* Numai gazdele acestei editii pot lua chiar in serios turneul olimpic de fotbal, iar daca o fac au motive sa dispere: Brazilia, cu Neymar pe post de Messi(a) national, a remizat cum e mai rau, adica fara gol, titlul din ziarele carioca si paulista fiind Zero la Zero, cu Africa de Sud.

“Acest egal este pentru noi o infrangere”, s-a suparat Neymar, uitand sa adauge ca a fost dezastru, de vreme ce brazilienii au mai si jucat o jumatate de ora in superioritate numerica, Mothobi Mvala fiind primul eliminat al competitiei.

Altfel, distractia tinereasca e in floare: Nigeria a invins Japonia cu 5-4, cu 4 goluri marcate de Oghenekaro Etebo (acum v-ati dat seama ca rezultatul nu este “in urma executarii loviturilor de deparajare…, ca asa cam arata), tot la Brasilia, in deschiderea lui Neymar Irak si Danemarca au terminat tot 0-0, facandu-i pe spectatorii care au dat bani nu gluma pe bilet sa-si blesteme ziua in care au decis sa mearga la sarbatoare. Numai sud-coreenii au luat-o in serios complet, administrand un 8-0 neofitilor din Insulele Fiji.

Iata rezultatele complete ale primei zile a turneului olimpic de fotbal masculin: Grupa A: Brazilia – Africa de Sud 0-0; Irak – Danemarca 0-0; Grupa B: Nigeria – Japonia 5-4; Suedia – Columbia 2-2; Grupa C: Fiji – Coree de Sud 0-8; Mexic – Germania 2-2; Grupa D: Portugalia – Argentina 2-0; Honduras – Algeria 3-2

Acum sa nu va asteptati ca voi da tot timpul rezultatele de la fotbal, astazi nu au fost altele, dar de maine incep lucrurile serioase ale Jocurilor Olimpice si voi face selectie, ca altfel ne pierdem in amanunte…

* In fine, s-a definitivat: Rusia va avea 271 de sportivi in delegatia care va defila vineri noapte pe Maracana, dupa ce au primit unda verde de la Comitetul International Olimpic, care a inchis, astfel, cel putin provizoriu (suflu si-n iaurt, ca nu stii ce se intampla de pe o zi pe alta) arzatorul dosar de dopaj de stat rusesc.

Dupa atatea dezbateri, pareri pro si mai ales contra, CIO a ales calea unui comunicat sec, dar informatia fusese data mai inainte de presedintele Comitetului olimpic rus, Aleksandr Jukov, un om mai informat decat insusi presedintele CIO, Thomas Bach, care, intr-o conferinta de presa a refuzat sa precizeze vreun numar. Tot Jukov a spus primul si despre iertarea de pacate a celor 2 inotatori rusi, semn ca serviciile secrete rusesti sunt tari in continuare. Sau “colaborarea” este mai stransa decat se lasa sa se inteleaga oficial.

In fine, sportivii chiar nu au nicio vina, dar nu stiu daca asemenea acte de clementa sunt intotdeauna solutia. Tragand linie, din cei 389 anuntati initial, au ramas 271, deci in total 118 sportivi au fost expulzati de la Jocuri de federatiile internationale ale sportului lor, grosul fiind, cum se stie, la atletism – 67.

* Evident, Richard McLaren, seful comisiei independente a Agentiei mondiale antidoping, cel care a dat numele celebrului raport, a reprosat CIO si federatiilor internationale ca au interpretat gresit raportul sau privind dopajul de stat din Rusia, sanctionand sportivii, si nu sistemul! Extraordinar punct de vedere!

Iata: “Oamenii, in special CIO si FI, au interpretat gresit continutul raportului meu. Nu am facut aceasta munca pentru a crea falii, pentru a lovi tintit si a gasi cativa sportivi care s-ar fi putut dopa si ce a luat fiecare. Acest raport vorbeste de un dopaj de stat, de manipularea rezultatelor, de permutarea esantioanelor inainte de Londra-2012. Acest lucru il reprezinta raportul, iar oamenii par sa fi ratat complet aceasta”, a afirmat juristul canadian intr-un interviu acordat cotidianului englez The Guardian de vineri.

Advertisements