Pentru ca, pana la debutul atletismului, prim-planul Jocurilor Olimpice este al inotului, al doilea sport ca importanta in giganticul program olimpic, dar si intrucat despre ispravile noastre nu prea avem ce scrie, hai sa o dam pe povesti olimpice, anume pe fascinanta istorie a cvintuplului campion olimpic, “Adevaratul si singurul Tarzan”, nascut la marginea Timisoarei, la Freidorf, in 2 iunie 1904.

Originea celui mai mare campion de natatie interbelic (pana au aparut un Mark Spitz si, acum, un Michael Phelps, el era reperul) a fost multa vreme controversata, iar meritul de a-i fi gasit primul in lume documentele care atesta nasterea la Timisoara si de a fi afirmat public primul ca fostul mare campion s-a nascut pe meleagurile noastre apartine in exclusivitate, inca din anii ’70, marelui gazetar sportiv Victor Banciulescu.

Poate nu va vine sa credeti, dar in epoca, regretatul ziarist, un fin om de cultura, autorul a numeroase carti, a avut de tras de pe urma insistentei lui de a scrie ca Peter Johann Weissmuller s-a nascut intr-o familie de svabi din Freidorf (Timisoara). Da, pare incredibil, dar tocmai daduse drumul Ceausescu vanzarii masive de svabi si sasi (ca si de evrei, de altfel) pe bani multi si nu era bine nici macar sa se aminteasca de existenta unor asemenea minoritati, alta era importanta lor, pecuniara!

Pe de alta parte, chiar si marele campion si-a ascuns originea dupa sosirea pe Taramul Fagaduintei, falsificand pur si simplu actele parohiale din Winber (Pennsylvania), pentru a putea obtine mai usor cetatenia americana. A profitat de faptul ca pe pamant american se nascuse fratele lui, Peter Weissmuller jr (probabil si prenumele a fost dat intentionat…), probandu-si nasterea cu inscrierile privindu-l pe acesta, intr-o vreme in care “starea civila” era la biserica.  Apoi, dupa prabusirea Austro-Ungariei, devenind apatrid, nu a mai avut astfel de probleme.

Asadar, este lucru cert, Johnny Weissmuller, nascut Peter Johann, intr-o familie de svabi, cu tatal Petrus Weissmuller si mama Elisabeth, nascuta Kersch, a vazut lumina zilei la Freidorf-Timisoara. Parintii au emigrat in SUA in 1911, pe cand Peter avea 7 ani, iar un medic din Chicago, unde seful familiei s-a consacrat, normal, fabricarii de bere, la Chicago, i-a descoperit, la 9 ani, o poliomelita incipienta, astfel ca l-a sfatuit sa se apuce de inot.

Bun sfat, asa a ajuns de 5 ori campion olimpic de inot, in 1924, la Paris (3 titluri, unde a luat si un bronz, cu echipa de polo a SUA), si 1928, la Amsterdam (2), a detinut 67 de recorduri mondiale, a fost de 52 de ori campion al SUA, batand recordurile la stilul liber in toate probele de la 100 yarzi la jumatate de mila. A fost, de asemenea, primul inotator din istorie care a coborat sub un minut in proba olimpica de 100 m liber! Intre 1921 si 1929 nu a fost invins in absolut nicio cursa!

A debutat intr-un rol episodic, intruchipandu-l pe anticul Adonis, ceea ce i-a dat unui regizor de la Hollywood ideea sa il aleaga pentru celebra serie de filme cu Tarzan, omul junglei, din romanele lui Edgar Rice Burroughs.

Seria de filme a inceput, la MGM (aici ar merge un raget de leu…), in 1932, cu Tarzan, omul-maimuta, realizand 12 de filme cu acest personaj legendar, fiul unui aristocrat englez, in cartile lui Burroughs, pierdut in jungla africana.

O viata plina si grea, de vreme ce a avut si… 5 neveste: cantareata Bobbe Arnst (casatoriti 1931 – divortati 1933); actrita Lupe Vélez (1933 – 1939); Beryl Scott (1939 – 1948); Allene Gates (1948 – 1962) si Maria Baumann, cu care s-a casatorit in 1963 si asa a ramas pana la moartea campionului, pe 20 ianuarie 1984, la Acapulco.

La inmormantare, saracit de viata tumultuoasa si de mult prea numeroasele pensii alimentare pe care a fost obligat sa le plateasca (cu a treia sotie a avut si 3 copii, 1 baiat si 2 fete) au asistat doar ultima sotie si cativa prieteni, care, conform testamentului fostului campion olimpic si erou de film, au ascultat strigatul care l-a facut celebru, cel al lui Tarzan.

Una dintre marile figuri ale secolului trecut, a fost si un om plin de umor. Vorbind de cariera lui ca actor, Johnny Weissmuller a spus: “Acest rol a fost facut pentru mine, trebuia sa inoti mult si sa dai minimum de replici. Cum poate un tip care urca in copaci si spune ‘Eu Tarzan, tu Jane’ castiga milioane de dolari? Chiar ca ai de ce sa te miri”.

A, sa nu uit: in ancheta L’Equipe despre care am scris aici, cea cu primele 50 de momente exceptionale ale Jocurilor Olimpice si in care Nadia Comaneci a fost a doua, dupa Jesse Owens, banateanul ajuns campion olimpic american Johnny Weissmuller a fost ales pe locul 35!

Advertisements