* In fata unui public de fotbal pe tapsan, galagios pana dincolo de limitele tenisului, perechea romana Florin Mergea/Horia Tecau a reusit calificarea in semifinalele turneului olimpic, dispunand cu 6-4, 5-7, 6-2 de brazilienii Marcelo Melo/Bruno Soares.

Timp de o ora si 50 de minute au trebuit Florin si Horia sa reziste, in primul rand psihic, atmosferei de pe arena carioca, spectatorii crezandu-se la vreun meci Botafogo-Vasco da Gama si nu la tenis. Dincolo de aceasta adversitate, cei doi romani aveau un fata un cuplu mai bine cotat decat al lor pe tabloul probei de dublu (brazilieni, favoriti 3, ai nostri, cap de serie nr. 5), unei seri neobisnuit, totusi, de calde, 23 de grade, cu o umiditate greu de suportat de cei dinafara continentului, 78 la suta.

Cu atat mai mult merita salutata victoria lor, una a revederii, a prieteniei complet regasite, dupa 14 ani de cand, juniori fiind, cucereau impreuna Wimbledonul (succes repetat anul urmator), prindeau finala la Melbourne si anuntau o cariera stralucita.

Care poate ajunge stralucitoare, chiar prin aurul olimpic, pana la care le vor mai sta in fata americanii Steve Johnson si Jack Stock, in semifinala de miercuri, in timp ce vineri sunt programate meciul pentru medaliile de bronz (sper sa sarim peste asta) si finala probei. De altfel, Horia Tecau a fost transant, declarand imediat dupa meciul de marti seara: ”Miercuri jucam cu medaliile pe masa. Inca de anul trecut am spus ca obiectivul nostru este castigarea medaliei de aur la Rio. Deci, noi stim, echipa noastra stie, toata tara stie. Nu mai trebuie sa ne punem nicio presiune in plus, am ajuns aici concentrandu-ne pe fiecare minge, pe fiecare punct si asa vom face si maine”.

In cealalta semifinala se vor confrunta spaniolii Marc Lopez/Rafael Nadal si canadienii Daniel Nestor/Vasek Pospisil, care au dispus in sferturi, ciudat lucru, cu fix acelasi scor, 6-3, 6-1, de Oliver Marach/Alexander Peya (Austria), respectiv italienii Fabio Fognini/Andreas Seppi.

* In optimile de finala la dublu mixt, rusoaicele Ekaterina Makarova/Elena Vesnina, nr. 3 mondial, au dispus cu 6-1, 6-4 de Andreea Mitu si Raluca Olaru, romancele avand un parcurs laudabil, mai ales ca au ajuns la Rio de Janeiro gratie unui wild-card primit de Andreea.

* Intre timp, la JO de la Rio de Janeiro Michael Phelps scrie in continuare istorie, cucerind medaliile de aur cu numerele 20 (200 m fluture) si 21 (4×200 m liber), ducandu-si palmaresul la actuala editie la 4 medalii de aur (cel mai varstnic campion olimpic intr-o proba individuala la inot al editiei, la 31 de ani si 40 de zile) si la 25 de medalii totalul trofeelor cucerite la Jocurile Olimpice. Probabil un record pentru eternitate. Doar daca nu mai are chiar el de disputat vreo proba la actuala editie…

* Concursul pe echipe al competitiei feminine de gimnastica sportiva s-a incheiat putin dupa miezul noptii de marti cu victoria scontata, detasata, a SUA (Biles, Douglas, Hernandez, Kocian, Raisman), cu 184,897 puncte, urmata de Rusia (Melnikova, Mustafina, Paseka, Spiridonova, Tutkhalian) – 176,688 puncte si China (Fan, Mao, Shang, Tan, Wang) – 176,003 puncte, chinezoaicele pierzand o treapta a podiumului la ultima executie, cand concurenta lor a iesit nu de pe covorul de concurs la sol, ci chiar de pe podium. Dupa care a fost penalizata cu doar 0,3 puncte. Greu de inteles actualele interpretari ale arbitrelor, mai ale ca ma gandesc la evolutia Catalinei Ponor la acelasi aparat in calificari…

Advertisements