Actuala dinamovista Cristina Iovu, dubla campioana europeana (total si aruncat) anul acesta, la Forde (Norvegia), unde a cucerit si un bronz, la stilul smuls in limitele categoriei 53 kg, se afla printre cei 11 halterofili depistati pozitiv la repetarea analizelor de la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra.

Dintre cei 11 halterofili dopati la Londra figureaza, scrie L’Equipe, si 6 medaliati, intre care 3 rusi, ei aflandu-se intre cele 45 de noi cazuri pozitive anuntate cu 6 zile in urma de Comitetul international olimpic, de la Beijing-2008 si Londra-2012.

Inainte de a face o recapitulare a celor 6 medaliati din haltere de la Londra, ma grabesc sa va spun: Cristina Iovu nu se afla printre selectionatii romani la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, cota noastra la haltere, de 4 sportivi, fiind acoperita de catre federatia noastra de specialitate cu Andreea Aanei (cat. +75 kg), Florina Sorina Hulpan (cat. 69 kg), Dumitru Captari (cat. 77 kg) si Gabriel Sincraian (cat. 85 kg). Oricum, Romania a avut o penalizare de 2 halterofili din cota realizata la Mondiale, din cauza vechilor cazuri de dopaj.

In fine, sa revin la cei 6 medaliati de la Londra dintre ridicatorii de fonta, cum, cu gingasie, li se spune halterofililor. Cum spuneam, ei sunt 3 din Rusia, in primul rand Natalia Zabolotnaia, de 5 ori campioana a Europei, argint la Londra-2012, ca si Aleksandr Ivanov si Svetlana Tarukaeva.

Ceilalti 3 medaliati se numesc Irina Kulesa (Belarus), Hripsime Hursudian (Armenia) si, cum ziceam, Cristina Iovu (atunci, bronz pentru Republica Moldova). Toti au fost depistati dopati cu Dehydrochlormethyltestosteron,  un steroide anabolisant.

Devenita cetatean roman, membra a CS Dinamo Bucuresti, Cristina Iovu a avut o viata tumultuoasa, arhicunoscuta, in “domeniu”. Nascuta la Chisinau pe 8 noiembrie 1992, ea se afla la a treia tara pentru care concureaza, dupa bronzul (pierdut acum, dupa cum se vede) de la JO-2012, obtinut pentru tara natala, a ales in 2013 sa presteze pentru Azerbaidjan, sub culorile careia a fost depistata pozitiv la Europenele din 2013, a fost suspendata 2 ani, Campionatele europene de anul acesta, despre care am scris, amintind de cele 3 medalii,, fiind prima competitie la care a participat dupa ispasirea pedepsei.

Ce se va intampla acum? Habar nu am si am cam inceput sa ma satur de combinatiile astea. Poate cineva sa explice cum facem de ne procopsim cu asemenea persoane?

Advertisements