* Florin Mergea si Horia Tecau au ramas cu medaliile de argint ale probei de dublu, prima din istoria tenisului nostru, care, iata, a avut 6 editii de Jocuri Olimpice de la reintroducerea acestui sport in program, pierzand, dupa o lupta exemplara, insa, finala de vineri noaptea, in fata cuplului spaniol Marc Lopez/Rafael Nadal.

Nu mai putin de 2 ore si 26 de minute a tinut acest meci de referinta in analele olimpice, castigat de iberici cu 6-2, 3-6, 6-4, dar sunt sigur ca prima finala de tenis a actualei editii va concura la premiul de cel mai frumos meci al turneului carioca, cu sanse mari de a castiga premiul cel mare. Exista, iata, momente in care nu ai ce reprosa invinsilor, au jucat din rasputeri pentru titlu, totul depinzand de un moment de inspiratie, o minge norocoasa intr-o faza grea, de foarte putin, de fapt. Asa a fost sa fie…

Medaliile de bronz au fost castigate de americanii Steve Johnson si Jack Stock, care au dispus in meciul pentru locul 3 de perechea canadiana Daniel Nestor/Vasek Pospisil cu 6-2, 6-4, dupa numai 1 ora si 3 minute de joc.

Finala feminina se va disputa intre Angelique Kerber (Germania) si portoricanca Monica Puig, dupa ce prima a invins-o in semifinale pe americanca Madison Keys cu 6-3, 7-5, iar a doua pe Petra Kvitova (Cehia) cu 6-4, 1-6, 6-3.

Rezultatele sferturilor de finala masculin: Rafael Nadal (Spania)-Thomaz Bellucci (Brazilia) 2-6, 6-4, 6-2; Andy Murray (Marea Britanie)-Steve Johnson 6-0, 4-6, 7-6; Kei Nishikori (Japonia)-Gael Monfils (Franta) 7-6, 4-6, 7-6; Juan Martin Del Potro (Argentina)-Roberto Bautista Agut (Spania) 7-5, 7-6.

Se vede clar ca jucatorii care au ramas in cursa au luptat din rasputeri pentru victorie, pentru gloria olimpica, mai ales ca, spre deosebire de Londra-2012, ATP si WTA nu mai acorda puncte in circuitele lor pentru turneul Jocurilor Olimpice, probabil dintr-o egoista indepartare a concurentei.

Aiurea, Jocurile sunt o data la 4 ani, iar prestigiul competitiei nu are cum sa faca rau nici circuitelor profesioniste, dovada ca turneul masculin de baschet este, practic, un fel de mini-campionat NBA, majoritatea jucatorilor de la selectionatele de varf chemandu-si compatriotii din campionatul nord-american, care, iata, este mai prosper decat era la debutul profesionistilor in turneul olimpic, in 1992, la Barcelona. Ba, daca ne aducem aminte, NBA era intr-o situatie grava, a trebuit sa vina David Stern commisioner pentru a-l insanatosi!

* De fapt, a doua medalie fost adjudecata in timpul meciului de dublu, la haltere, unde Gabriel Sincraian, la categoria 85 kg, a obtinut un excelent bronz, cu 390 kg (173 kg+217 kg), ajutandu-l si greutatea corporala (84,33 kg fata de 84,94 kg ale kazahului Ulanov, situat al 4-lea, cu acelasi total.

Medalia de aur a fost cucerita de Kianoush Rostani, din Iran, cu 396 kg, cu un nou record mondial (179 kg+217 kg), iar argintul – de chinezul Tian Tao – 395 kg (178 kg+217 kg).

Dupa cum stiti, la Jocurile Olimpice se acorda medalii doar la total, iar daca observati la stilul aruncat toti halterofilii de pe podium au ridicat de-asupra capului 217 kg!

Advertisements