Ana-Maria Branza-Popescu, Simona Gherman, Simona Pop si Loredana Dinu sunt primele campioane olimpice ale Romaniei la actuala editie a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, dupa o finala a probei de spada pe echipe in care au invins cu 44-38 China!

Adica spadasinele noastre au invins detinatoarea titlurilor olimpice si mondiale, intrucat, asa cum suna celebra butada a lui Montherland, “este frumos ca esti pe primul loc, dar spune-mi cine a fost pe doi!”. Ei bine, pe locul secund, iata, dupa Romania, a fost marea favorita a intrecerilor de la Rio! In plus, a fost si o revansa, luata de romance, dupa esecul in fata chinezoaicelor din finala din 2015, de la Mondiale.

Finala a inceput si s-a terminat ca intr-un basm, ca intr-un scenariu bine construit, dar scris cu lamele spadelor cu o maiestrie pe care nu o banuiam, recunosc, pentru ca de multe ori am avut impresia ca, daca ai pune o penita in varful spadei, scrimerele noastre ar putea caligrafia pur si simplu pagini intregi, de-a dreptul. Si asa au scris, joi noaptea, una dintre paginile de referinta ale sportului nostru, prima medalie de aur olimpica pe echipe cucerita de scrima noastra!

Desfasurarea, in schimb, a fost una aproape liniara, am condus tot timpul. A intrat prima pe plansa Ana-Maria, care a dat prima tusa, dupa care adversara ei, Sun Yujie, a recurs la o manevra rar intalnita, pur si simplu a refuzat lupta, au trecut 40 de secunde fara alta tusa, astfel ca au intrat in lupta urmatoarele concurente, Simona Pop si Xu Anqi.

Parea ca manevra de la primul releu a dat roade, Xu a preluat initiativa, numai ca Pop a terminat la egalitate: 4-4, pe echipe conduceam cu 5-4, dupa care scorul a mers, incet, dar sigur, in favoarea noastra, pana la releul 7, cand rezerva Loredana Pop a dus scorul la 24-16, in fata rezervei lor, Hao Jianlu. Intre timp, insa, Ana-Maria Popescu daduse un 4-0 in fata aceleiasi Hao Jianlu, iar jocurile pareau facute.

Nu a fost chiar asa, desi siguranta sportivelor noastre a mentinut distanta, facandu-le pe fostele, de acum, campioane olimpice sa alerge cu limba scoasa dupa fiecare tusa. Pentru ca, intr-o maniera entuziasmanta, Popescu sa incheie lupta cu un releu incredibil, 14-13, penultima tusa fiind una cu saritura, de sus, un fel de slum-dunck din baschet! Avem, iata, si simtul spectacolului, intr-un sport mai degraba de concentrare si de lupta incrancenata.

Un moment care m-a impresionat pana la lacrimi: premierea a fost facuta de Anisoara Pascu, vicepresedinta FIE, presedinta de onoare a federatiei noastre, care a avut, in sfarsit, un motiv de mare bucurie, dupa lunile teribile prin care a trecut, insotita de Octavian Morariu, membru al CIO din partea tarii noastre.

In schimb, acum am vazut grozaviile acestui echipament al lotului nostru, care nu are niciun fel de insemn vizibil ca ar apartine Romaniei! Incredibil! Cumparati rapid niste litere cu care sa imprimati pe treninguri Romania, ca vom mai avea sportivi pe podiumul de premiere si vom avea din nou senzatia ca sunt thailandezi, cu treninguri in culori neutre, banale, fara nimic care sa spuna despre cine este vorba!

* Am ramas dator cu adversarii tenismanilor nostri Horia Tecau si Florin Mergea in finala de vineri de la dublu, care va avea loc dupa ora 20,30. Este vorba de spaniolii Rafael Nadal/Marc Lopez, care au dispus cu 7-6, 7-6 de canadienii Daniel Nestor/Vasek Pospisil.

* Si tot de la tenis: la mixt, Irina Begu si Horia Tecau s-au calificat in sferturi la dublu mixt. In schimb, Monica Niculescu nu s-a refacut dupa problemele de sanatate cu care a venit la Rio, astfel ca perechea Niculescu/Florin Mergea a fost nevoita sa abandoneze…

PS. Eu am scris, credeti-ma, “la cald” acest text, desi an vazut ca nu-l pot posta cu aceeasi promptitudine cu care v-am obisnuit, pentru ca UPC-ul isi bate joc de abonati. A cazut cablul la doar 10 minute dupa ora 23,00, cand nu mai au ei serviciu de lucru cu publicul (unde s-a pomenit ca un serviciu permanent, platit lunar cu cel mai mare tarif dintre toate firmele de cablu sa nu aiba “Deranjamente” tot timpul?). A trebuit sa vad finala la vecini… Daca la prima ploaie dureaza 24 de ore o remediere, inseamna ca banii sunt pur si simplu furati!

Advertisements