Ziarele britanice, care nu se incurca in aluzii si parafraze, au scris clar: proba feminina de 800 m din cadrul concursului atletic al Jocurilor Olimpice, cu mare favorita sud-africana Caster Semenya (foto), dar si cu Francine Niyonsaba si kenyana Margaret Wambui ar putea da primul podium intersex din istoria atletismului!

Este o bomba cu ceas, pentru ca, in afara faptului ca toata lumea isi aminteste de descalificarea sud-africanei la Modialele de la Berlin, din 2009, unde “pustoaica” de 18 ani a castigat, uimind lumea, dupa care aceasta lume si-a revenit si a pus-o sa-si faca un control de sex, acum un an i s-a permis atletei revenite in arena sa opreasca tratamentul care ii limita nivelul de testosteron (mai este nevoie sa spun ca e vorba de hormon masculin?).

De altfel, aceasta anomalie, numita cumva inselator hiperdrogenism, fiind, de fapt, vorba de caractere masculine clare, nici nu mai este ascunsa acum, mai ales ca sud-africana s-a casatorit in buna regula cu logodnica ei Violet, asa ca a putut, pentru a nu fi acuzat nimeni de incalcarea “corectitudinii politice”, sa-si intrerupa tratamentul de care aminteam, sa nu-si strice casnicia, probabil.

Iar toata aceasta ambiguitate are o explicatie care trebuie prefatata mai intai. In aprilie 2011, Federatia internationala de atletism a stabilit o limita in ce priveste nivelul de de hormoni masculini (daca va ajuta cu ceva, 10nmol/L). Cine prezinta un nivel mai ridicat poate concura doar daca urmeaza tratamentul de reintrare in parametri normal. Ceea ce a trebuit sa faca Semenya. Moment in care performantele ei au luat-o serios la vale, de la 1’55″45/100 in 2009, cand i s-a luat titlul mondial, la 2’02″66/100 in 2015.

Asta pana la sfarsitul lunii iulie 2015. Cand sprintera indiana Dutee Chand, exclusa in extremis de la Jocurile Commonwealth-ului de la Glasgow din 2014 din cauza hiperandrogenismului, a castigat recursul prezentat la TAS. Instanta de la Lausanne a sustinut ca proba ca nivelul inalt de testosteron favorizeaza rezultatele nu sunt suficiente pentru a-i anula atletei eligibilitatea.

Asa ca a impus IAAF sa-si suspende temporar propriu regulament relativ la aceasta si sa prezinte date mai detaliate pana in iulie… 2017. Avocatii indiencei (sau indianului, ce-o fi…) au sustinut ipoteza potrivit careia clienta lor nu poate fi condamnata pentru avantaje ipotetice si ca “legea” IAAF este discriminatorie si arbitrara.

Si ce sa vezi, proaspat casatorita (ul) Caster Semenya reincepe sa zboare: 1’55″33/100 pe 15 iulie anul acesta la Monte Carlo (aproape 8 secunde castigate intr-un an!), dand impresia chiar ca se joaca, iar drumul spre cel mai vechi record (din 26 iulie 1983) al cehoaicei (ma rog…) Jarmila Kratochvilova (1’53″28/100) sta sa cada. Chiar la Rio. Iar Semenya a declarat ca ar putea alerga si pe 400 m, asa ca plapanda noastra Bianca Razor are de ce sa-si ia gandul de la vreo clasare mai buna…

Problema este ca din iulie anul trecut, performantele au explodat. Amintita Francine Niyonsaba, din Burundi, locul 6 la Londra-2012, a ajuns in ultima saptamana dinaintea Jocurilor la 1’56″24/100, iar kenyana Margaret Wambui, locul 20 acum 4 ani la Londra, se afla la un timp incredibil, 1’57″52/100, desi este inca junioara.

Finala probei de 800 m este programata sambata 20 august: este ziua in care va exploda bomba cu ceas anuntata de ziaristii britanici?

Advertisements