In linia de pana acum de a nu lua o decizie la nivelul forurilor de conducere, Comisia Executiva a CIO a decis, sambata, la Rio de Janeiro, sa desemneze 3 membri ai sai sa decida care sportivi rusi sunt eligibili si care nu pentru actualele Jocuri Olimpice, iar numele celor alesi, in special al unuia, ma pun serios pe ganduri, adica incep cred ca se vor intampla lucruri nu tocmai corecte.

Mai intai, sa vedem cine sunt cei trei:

– turcul Ugur Erder, presedintele unei federatii internationale de plan secund spre tert, cea de tir cu arcul, medic de profesie, ca si cum aici s-ar face analize si nu judecati globale (poate globulare, ca este oftalmolog);

-fosta scrimera germana Claudia Bokel (deci compatrioata si ‘colega’ de disciplina sportiva a principalului vizat de acuzatorii atitudinii lesinate a CIO, presedintele Thomas Bach);

– si, aici e aici, spaniolul Juan-Antonio Samaranch Salisachs, fiul fostului presedinte al CIO, care, ca membru al Comisiei Executive s-a si pronuntat, pe 20 iulie, impotriva excluderii tuturor sportivilor rusi de la JO, in pofida praticilor “devastatoare”, cum le-a numit chiar el, relevate de raportul McLaren.

Citind acest nume pe lista de azi-noapte, am mai avut, pe langa propriile amintiri nu tocmai pozitive despre tatal spaniolului, fost presedinte al CIO, dar si fost ambasador al Spaniei la Moscova, chiar in 1980, anul boicotului, un declic: am citit zilele trecute un text al lui Radu Naum in care se pomenea de Juan Antonio Samaranch-senior.

Iata ce scrie confratele Radu Naum in rubrica sa din Dilema veche de joi, raspunzand, conform profilului rubricii, unei intrebari: “Dopingul pe echipe devine sport olimpic?”:

“Nu devine, ci redevine. Pe echipe nationale, pe tari si pe oranduiri. Dopajul a fost o arma a pacii in 1988, atunci cand Samaranch i-a impacat pe rusi si americani, dandu-le liber la pastile. Acum, ca sa nu devina o arma a unui razboi intr-o lume deja zguduita, stimabilul Bach a experimentat o frumoasa arma a fugii de raspundere”.

Sa fim foarte expliciti: Thomas Bach, pe care patinatoarea de viteza germana Claudia Pechstein, cvintupla campioana olimpica, suspendata din cauza unor anomalii in pasaportul biologic, desi s-a demonstrat medical ca este vorba de un lucru natural, sportiva neavand nicio vina, l-a stampilat in L’Equipe miercuri “Thomas Bach poate fi cumparat politic”, a girat spectaculos Jocurile Olimpice de la Soci, din 2014, primele din mandatul sau.

Iar demonstratia ca rusii au facut o politica de stat din dopaj, cu participarea inclusiv a serviciilor secrete, care au participat la subtilizarea probelor incriminatorii ale sportivilor rusi, s-a facut deplin chiar la Soci, potrivit documentatului raport independent McLaren.

Ce se va intampla acum cu acest grup de 3 membri CIO, condus, evident, de Juan Antonio Samaranch Salisachs, numele complet al fiului fostului presedinte al CIO (foto)?

Conform spuselor purtatorului de cuvant al CIO, Mark Adams, “acest panel se va apleca asupra fiecarui sportiv in mod invidual pentru a verifica daca participarea sa convine CIO, deci va decide participarea fiecarui sportiv, individual”. Totul pana vineri, la inceperea Jocurilor, cu avizul unui arbitru al TAS.

Pai atunci stai sa te intrebi ce a fost circul acesta cu federatiile internationale puse sa aleaga pana acum? In ce situatie sunt puse, daca trebuie sa fie cenzurate, pentru ca acesta este cuvantul, de 3 persoane, fie nu din cale afara de marcante (tir cu arcul, sport stimabil, dar sa fim serios…), fie care s-au antepronuntat, declarandu-se “intelegatoare”, desi “probele sunt devastatoare”?

Este un moment extrem de grav prin care trece miscarea olimpica, sportul mondial in general, iar Rio de Janeiro, cu multiplele lui probleme de infrastructura si de seriozitate asigura un fundal frivol, de vacanta, inclusiv a responsabilitatii pentru un fenomen planetar de un asemenea impact, bramburit incredibil in ultimul timp.

Diseara (adica pe la pranz, ora locala) se anunta o conferinta de presa a lui Thomas Bach. Sa vedem ce va spune, dar tare mi-e teama ca ne va ingala intr-o melasa de vorbe…

Advertisements