A venit, in sfarsit, si medalia atat de mult asteptata, iata, de o saptamana: spadasinele romance, Ana Maria Branza-Popescu, Simiona Gherman si Simona Pop, si-au asigurat medaliile de argint in concursul pe echipe, dupa ce au spulberat in semifinale Rusia cu 45-31, dupa o demonstratie de tehnica, rabdare si inteligenta.

In finala pentru aurul olimpic al editiei 2016 a Jocurilor Olimpice, la jumatate de ora dupa miezul noptii, romancele vor infrunta China, campioana olimpica en-titre, si campioana mondiala, care a trecut in cealalta semifinala Estonia. Nu am insirat galoanele asiaticelor pentru a pregati, vezi Doamne, o iesire onorabila, pentru ca, la urma-urmei, si noi suntem campioane europene en-titre, atat la echipe, cat si la individual, prin Simona Gherman, in timp ce Ana-Maria este vicecampioana a Europei.

Plus ca avem si noi in palmares 2 titluri mondiale, iar demonstratia facuta in fata rusoaicelor, reprezentantele unei delegatii infometate de trofee, din motivele cunoscute, ne da dreptul la orice vis in aceste momente.

Recunosc, sunt si putin excitat de comportarea de o calitate ireprosabila a scrimerelor noastre in aceasta semifinala, dupa ce ne storsesera de forte, tot din cauza emotiilor, in sfertul cu SUA, pe care l-am castigat in minutul de aur, cu o tusa de 24-23 facuta de Ana-Maria Popescu in prelungirile unei lupte epuizante.

Dar nimic nu este mai frumos decat succesul cladit pe truda, si mai ales pe inteligenta. Cu alonja superioara, dar si cu o pozitie in garda inalta, rusoaicele (Tatiana Logunova, Liubov Sutova si Violeta Kolobova) au fost condamnate, parca, la atac, repezindu-se tot timpul in fata pe plansa… pana s-au trezit dupa releul numarul 5 cu un 23-13, paradele-ripostele fetelor noastre sau fandarile urmate de atacuri necrutatoare, de mangusta, ducand scorul la o diferenta de 10 tuse care s-a dovedit decisiva.

De aici, lupta de-a mangusta cu cobra a continuat, pana cand, in ultimele trei releuri (asalturi directe, fieare-cu-fiecare, cum sa explic?) a inceput corectia: mai intai Pop a muncit din greu cu Sutova (9-7), dupa ce rusoaicele se apropiasera la 6 tuse, Popescu i-a administrat un 5-2 Logunovei, dupa care campioana europeana Simona Gherman a dat lectia de scrima, 5-2 cu Kolobova, si un 45-31 fara drept de apel, rar intalnit intr-o asemenea faza a unei competitii supreme.

Asteptam, asadar, meciul pentru aur, cu toata increderea. Dar este bine sa consemnam ceva deja adjudecat: avem o medalie, prima, la Rio de Janeiro. sa fie primit, sa mai vina.

* Iar una dintre aceste medalii ar putea fi si la canotaj, echipajul feminin de 8+1 al Romaniei (format din Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrila, Iuliana Popa, Madalina Beres, Laura Oprea, Adelina Bogus, Andreea Boghian si Daniela Druncea) calificandu-se in finala de sambata a probei, dupa un convingator loc secund in repesajul de joi.

Advertisements