* Primul pas spre medalii al jucatorilor de tenis, speram ca acestia vor fi romanii, a fost facut: s-au tras la sorti tablourile de simplu si de dublu, masculin si feminin, iar vestile de la fetele si baietii nostri nu sunt tocmai rele, ba dimpotriva.

Irina Begu o intalneste in primul tur pe nipona Nao Hibino, cunostinta recenta, ca sa zic asa, pentru ca miercuri a eliminat-o in sferturi, cu un scurt 6-2, 6-4, la Florianopolis, ceva mai la nord, unde Irina este si acum, pentru semifinale.

Pe tablou, daca trece de primul tur, cea mai buna jucatoare a noastra la simplu la Rio ar putea juca impotriva Garbinei Muguruza, numarul 3 mondial, aflata, totusi, dupa o perioada de inactivitate, sau pe Jelena Jankovic, sarboaica fiind “clienta” Anei Bogdan, in optimi, tot la Florianopolis.

Monica Niculescu are drept prim obstacol pe Veronica Cepede Royg, din Paraguay, dar in turul secund ar putea da peste Svetlana Kuznetova, nr. 10 mondial, una dintre sperantele rusilor pentru a-si drege totalul de medalii la aceasta editie in care au o delegatie ciuntita de dopaj. Asta daca Svetlana trece de chinezoaica Wang Qiang, o nuca destul de tare.

Principala noastra speranta la medalie este, potrivit tuturor calculelor hartiei, perechea Florin Mergea/Horia Tecau, care vor juca in primul tur cu argentinienii Federico Delbonis/Guillermo Duran, iar in optimi ar veni castigatorii din meciul Santiago Gonzalez/Miguel-Angel Reyes Varela (Mexic)-Colin Fleming/Dominic Inglot (Marea Britanie). Iar din optimi mai sunt 2 pasi pana la confruntarile directe pentru medalii!

Iata si meciurile romancelor la dublu feminin: Andreea Mitu/Raluca Olaru-Timea Babos/Reka-Luca Jani (Ungaria); Irina Begu/Monica Niculescu-Hao-Ching Chan/Yung-Jan Chan (Taiwan), favoritele nr. 3.

La Jocuri, la dublu, e greu sa faci, totusi, pronosticuri, pentru ca rar fac pereche jucatori sau jucatoare din aceeasi tara. In fine, la dublu mixt, unde tabloul este de doar 16 locuri (adica dupa 2 partide esti in semifinale, la medalii!), cu jucatori si jucatoare exclusiv din cei de pe tablourile de simplu si dublu, tragerea la sorti va fi marti, 9 august, cand vom afla si daca vom avea dreptul la un loc, dupa stabilirea tarilor participante.

* Si la tenis de masa s-a tras la sorti, veteranul nostru, Adrian Crisan, aflat la a 5-a editie a JO, urmand sa-l intalneasca pe indianul Sarath Kamal Achanta, in timp ce Ovidiu Ionescu intra in turul secund, unde va juca impotriva castigatorului meciului dintre iranianul Nima Alamian si americanul Kanak  Jha.

Echipa feminina joaca in optimi (primul tur) cu Coreea de Sud, la simplu Elizabeta Samara, campioana europeana anul acesta, urmand sa intre direct in turul 2, cu invingatoarea dintre Galia Dvorak (Spania) si Gui Lin (Brazilia). Va dati seama ce aiureala e la ping-pong, spanioloaica slava si brazilianca din China (sau Taiwan, ca m-au innebunit). Daniela Dodean evolueaza in primul tur impotriva unei indience, Das Mouma, iar daca trece va da peste o poloneza, pe care o cheama, cum altfel, Li Qian. Ia de fa pronosticuri!

* Sesiunea 129 a CIO a mai ales 8 membri ai forului mondial, astfel ca numarul acestora a ajuns la 98: sud-africanul Anant Singh, producatorul filmului ”Mandela: un lung drum spre libertate”, italianul Ivo Ferriani, presedintele Federatiei internationale de bob si skeleton, finlandeza, fosta marsaluitoare, dar si eurodeputata, Sari Essayah, columbianul Luis Moreno, presedintele Bancii interamericane de dezvoltare, Auvita Rapilla, secretarul general al Comitetului national olimpic din Papua Noua Guinee; canadiana, fosta canotoare Tricia Smith, presedintele Comitetului olimpic austriac, Karl Stoss, si indianca Nita Ambani, presedinte-fondator al Reliance Foundation, o fundatie privata.

* Juan Antonio Samaranch Salisachs, fiul fostului presedinte al CIO, a fost ales, de asemenea, vicepresedinte al CIO, unul dintre cei 4 adjuncti ai germanului Thomas Bach, ca si turcul Ugur Erdener, presedinte al Federatiei internationale de tir cu arcul. Daca va amintiti cei doi sunt membri ai asa-numitului panel care decide in cele din urma ce rusi participa la Jocuri.

Probabil ca intre cele informatia de mai sus si cea ca federatiile internationale au fost lovite brusc de generozitate in privinta admiterii sportivilor rusi, ca si faptul ca TAS a mai iertat doi inotatori, se poate considera ca exista o legatura. Ca sa vezi, fix astazi am fost anuntati ca toti cei 11 boxeri, toti reprezentantii rusi de la judo, 31 de inotatori admisi in rafala in aceeasi zi! Sa fie primit, banuiam…

* Toata lumea este cu ochii atintiti pe Rio de Janeiro, numai ca Jocurile mai au activitati, fotbal in speta, si in alte orase, iar din capitala tarii gazda, Brasilia, vine stirea ca politia o pune de o greva, profitand de faptul ca joi (spre vineri) incep meciurile din turneul masculin de fotbal. Chiar in prima zi, pe arena Mane Garrincha din Brasilia, Neymar si coechipierii lui joaca impotriva Africii de Sud, iar Danemarca infrunta Irakul. Cererile politistilor sunt banale: salariile! Asa ca pe repede inainte organizatorii au facut apel la 8.500 de soldati!

* Campionul mondial de ciclism in proba de fond pe sosea, slovacul Peter Sagan, a confirmat ca va concura in proba de mountain-bike la Jocurile de la Rio de Janeiro, concursul fiind programat chiar in ultima zi a competitiei, pe 21 august. Sagan a infirmat, astfel, zvonurile ca totusi ar putea fi prezent la startul probei de fond de sambata, declarand ca “este agreabil sa te intorci la radacini si sa-ti reprezinti tara”.

Sagan a fost campion mondial de juniori la MTB, in 2008, inainte de a trece la cursele de sosea.