* Jocurile Olimpice sunt cu adevarat o afacere de familie pentru indianul Leander Paes, care va disputa la Rio a 7-a editie a JO, un nou record pentru o cariera care se intinde pe 3 decenii.

La 43 de ani, Paes este tot timpul un zambet, povestind ca a fost conceput in timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen, din 1972, de viitorul sau tata, medaliat cu bronz la hochei pe iarba si o mama componenta a echipei de baschet. Dar si el are o medalie, de bronz, cucerita la Atlanta, in 1996, iar dupa 4 ani, a fost port-drapel al Indiei la Jocurile Olimpice de la Sydney.

Federatia indiana a stabilit ca Paes sa dispute dublu cu Rohan Bopanna, partenerul obisnuit al lui Florin Mergea, desi Rohan l-ar fi dorit pe Saketh Myneni, mai bine clasat. Este insa vorba de imagine, cele 7 participari, plus datoria Indiei fata de el, dupa medalia de bronz de la Atlanta, prima dupa 40 de ani pentru imensa tara. Are si 65 de titluri, 54 dintre ele in dublu, 8 fiind de Mare Slem si 10 in dublu mixt. Mai mult, se poate intelege cu oricine, de-a lungul timpului avand peste 100 de parteneri, inclusiv Nadal, Wawrinka sau Murray.

* Patronul echipei de ciclism Tinkoff, miliardarul rus Oleg Tinkov, a calificat drept “razbunare politica impotriva Rusiei” excluderea de la Jocuri a ciclistilor dopati din tara sa, criticand dur “birocratii idioti” de la Uniunea ciclista internationala. “Zakarin nu poate merge la Rio, dar Valverde si altii, care au fost deja prinsi dopati, pot? Daca nu este razbunare politica, atunci ce este? Asta arata inca o data pana la ce punct aceasta curva de UCI este proasta si impotenta. Doar o banda de birocrati imbecili”, a postat el pe Twitter si Instagram.

Acum ii da mana, pentru ca a anuntat de multa vreme ca la sfarsitul anului renunta la ciclism, iar in timpul Turului Frantei, cand ii mergea bine (tricou verde Sagan, tricou alb cu buline rosii Majka) facea doar clovneriile obisnuite. Curajos baiat!

* Daca ar fi curajul disciplina olimpica, cei 10 sportivi care compun, in premiera absoluta, delegatia olimpica a refugiatilor, ar fi marii favoriti pentru medalia de aur. De la Yusra Mardini, adolescenta siriana care a traversat Mediterana la bordul unei canoe gaurite, la congolezul Popole Misenga, care a stat 8 zile ascuns intr-o padure pentru a fugi de lupte, fiecare atlet refugiat a trait cosmaruri inainte de a-si vedeea visul olimpic cu ochii.

Mardini, inotatoare de 18 ani, va concura la 100 m fluture si 100 m liber, dar acum un an inota ca sa supravietuiasca. Intr-o periculoasa incercare de a ajunge pe insula greceasca Lesbos, motorul ambarcatiunii incarcata de refugiati a cedat, iar apa a inceput sa urce la bord, asa ca Yusra si sora sa au sarit in apa si au tras barca inotand timp de 3 ore si jumatate pana ce toata lumea a fost in siguranta.

* La randul lui, congolezul Popole Misenga, judoka, 24 de ani, avea doar 9 ani cand a fugit de luptele de la Kisangani. Separat de familie, s-a ascuns 8 zile in jungla, pana cand a putut ajunge la un centru pentru copii la Kinshasa. De fapt, toti cei 10 sportivi care reprezinta aceasta categorie nefericita are o poveste cutremuratoare, iar participarea lor da un semnal pentru solidaritate si caldura umana.

Advertisements