* Spadasina Ana-Maria Branza, casatorita Popescu, a adus delegatiei noastre prima victorie la aceasta editie, castigand clar, cu 15-8, in turul secund (optimile de finala) ale probei individuale, in fata frantuzoaicei Auriane Mallo. Din pacate, romanca s-a oprit in primele 16, pierzand asaltul urmator cu acelasi scor, 15-8, in fata sud-coreenei Choi Injeong.

Si celelalte doua romance prezente in proba individuala au iesit prematur: Simona Gherman, campioana europeana en-titre, a pierdut cu 10-13 la o alta reprezentanta a Frantei, Lauren Rembi, iar Simona Pop, invinsa clar, cu 15-10, de canadianca Leonora McKinnon. Sa speram ca spadasinele noastre vor fi mai tari in  concursul pe echipe, mai ambitioase.

* Prima calificare la tenis au reusit-o, cum era normal, componentii perechii masculine, speranta noastra cea mai importanta in acest turneu, Horia Tecau si Florin Mergea, invingatori cu 6-3, 6-2 in fata argentinenilor Federico Delbonis/Guillermo Duran, dupa doar 1ora si 10 minute.

In optimi, romanii vor juca impotriva mexicanilor Santiago Gonzalez/Miguel-Angel Reyes-Varela, care au dispus cu 6-3, 6-0 de britanicii Coling Fleming/Dominic Inglot. Meciul va avea loc luni.

* Sa consemnam si prima evolutie romaneasca in concursul de canotaj, echipajul masculin de 2 rame Cristi-Ilie Pirghi-George Palamariu, care s-a calificat direct in semifinalele probei, dupa ce s-a clasat pe locul 3 in seria a doua. Cei doi mi s-au parut ca au probleme de sincronizare, mergand cam in zig-zag, cred ca au facut pe putin 100 m in plus fata de cei 2.000 m clasici ai canotajului. Mai au vreme sa se antreneze pana la semifinalele de marti si sa prinda o finala olimpica…

Dupa cum stiti, in concursul de canotaj avem inca 4 echipaje, care vor intra in focuri zilele urmatoare

* Primul titlu al JO de la Rio de Janeiro a revenit americanilor, mai precis unei americance, Virginia Thrasher, campioana olimpica 2016 in proba de pusca 10 m cu aer comprimat a concursului de tir (proba lui Alin Moldoveanu, care concureaza luni). Thrasher, care a invins doua chinezoaice, Du Li, argint, si Yi Siling, bronz, mult mai bine cotate decat ea (prima, campioana la Atena, a doua la Londra) a avut onoarea sa fie premiata chiar de presedintele CIO, Thomas Bach, care nu putea rata ocazia sa participe la aceasta premiera.

* S-a inregistrat si primul record mondial al editiei 2016 a Jocurilor Olimpice, realizat de sud-coreeanul Kim Woojin in proba masculina de tir cu arcul, totalul reusit de el fiind de 700 puncte, cu care conduce in ierarhia individuala si si-a ajutat si echipa sa se instaleze pe primul loc, cu un total solid, de 2.024 puncte, urmata de SUA, cu 2.024 puncte si de Italia – 2.007 puncte.

* Prima surpriza, mare, desi implica gazdele ca beneficiare, a fost reusita la handbal feminin, in care echipa Braziliei a invins cu 31-28 (16-17) dubla campioana olimpica, Norvegia. Norvegiencele, extrem de experimentate, de vreme ce detin si titlul mondial si pe cel european, nu au rezistat se pare presiunii incredibile a publicului.

Cele doua formatii fac parte din grupa Romaniei, care, de altfel, va intalni Brazilia luni (in noaptea care vine joaca impotriva Angolei), in timp ce Norvegia intalneste, tot luni, Spania.

Advertisements