* Usain Bolt a intrat definitiv in istoria sportului, si anume pe prima pagina, devenind primul triplu campion olimpic in proba-regina a sportului nr. 1 al Jocurilor, 100 m, dupa ce s-a impus imperial, in 9″81/100, in fata americanului Justin Gatlin – 9″89/100 si a surprinzatorului canadian Andre De Grasse – 9″91/100.

La 30 de ani, pe care ii va sarbatori chiar in ziua inchiderii actualelor Jocuri, barbatul care a revolutionat atletismul si sprintul cu fuleul lui amplu, inconfundabil, Usain Bolt, pe care l-am urmarit pana la cele mai mici gesturi, a intrat, inca de pe culoarul spre arena, intr-o rutina care, de mai bine de un deceniu, a devenit parte din el: cu degetul ridicat spre cer, in uralele multimii, un start prudent, primii 30 de metri alergati cu corpul aproape paralel cu pista, apoi accelerarea fantastica, propulsie implacabila spre sosire, unde, in firea lucrurilor, a castigat.

A urmat, celebrarea in stilul atat de personal, plin de bucurie si culoare. Mai intai l-a salutat, vadit fericit, pe fantasticul sud-african Wayde Van Niekerk, cel care tocmai survolase proba de 400 m cu un record mondial de domeniul visului, 43″03/100, cu 15 sutimi mai bine decat legendarul Michael Johnson, in 1999, apoi s-a “predat” multimii, care il iubeste atat de mult.

Avand tot timpul in gand, cum sa zic, tripla-tripla care pentru oricine pare o nebunie, pentru a treia oara la Jocurile Olimpice victorii la 100 m, 200 m, 4×100 m. Perfect posibila, pentru un extraterestru care detine recordurile mondiale in toate cele 3 probe.

De pe acum, Usain Bolt are 7 titluri olimpice in palmares, devenind inca inaintea celorlalte doua probe de la Rio de Janeiro egalul din acest punct de vedere, al finlandezului Paavo Nurmi si al marelui Carl Lewis, pana acum sportivii cei mai titrati din istoria Jocurilor la atletism.

Dar victoria de azi-noapte a lui Bolt are si o alta semnificatie, bine punctata de comentatorii avizati: jamaicanul l-a invins de doua ori la rand pe Justin Gatlin, in semifinale, apoi in finala, “baiatul rau” suspendat 5 ani pentru dopaj si intampinat inaintea finalei cu un cor de contestatii din tribune, astfel ca Bolt a luat aceasta “sarcina” a infrangerii americanului si drept o misiune pentru recredibilizarea unui sport, atletismul, atat de lovit de problemele de dopaj.

“Atletismul are nevoie ca eu sa castig la Rio si ca eu sa fiu cel mai bun”, declarase Usain Bolt, vizionar, intr-un interviu acordat, inca din iulie, pentru ziarul francez Aujourd’hui en France/Le Parisien, publicat abia duminica, in urma unei intelegeri exemplare a menirii atat a sportului curat, cat si a gazetariei facute nu pentru a incita, ci pentru a construi.

* Evident, duminica a fost, peste tot si toate, ziua atletismului, si nu numai pentru ca a fost programata cursa de 100 m. Capul de afis al reuniunii a fost prefatat cum nu se poate mai potrivit de proba turului de stadion, in care un atlet sud-african, Wayde Van Niekerk, in varsta de 24 de ani, a doborat, cum spuneam, aparent imuabilul record al “Locomotivei din Waco”, Michael Johnson, vechi de 19 ani.

Dupa cursa, aveam sa aflam ca Usain Bolt insusi ii prezisese acest record, dupa ce sud-africanul s-a antrenat, la Kingston, in grupa jamaicanului, devenind primul primul atlet care a coborat, in aceeasi luna, sub 10 secunde pe 100 m, sub 20 de secunde pe 200 m si sub 44 secunde pe 400 m!

* Iar pentru ca reuniunea de atletism sa fie perfecta, columbiana Caterina Ibarguen s-a impus magistral la triplusalt, cu un 15,17 m, un rezultat care nu a lasat loc de replica.

Advertisements