* Competitiile Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro au debutat miercuri cu primele meciuri, de fotbal feminin, printre actorii primei zile de intreceri aflandu-se si romani, romance mai precis, arbitrele Teodora Albion, ajutata de Petruta Iugulescu (precum si de Maria Sukenikova, din Slovacia) la meciul Suedia-Africa de Sud, din grupa E si incheiat cu victoria la limita a europenelor, cu 1-0, prin golul marcat de Fischer, in minutul 75.

In aceeasi grupa, Brazilia a dispus clar de China, cu 3-0, marcatoarele fiind Monica (36), Andressa Alves (59) si Cristiane (90), intr-un meci gazduit de Stadionul olimpic. Meciurile acestei grupe sunt gazduite, evident, de Rio de Janeiro, fiind prezenta Brazilia.

In fine, in grupa F, Canada-Australia, la Sao Paulo, 2-0. Janine Beckie a marcat, in secunda 20, cel mai rapid gol din istoria turneelor olimpice de fotbal, inclusiv cel masculin (mexicanul Oribe Peralta era recordmanul de viteza, inscriind in 2012 in secunda 29 a finalei cu Brazilia, de la Londra). Christine Sinclair a stabilit scorul final in minutul 78. Tot Canada a mai stabilit un record in acest meci: cel mai rapid cartonas rosu, primit in minutul 19 de Shelina Zadorsky.

* A inceput si Sesiunea a 129-a a Comitetului international olimpic, care a mai pus o ditamai caramida la piramida faraonica a Jocurilor Olimpice, adaugand 5 discipline pentru JO de la Tokyo, din 2020: escalada, karate, skateboard, surf si baseball/softball (adica variantele masculina si, respectiv, feminina a sportului care seamana, dar nu a rasarit, in pofida unor pareri patriotice, cu oina).

Potrivit stilului triumfalist imbratisat cu caldura si abnegatie, presedintele CIO s-a felicitat pentru aceasta isprava, care face Jocurile si mai greu de organizat: “Este un moment-cheie in modernizarea programului olimpic”, a spus Thomas Bach. Cei 85 membri ai CIO reuniti la Rio au votat in unanimitate. Nu au fost agreate, normal, celelalte propuneri, asta mai lipsea: squash, bowling si wushu (varianta traditionala chinezeasca a kung fu).

* Problemele vor fi la celelalte 28 de discipline din programul olimpic, sa le spunem traditionale, pentru ca s-a mentinut cota maxima de 10.500 de sportivi, precum si cel mult 310 seturi de medalii. Este simplu: vor disparea probe cu duiumul din celelalte sporturi, pentru a face loc sportivilor si medaliatilor de la cele 5 noi discipline.

* O cincime dintre biletele pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro sunt in continuare nevandute, cu 2 zile inaintea Ceremoniei de deschidere de vineri, printre reuniunile care nu au facut sold-out aflandu-se, in premiera in ultimele decenii, cele atletice care au programate probele de 100 m si 200 m! Spre deosebire de JO-2012 de la Londra, unde toate tichetele de la sporturile cele mai populare fusesera vandute cu cel putin 2 luni inainte, acum mai sunt 1,2 milioane de bilete la case pentru primele Jocuri din istorie desfasurate in America de Sud.

Inclusiv pentru ceremonia de deschidere de pe legendarul stadion Maracana mai sunt locuri, e-adevarat dintre cele mai scumpe, cu preturi intre 827 si 1.268 euro. Iar unele bilete vor ramane organizatorilor, cum este cazul celor din tribunele stadionului olimpic Engenhao, practic goale la meciul de fotbal feminin, dintre Suedia si Africa de Sud. Arena are o capacitate de 60.000 locuri.

Cel mai bine s-au vandut, poate surprinzator, turneul de tenis, cu tribunele practic pline, doar cateva bilete fiind inca disponibile pentru prima zi, precum si natatia, cu stocul epuizat la reuniunile care cuprind semifinale si finale.

* Ca si la delegatia Romaniei, unde purtatoare de drapel a fost desemnata cea mai titrata sportiva din lotul de la Rio, gimnasta Catalina Ponor, si americanii au ales cel mai medaliat sportiv dintre cei care au facut deplasarea in metropola carioca pentru a duce drapelul la Ceremonia de deschidere, inotatorul Michael Phelps, la a 5-a participare la JO.

Advertisements