* Catalina Ponor asteapta ultimele 3 subdiviziuni, adica, in principal gimnastele din SUA, Marea Britanie, Brazilia, Germania, Franta, hai si Olanda, Japonia sau Canada ca sa vada daca intre acestea se gasesc 8 concurente care sa ia mai mult decat ea la barna, unde, la jumatatea concursului de calificare, detine cea mai mare nota, 14,900 (6,2 dificultate, nota 8,700).

De asemenea, in aceeasi faza a concursului tripla campioana olimpica de la Atena are la sol a 6-a nota, 14,200, deci inca in carti pentru finala de 8.

Revenind la situatia de la barna, sa spunem ca pe langa faptul ca  mai este o conditie: sa nu fie mai mult de 2 din aceeasi tara cu note mai mari decat port-drapelul nostru la JO de la Rio de Janeiro, intrucat nu pot fi intr-o finala mai mult de 2 conationale.

Sincer, desi in sport sa nu spui niciodata niciodata, inclusiv la rau, nu cred ca putem vedea atat de negru in fata ochilor incat se ne putem imagina un asemenea scenariu. Mai ales ca, in primul rand la cele doua aparate la care a intrat Catalina Ponor (adica sol si barna, renuntand la sarituri si paralele) au fost numai arbitre extrem de exigente, parca erau mame vitrege ale majoritatii concurentelor.

De pilda, la sol, Cata a primit la executie doar 8,3, desi dupa 40 de ani de gimnastica la varf vazuta (ca de la Nadia daca nici noi, romanii nu am mai mancat gimnastica pe paine) pot sa-mi obiectivez cat de cat judecata si nu ar avea nici un rost sa fac degeaba ca toate alea, nu pot sa-mi imaginez la ce au putut scadea, repet, la executie, 1,7 puncte! Cand la iesirea din covor penalizarea este 0,1, cate strambaturi poti face ca sa se adune de 1,7?

Iar la barna, pana sa dea acest 14,900 arbitrele au cantarit vreo 5 minute, cred ca au vazut 10 reluari, or fi cerut si un microscop electronic, de ma luasem (ca si Catalina, zau asa) de ganduri! Pana la urma au decis: romanca a fost cea mai buna de pana acum!

Gata, vorba lunga saracia omului, ma opresc si zic: Catalina Ponor va concura in finala la barna, dar suta la suta vom sti abia maine dimineata. Pun raul inainte: daca nu ajunge in lupta directa pentru medalii inseamna ca a fost un complot mondial!

Nu se poate sa fie absolut toate 8 finalistele de la barna numai din reuniunea de seara, desi dimineata au concurat  si China, si Italia, si Rusia, si Belarus, si Belgia, cu echipe complete, dar si gimnaste specializate pe cate un aparat sau doua!

* La judo, Andrea Chitu va continua in noaptea asta concursul, desi a pierdut in sferturile de finala la limita, prin yuko, in fata italiencei Odette Giuffrida, dar are dreptul sa traga in recalificari, nu-i totul pierdut, iar pauza dintre reuniuni ii poate prinde bine.

* O stire-bomba: Comitetul International Paralimpic a decis duminica suspendarea Comitetului paralimpic rus in urma scandalului de dopaj dezvaluit de raportul McLaren, ceea ce inseamna ca “Rusia nu are dreptul sa participe la viitoarele Jocuri Paralimpice de la Rio de Janeiro”, din perioada 7-18 septembrie, stirea fiind data chiar de presedintele forului, Sir Philip Craven.

Decizia a fost luata in unanimitate si contrasteaza strident cu cea a Comitetului International Olimpic, care a facut o ciulama, cu unii sportivi calificati, altii nu. Spre surprinderea mea, care, ca si multa alta lume, nu am bagat prea mult in seama situatia sportivilor paralimpici, altele erau prioritatile, in raportul McLaren existau nominalizati 35 de sportivi paralimpici cu esantioanele manipulate.

“Ni s-au comunicat identitatile, asa ca am constatat ca mai sunt 10 probe manipulate, deci in total 44 de sportivi, iar in fata unei asemenea inselatorii CIP a decis sa recurga la reanalizarea tuturor esantioanelor sportivilor paralimpici rusi prelevate la Jocurile Paralimpice de la Soci”, din 2014.

Rusii au dreptul la apel la TAS in 21 de zile, problema este ca nu se stie unde se va judeca, la Rio, unde se afla, delocalizat tribunalul arbitral, sau la Lausanne, unde se va intoarce dupa JO…

* Mai subtire astazi cu rezultatele romanilor, intrucat intrecerile la canotaj de duminica au fost anulate, din cauza timpului, vantul facand valuri numai bine pentru viitorul sport olimpic, surfingul! S-a cam vazut ca avem la Rio un canal urban (se vede circulatia pe bulevarde!) total expus, cu maluri fara nicio vegetatie inalta, fara constructii, fara nimic, asa ca era de asteptat! Sa vedem cand se vor putea tine aceste probe.

Advertisements