Exista si printre ziaristi performeri olimpici exceptionali, veritabilii campioni, cel mai bun dintre ei fiind italianul Giuliano Bevilacqua, de la The World of Sports Agency, care a acoperit, incredibil, nu mai putin de 25 de editii ale Jocurilor olimpice (13 de vara si 12 de iarna)!

Intr-un clasament al acestor senzationali confrati locul secund este ocupat, la doar o lungime, de Peter Frei, de la Peter Frei de la Sportinformation Si, Elvetia, cu 24 de JO, asadar (12 de vara si 12 de iarna.

Urmeaza actualul presedinte al AIPS, Giovanni Merlo, de la La Gazzetta dello Sport, Alain Luzenfichter, membru onorific al CIO si fost ziarist la L’Equipe, un maratonist remarcabil, de asemenea, care, alaturi de ziaristul german freelance Harmut Scherzer au in palmaresul meseriei 21 de Jocuri fiecare, precum si Neil Wilson, din Marea Bfritanie, de la Daily Mail, cu 20 de Jocuri “acoperite” (11 de vara si 9 de iarna).

Toti acestia au fost premiati in cadrul unei ceremonii la Casa Japoneza Tokyo 2020, la Rio de Janeiro, unde AIPS a organizat o sarbatoare a Jurnalismului Olimpic, onorata de Printul Albert II de Monaco, alaturi de cvintuplul campion olimpic Michael Johnson, legenda fotbalului brazilian Cafu, marele jucator sud-african de golf Gary Player, precum si de cea mai titrata campioana de ciclism de velodrom, britanica Victoria Pendleton.

Printul Albert II de Monaco (gazda Federatiei internationale de atletism), membru CIO din 1985, de 5 ori participant la JO, in probele de bob, a inmanat si Trofeele IAAF pentru 2015, in fotografie acordand distinctia Celei mai bune atlete a anului, sprintera jamaicana Shelly-Ann Fraser-Pryce.

In fine, veti fi poate surprinsi sa aflati ca s-au inregistrat nu mai putin de 120 de ziaristi sportivi care au relatat de la fata locului mai mult de 10 editii ale Jocurilor, in lista publicata de AIPS nefigurand niciun gazetar roman. Nu mai sunt in viata, un Ilie Goga, Romeo Vilara, Aurel Neagu sau Victor Banciulescu, autorii unor carti de referinta, de asemenea, despre Jocurile Olimpice nemaiputandu-se, iata, pune pe aceasta uimitoare lista…

Advertisements