Asa cum va spuneam zilele astea, decizia CIO de a nu rezolva nimic in legatura cu cazul de dopaj de stat al Rusiei, dar si bramburelile pe care le-a produs WADA in legatura cu Meldoniumul (in premiera absoluta, agentia a dat doua comunicate-explicatie) au determinat pentru prima oara in istoria JO deplasarea intregului Tribunal arbitral pentru sport, cu doua instante speciale pentru cazurile de dopaj!

Materialul care a anuntat, documentat, acest lucru a aparut aseara tarziu (fusul orar…) pe site-ul oficial al Asociatiei internationale a presei sportive, de unde am extras si eu cateva date concrete (precum si poza, de la Getty Images), pentru ca, iata, suntem si noi direct interesati de situatia incredibila a atletului Mihai Donisan, exonerat complet chiar in aceasta luna, plecat deja la Rio de Janeiro, inca de duminica, pentru ca acum sa afle ca o analiza mai veche ii indica un nivel mai ridicat de Meldonium decat cel admis.

Nu mai exista logica, nu mai exista nimic, pentru ca evident ca in urma cu 6 luni nivelul era mai ridicat, decat acum, cand se ajunsese la un titru neglijabil (conform chiar deciziei WADA), iar aceasta comparatie reprezinta un argument in favoarea lui Donisan: nu a mai luat nenorocita asta de substanta, aparuta intempestiv, aiuristic si amatoristic pe lista interzisa! Ca altfel nu-i scadea nivelul din probe, ce Dumnezeu!

Asadar, revin, “pentru prima oara in istorie, remarca AIPS, TAS a deplasat la locul de desfasurare a Jocurilor Divizia antidoping a instantei de la Lausanne, la care s-a adaugat inca o divizie, ad-hoc, care vor opera in fiecare zi pana la inchiderea Jocurilor, duminica, 21 august 2016”.

Articolul colegilor de la asociatia internationala precizeaza ca instanta Diviziei Anti-doping actioneaza ca fond, iar Divizia ad-hoc, pentru apel, iar regulile procedurale ale respectivei divizii se afla pe site-ul Curtii arbitrale.

Iata si componenta diviziilor Tribunalului arbitral pentru sport:

Divizia Anti-doping:
Presedinte: Ms Carole Malinvaud (Franta)
Vice-presedinte: judecator Ivo Eusebio (Elvetia)

Arbitrii:
· Mr Juan Pablo Arriagada Aljaro (Chile)
· Mr Efraim Barak (Israel)
· The Hon. Michael Beloff QC (UK)
· The Hon. Hugh L. Fraser (Canada)
· Prof. Dr Michael Geistlinger (Austria)
· The Hon. Dr Tricia Kavanagh (Australia)

Divizia Ad-hoc:
Presedinte: Mr Michael Lenard (SUA)
Co-Presedinteident: judecatoarea Ellen Gracie Northfleet (Brazilia)

Arbitrii:
· The Hon. Dr Annabelle Bennett AO SC (Australia)
· Ms Andrea Carska-Sheppard (Canada/Slovacia)
· Justice Catherine Davani (Papua Noua Guinee)
· Ms Margarita Echeverria (Costa Rica)
· Prof. Dr. Ulrich Haas (Germania)
· Mr Mark Hovell (Marea Britanie)
· Mr Francisco Mussnich (Brazilia)
· Mr Jinwon Park (Coreea de Sud)
· Mr José Juan Pinto (Spania)
· Dr Mohamed Abdel Raouf (Egipt)
· Ms Carol Roberts (Canada)
· Ms Rabab Yasseen (Irak/Elvetia)
(nu am prea umblat la functiile, titlurile onorifice ale arbitrilor pentru ca sunt specifice tarilor respective si ar fi trebuit sa fac “adaptari”).

Secretariatul este asigurat de functionarii de la Lausanne, condus de secretarul general al TAS, Matthieu Reeb. De asemenea, printr-o intelegere cu baroul din Rio au fost pusi la dispozitie avocati din Rio, care vor actiona pro bono, deci care vor asigura asistenta juridica gratuita pe timpul Jocurilor.

Ca sa va dati seama de faptul ca totul a fost dat peste cap in lumea sportului, daca in intregul an 2015 TAS a avut 503 cazuri, in prima jumatate a anului 2016 au fost deja inregistrate 310 proceduri.

Un cosmar!

Advertisements