* Delegatia australiana, care initial, duminica, a refuzat sa se cazeze in blocul rezervat din Satul Olimpic, considerandu-l “nelocuibil”, a inceput sa-si trimita sportivii in spatiile rezervate, plantand in fata cladirii un cangur.

“Unii membrii ai staff-ului au venit deja in Sat, echipele de hochei pe iarba masculin, tir cu arcul, gimnastica si tir sportiv vor aparea ceva mai tarziu, boxerii si kaiacistii si canoistii miercuri seara”, a spus un purtator de cuvant.

Protestul australienilor a prins bine, am mai aparut meseriasii prin Sat, pentru ca le-au sarit in ajutor si presa braziliana, care a scris imediat ca 15 dintre cele 31 de blocuri din Sat au mari probleme cu instalatiile sanitare, in ziua inaugurarii.

Cat priveste cangurul urias instalat de australieni, el reprezinta o tifla data primarului din Rio de Janeiro, Eduardo Paes, care declarase duminica: “Le vom pune un cangur, pentru a se simti mai in largul lor”, replica australienilor fiind imediata: “Ar fi mai bine sa aduceti un instalator”, iar plasarea animalului de plus acum pare sa spuna “canguri avem si noi, mai multi decat voi!”. Gestul se explica si prin faptul ca presa australiana nu a gustat deloc gluma lui Paes…

* In loc sa ne ocupam de statistici, de portrete, de povestile, cu miile, greu de selectat, nu de gasit, de la Jocuri, dam in fiecare zi stiri cu aberatiile de la aceasta editie, care s-ar putea sa bata recordurile de brambureala din istorie. Acum, pe ici-pe colo, apare ca Mihai Donisan, primul (si singurul pana acum) atlet roman prezent la Rio, ar fi din nou suspendat, pentru ca s-ar fi refacut o analiza din februarie, unde nivelul de Meldonium era mai mare decat in mai, cand devenise atat de scazut incat a fost exonerat, ba si trimis la Rio!

I-auzi?! Pai evident ca era mai mare, ca a luat, dupa cum singur a declarat, in decembrie, interdictia fiind de la 1 ianuarie 2016. Astia s-au sonat toti, pe cuvant. Tocmai daduse agentia mondiala un comunicat ca, nestiind cat dureaza eliminarea din organism a Meldoniumului, cei gasiti pozitiv cu o cantitate mica nu vor fi pedepsiti.

*  Oricum, de sportivi nu le pasa deloc, bataia de joc este totala, iar domnul Thomas Bach tocmai a sosit, azi dimineata, cam pe sest, asa, promitand ca “totul se va rezolva, am garantii de la organizatori, dupa-amiaza ma intalnesc cu primarul din Rio (ala bascaliosul, n.m. LO), totul va fi rezolvat”.

Alio, tavarasci Bach (despre care atletul german Robert Harting, campion olimpic, mondial si european, a spus clar, acum doua zile, ca face parte si el din sistemul de dopaj, campionul protestand fata de masura de protejare a Rusiei), pai “organizatorii” au stiut ca “organizeaza” Jocurile din 2009, pun tevi abia acum? Ca aud ca la unele camere au instalat doar cate una, la nimereala, unii o gasesc pe aia de apa calda, altii pe ailalta…

Revin la Mihai Donisan: incepi sa te gandesti foarte serios daca mai poate concura la un nivel acceptabil un sportiv tracasat in asemenea hal in ultimele 3 luni. Si daca, la urma-urmelor, mai merita?!

* In acest timp, federatiile internationale continua sa excluda sportivi rusi de la Jocuri (cu o saptamana inainte de debutul competitiei, mai vreti dovada de tratament criminal impotriva sportului decat decizia iresponsabila a CIO?), Federatia internationala de canotaj taind in carne vie, dupa ce ieri o luase mai agale: 22 dintre cei 28 de canotori rusi calificati la Rio au fost exclusi, Rusia ramanand doar cu 6 sportivi din acest sport eligibili, adica doar cu o singura ambarcatiune (din 5), cea masculina de 4 rame fara carmaci.

FISA a reatribuit barcile ramase libere Italiei (2), Greciei si Australiei, ţari care s-au clasat in urma Rusiei la regatele de calificare. Si acum ce se intampla: se apuca sa adune echipajele de prin vacanta, de la bunici? Rasul lumii.

* Inchei, ca mi s-a cam taiat cu aiureala asta, sa inceapa o data, poate mai vorbim si de altceva: la alibi, s-a decis ca Tribunalul arbitral pentru sport (TAS), de la Lausanne, sa se mute rapid la Rio de Janeiro, ca sa judece in regim de urgenta plangeri. Se obisnuia, la ultimele editii, acest lucru, dar in timpul competitiei, nu cu o saptamana inainte, ceea ce inseamna ca se poate judeca de pe acum si pe loc! Ce vreti dovada mai clara de recunoastere a greselilor, fara insa asumarea barbateasca a acesteia?