Ce poate fi mai jos decat un personaj care, ajungand intr-o anumita pozitie a ierarhiei, se apuca si isi balacareste, isi injura public sportivii si cluburile (in absenta acestora, ca sunt si lasi respectivii “ajunsi”), care fac acuzatii grave impotriva celor datorita carora, la urma-urmei, exista, au ei functia de presedinte de federatie sportiva, pentru ca despre cateva cazuri de asemenea creaturi incredibile vreau sa vorbesc.

Deunazi, am vazut, recunosc ca pentru prima oara desi imaginile sunt vechi de 2 ani, o reactie pe care, fara sa fiu psihiatru, ca un om care traieste intre oameni, nu o pot considera decat paranoica. Este vorba de o inregistrare de 2 minute, din 25 iulie 2014, in care presedintele de atunci al Federatiei romane de ciclism, Eduard Novak, este invitat sa vorbeasca despre o actiune a unui ciclist din echipa secunda a Romaniei, Adrian Nitu, in etapa a 2-a a Turului Sibiului. O evadare spectaculoasa, pe catarare, pe scurt spus.

Raspunsul care urmeaza, in cadrul unei emisiuni televizate, m-a lasat lat. Mi-am revenit cu greu, am mai ascultat o data, de mai multe ori si tot nu-mi vine sa cred. Pe scurt, Novak, va reamintesc, presedinte al Federatiei romane de ciclism (dar si component, cum este prezentat, al echipei Romaniei, desi este sportiv paralimpic, pentru ca, nu-i asa, el face regulile), afirma cu multe cuvinte ca Adrian Nitu este dopat: “Ma surprinde evolutia lui, este din Bucuresti, unde nu are munte, face de cativa ani ciclism si vine sa se bate cu cei mai buni ciclisti”.

In logica bolnava a acestei creaturi Eddy Merckx, nascut in Belgia, “Le Plat pays”, cea mai plata tara din lume,  a furat 5 Tururi ale Frantei, cu Pirinei si Alpi, ca si alte sute de curse!

Radu Naum, realizatorul emisiunii, lovit si el evident direct in fata nu stie ce sa creada (televiziunea la care lucreaza este partener media al turului respectiv, probabil e greu sa dai totul peste cap), cere probe, la care creatura, vadit un om cu mari probleme de caracter, raspunde cu lasitatea obisnuita paranoei: “Este parerea mea de ciclist”.

Alt exemplu naucitor, din partea unui alt presedinte de federatie, adica un om care exista in aceasta functie datorita sportivilor, dar si a cluburilor, care au facut greseala sa-l aleaga, Sandu Ion, de la atletism, care a declarat miercuri ca Mihai Donisan a facut “natia de ras”.

Apropo, Donisan s-a intors de la Rio de Janeiro, dupa ce Agentia Mondiala Antidoping il anuntase oficial ca nu s-a dopat, titrul de meldonium gasit in analizele lui fiind de 3 ori mai mic decat limita minima impusa de AMA. Dupa care, nu stiu de unde pana unde, a aparut la federatia internationala ca totusi era dopat, iar aici dati-mi voie sa ma gandesc ca e mana noastra, ca suntem foarte talentati la asta (la fel a fost, poate voi dezvolta vreodata, si la kaiac-canoe, unde s-au turnat unii pe altii, pana federatia internationala a izbucnit: “Atunci stati acasa”).

“Eu, personal, zice presedintele FRA, in functie de consecinte imi rezerv dreptul de a actiona in judecata Clubul Rapid si pe sportiv. S-a dus acolo ca sa aiba de unde veni. Putea sta sa astepte rezultatele si sa plece si maine, avea tot timpul, pentru ca era inscris, toate erau in regula. Dar, nu, el s-a grabit sa fie primul acolo si acum s-a intors inainte cu mult de concurs”. Adica, domnul presedinte isi da in judecata cluburile, a caror emanatie este! Pai nu e specific mioritic?

Altceva nu ne spune, e foc si para pe Donisan, asa ca nu ai cum sa nu te duci cu gandul ca antrenorul saritorului in inaltime este chiar precedentul presedinte al Federatiei, Sorin Matei, si este bine, gandesc aceste creaturi ciudate, sa-i pui o frana in cazul in care s-ar gandi sa revina, alegerile fiind in aceasta toamna: “Pai cum candidezi, domnule, cu sportiv dopat?” Iata posibila replica, iar Sorin Matei chiar ar trebui sa candideze, pentru a se lamuri si situatia asta! Ar fi ales “en-fanfare!”.

N-am scris de florile-marului cu “altceva nu ne spune”, pentru ca de doua zile umbla o informatie difuzata, in exclusiviate, de Sport24Bacau: “Conducerea clubului CSM Onesti a fost informata, în aceasta dupa-amiaza, de catre Federatia Româna de Atletism, prin secretarul general al acesteia – Buliga Ion, ca atletei Mirela Elena Lavric i s-a ridicat suspendarea. Vestea a facut-o pe sportiva sa izbucneasca in plans, probabil gandindu-se la ce ar fi putut insemna pentru ea aceste Jocuri Olimpice care stau sa inceapa la Rio si in ce s-au transformat ele (…).

Informatia, intarita si de cunoscutul om de sport Dorin Aradavoaicei, in care am deplina incredere, nu a ajuns si la presedintele federatiei? Ca e veche de peste 30 de ore? Sau dumnealui nu are problema decat cu Donisan si impotriva cluburilor pe care vrea sa le dea in judecata? A, Mirela Lavric fusese depistata pozitiv tot cu Meldonium, ca si Donisan, iar ceea ce a exonerat-o a fost cantitatea infima si lipsei de siguranta in anumite situatii din partea AMA. Dar revin si intreb: Cum e sa nu dai o veste buna din domeniul tau si sa iesi doar pentru a balacari? Ce suflet sa ai sa nu impartasesti o bucurie, dar sa te repezi cu pumnii pe un om deja lovit?

Asa ca voi incheia cu ceea ce a spus Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, direct implicat in cazul Mihai Donisan, forul olimpic platind deplasarea la Rio.

La aflarea ultimei incriminari a atletului (ca sa comparati cu ce spune presedintele atletilor…), secretarul general COSR a spus: “Mie mi se pare ca lucrurile nu au fost clarificate pe masura erei in care traim. Chiar nu putem sa calculam timpul de excretie la o substanta si facem un haos in tot sportul mondial? Donisan din pacate cred ca are sanse foarte mici sa mai poata intra in concurs. I-am insarcinat pe colegii de acolo sa-i acorde toata asistenta necesara. Il vom trata ca pe un sportiv roman aflat intr-o situatie speciala. Vom vedea ce se intampla pana vineri, de data aceasta doar Federatia Romana de Atletism mai poate interveni pe langa IAAF. Daca se mai poate face ceva e in regula, daca nu, ii vom acorda asistenta necesara sa-l aducem inapoi acasa”.

Iata ca exact unul dintre responsabilii forului care s-a ocupat de deplasarea sportivilor romani la Jocuri se afla la ani-lumina de acuzatii, inclusiv legate de cheltuielile aferente, iar alde Sandu Ion da in judecata cluburi ca sa recupereze banii (produsi, la urma-urmelor, de sportivi, sa nu uitam!) pe care i-au cheltuit altii! INCREDIBIL, alt cuvant de incheiere, ca si la inceput, nu gasesc!

PS: Sa nu fiu inteles gresit, nu pledez, Doamne-fereste, pentru ascunderea lucrurilor rele, doar pentru putina decenta. Pentru decenta!

Foto: Sandu Ion, presedintele FRA