trebuie), angajandu-i acestui tanar foarte talentat din statul cel mai prosper al tarii, Sao Paulo, cel mai bun antrenor de prajina al momentului, pe Vitali Petrov, cu stagii de pregatire la Formia (Italia).

Vitali Petrov este o somitate (neinjurata de nimeni, ca pe alte meleaguri, ma roade chestia asta cu batjocorirea antrenorilor si ma voi racori in curand), mentorul lui Serghei Bubka si actualul antrenor al Elenei Isinbaeva. Si astfel, punandu-se totul la dispozitie la cel mai inalt nivel, a venit, iata si rasplata: titlul olimpic! Simplu, nu, ce sistem, ce legislatie, ce teoria chibritului rasucita prin simpozioane, cum facem noi pana la voma!

* Raman pe stadionul olimpic pentru inca o proba, cea de 800 m, castigata, scontat, de kenyanul David Rudisha, invingator in aceasta proba care a devenit practic una de dublu 400 m (se alearga in jur de 50 secunde pe turul de pista, fara tactica, daca nu tii ritmul de la cap la coada pierzi, matematic) in 1’42″15/100. Argintul a fost castigat de algerianul Taufik Makhloufi – 1’42″61/100, iar americanul Clayton Murphy a luat bronzu cu 1’42″93/100. Rudisha este campionul olimpic de la Londra, fiind al patrulea semifondist din istorie care se impune de 2 ori consecutiv la JO.

* Italianul Elia Viviani este primul ciclist din tara sa campion olimpic in acest secol, impunandu-se luni noaptea la Rio de Janeiro in proba de omnium, proba cea mai completa a ciclismului pe velodrom, alcatuita din 6 curse. Victoria lui Viviani a stat sub semnul intrebarii chiar in ultima cursa a omniumului, cea cu aditiune de puncte, cand era sa fie prins intr-o cazatura provocata de britanicul Mark Cavendish, acesta taindu-i calea concurentului sud-coreean, care a cazut, fiind obligat sa abandoneze.

In cele din urma, Cavendish a castigat prima sa medalie olimpica, de argint, dupa ce cursa a fost reluata, cu un Viviani care i-a lasat pe toti ceilalti fara replica, avand 10 participari in cele 16 sprinturi ale semifondului cu aditiune de puncte (unul la 10 ture, 40 km in total). Medalia de bronz a revenit danezului Lasse Hansen. Proba similara feminina a fost castigata de britanica Laura Trott.

* In Parcul olimpic o camera de televiziune de mari dimensiuni, suspendata pe un cablu, care apartine Olympic Broadcasting Service, producatorul de imagini televizate de la Jocurile Olimpice, o firma a CIO (cine imparte, parte isi face, au luat si asta…) a cazut de la o inaltime de 20 m, ranind 7 persoane. Asta chiar e tare, sa-ti cada o camera in cap!

Advertisements