* O veste buna si una asa si asa de la tenis: in proba de dublu mixt, Romania a mai primit un loc din cele 16 de pe tablou, asa ca vom participa cu perechile Monica Niculescu/Florin Mergea si Irina Begu/Horia Tecau. Asta-i vestea buna.

Cea mai putin vesela, desi nu din cale-afara de rea, este ca vom avea adversari tari: Begu si Tecau pe polonezii Agnieszka Radwanska si Lukasz Kubot, iar Niculescu/Mergea pe spaniolii Carla Suarez Navarro/David Ferrer. Ambele cupluri din tari care lupta pentru culorile nationale, dincolo de faptul ca sunt alcatuite din mari vedete, jucatori si jucatoare de primii 10 in lume…

* Pe ciudatul canal in buricul targului, canotoarele noastre ne-au mai adus culori in obrajori: fara sa exultam, pentru ca mai este mult pana departe, victoriile de la peroul Madalina Beres/Laura Oprea, si 2 vasle categoria usoara, cu Ionela-Livia Lehaci si Giannina Beleaga, si calificarea in semifinale, aratand ceea ce stiam noi despre acest sport in Romania. Adica, asa cum s-a vazut, curse clare, dominate din start la sosire, mai ales in ce priveste schiful de 2 rame, unul reprezentativ pentru Romania, cu care, de-a lungul anilor, au fost cucerite 5 medalii de aur, mai bine de un sfert din titlurile (19) obtinute la Jocurile Olimpice de canotajul romanesc.

Cred ca oricum ambele echipaje pot ajunge in finalele probelor, iar acolo, cu doar 5 adversare fiecare, ne putem astepta, in sfarsit, la podium. La 2 rame, semifinalele sunt miercuri, de la ora 14,30 ora Romaniei, iar finala, vineri, de la ora 16,24, in timp ce la 2 vasle cele doua romance vor trage miercuri in penultimul act, de la ora 17,50, si tot vineri, Doamne-ajuta, in finala, programata la 15,52.

Se pare ca toate aceste piste facute aici au prins bine lotului nostru feminin, care a crescut de la o zi la alta, iar tineretea sportivelor le permite sa concureze si de cate 2 ori pe zi (cazul ramerelor, care sunt si in barca de 8+1, care tot miercuri disputa semifinala).

* In schimb, la baieti ne-am oprit inaintea finalei, atat la 2 rame, unde Cristi Pirghie si George Palimariu au fost ultimii in semifinale, urmand sa dispute o finala de consolare, ca si echipajul de 4 rame, la fel de neconvingator.

* Campioana la tenis de masa masculin a Romaniei, CS Mioveni, are inca in cursa un component, dar nu roman, ci un nigerian, Quadri Aruna (in fotografie, la decernarea titlului pe echipe anul acesta, multumesc pentru semnalare confratelui Razvan Mihai Marinescu). Primul african din istorie care s-a calificat vreodata in sferturile de finala ale turneului olimpic, este numarul 40 mondial, iar in optimi a reusit marea surpriza sa-l elimine pe legendarul german Timo Bolt, fost nr. 1 in lume, locul 13 acum, cu 4-2 (12-10, 12-10, 11-5, 3-11, 5-11, 11-9).

Aruna, care a cucerit titlul Romaniei anul acesta alaturi de Ionut Seni si Alexandru Cazacu, va ajuta, speram, formatia argeseana sa mearga cat mai departe in prestigioasa Cupa ETTU!

* S-a facut atata tapaj pe faptul ca in ringul olimpic de box vor putea urca acum si profesionisti si totul s-a terminat intr-un mare fleosc! De fapt, era previzibil, pentru ca asa-zisa versiune profesionista inventata de AIBA (ultima litera inseamna “amator”, asa ca ar trebui sa-si schimbe si acronimul federatia internationala) este o pacaleala.

Iata, la Rio a ramas un singur profesionist, dupa ce cubanezul Jorve Lazaro Alvarez l-a eliminat pe italianul Carmine Tommasone, in limitele categoriei 60 kg, ultimul mohican fiind, de fapt, un thailandez, Amnat Ruenroeng, tot la semiusoara. Al treilea “profesionist” era semigreul camerunez Hassan Ndam, si el batut in primul tur. Iata ca, daca nu da peste vreun cubanez, singurul pugilist roman prezent la Rio, supergreul Mihai Nistor, se poate lipi de un podium, ca nu pare mare inghesuiala de valori pe acolo…

Advertisements