* Marian Dragulescu a fost in imediata, milimetrica as spune, apropiere a podiumului, pe locul 4 la sarituri, dar la egalitate cu medaliatul cu bronz, japonezul Kenzo Shirai, ambii, deci, cu 15,449 puncte, note incredibil de mari pentru o asemenea pozitie, intr-o finala in care, pentru prima oara de multa, multa vreme, nu a ratat nimeni, fapt unic in competitia de gimnastica sportiva a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, luni, cu doar o zi inainte de incheierea intrecerilor la acest sport.

De altfel, intre locul 1, ocupat de marele favorit, nord-coreeanul Ri Se Gwang, notat cu o medie de 15,691, si ultimul loc, 8, care a fost ocupat cu 15,316, se vede clar ca sunt mai putin de 4 zecimi, de departe cea mai echilibrata finala a competitiei de gimnastica. Medalia de argint a revenit rusului Denis Abliazin, cu 15,516, adica la doar 17 miimi de punct nenorocite in fata lui Marian Dragulescu si a japonezului!

Acum sa va explic, totusi, ce este cu aceasta departajare, care nu exista la gimnastica decat la Jocurile Olimpice, pentru a nu ne pomeni cu podiumuri cu cate 3 medaliati cu acelasi metal. S-a mai vazut, dar cu peste un deceniu in urma.

La medii egale, pentru a nu se acorda, cum spuneam, tuturor gimnastilor notati la fel in cele din urma, se iau, pentru departajare, notele de la executie. Or, aici japonezul a avut cea mai mare apreciere, 9,533, fata de “doar” 9,433, cea mai buna nota la executie a lui Marian Dragulescu.

Marian, iata, este urmarit de o asemenea napasta, pierzand aurul olimpic la sol, acum 8 ani daca nu ma insel, in aceleasi conditii!

* La barna, Catalina Ponor nu a mai reusit un exercitiu sigur si bine legat, clasandu-se penultima, pe 7, cu un total departe de valoarea ei, 14,000. La acest aparat, aurul a fost castigat de olandeza Sanne Wevers, cu 15,466, argintul a revenit americancei Lauren Hernandez, cu 15,333, iar bronzul, celeilalte americance, Simone Biles, cu 14,733, desi a avut o ratare.

Gimnasta noastra, care va implini sambata 29 de ani si care a revenit a doua oara in cariera in activitatea competitionala pentru a salva sportul care a consacrat-o, nu a putut ajuta, ca si Marian Dragulescu, o federatie molesita de succese, care nu stie sa-si apere valorile adevarate, lasand cei mai mari antrenori din istoria sportului mondial in calea tuturor neavenitilor, batjocoriti si indepartati, prin scarba care le-a fost produsa, de sala unde au faurit aproape 300 de medalii.

Cum sa faci mare performanta tu, ca sportiv, cand vezi ca idolii tai, cei de care trebuie sa asculti fara cracnire, pentru ca sportul de mare performanta nu-i vreun fitness, sunt lasati fara nicio aparare?

Cu un personal supraponderal (sunt peste 10 angajati, vorbesc doar de functionari, de purtatorii de hartii, nu de antrenori si alti specialisti, pentru o mana de sportivi), cu un ofiter de presa care nu a dat un comunicat in viata lui pentru a apara monumentele care il hranesc (Emanuel Fantaneanu e numele lui, ati auzit scotand un “sughit” cand erau tavaliti prin noroi oamenii cu adevarat mari din gimnastica?), FRG a cules ce nu a semanat, intr-un trai neneaca pe munca sportivilor, lasand sa curga toate zoaiele in capul celor care au facut istorie.

Marti, ultima sansa a gimnasticii la o medalie, Andrei Muntean concurand in finala la paralele.

*Ca sa nu raman dator cu rezultatele de la primul aparat al zilei, inelele, sa spun ca titlul olimpic a fost cucerit de grecul Eleftherios Petrounias, cu cea mai mare nota din concurs, 16,000, urmat de brazilianul Arthur Zanetti – 15,766 si de rusul Denis Abliazin.

* Dimineata, in concursul atletic al Jocurilor Olimpice, celalalt Marian al delegatiei noastre prezent de ziua lui onomastica in concurs, triplusaltistul Marian Oprea, a ratat complet prezenta la Rio, ratand toate cele 3 incercari din calificari.

De altfel, sincer sa fiu, ma asteptam, pentru ca vicecampionul olimpic de la Atena, din 2004, nu figureaza deloc in ratingul de anul acesta al probei la Federatia internationala de atletism (IAAF), din cele 171 repertoriate. Asta inseamna ca nu exista in 2016 in ierarhia triplusaltistilor, cu nici o saritura oficiala valabila, calificarea fiind obtinuta de el pentru Rio de Janeiro de anul trecut.

Inteleg ca a facut o declaratie lui Vasile Arhire de la TVR, chiar in zona mixta a arenei olimpice, cam ambigua, prima data a spus ca nu se retrage, apoi ca luna aceasta ar putea anunta retragerea.

Advertisements