Mai intai sa va explic ce-i cu acest supratitlu, CARIOCAS. In speta, adica pe acest blog, este titlul de rubrica, unde gasiti stiri sau materiale “mai altfel” de la Jocurile Olimpice sau din Rio de Janeiro, carioca fiind un cuvant care vine din limba indigenilor tupi, insemnand “casa omulului alb”, de la kara’iwa sau kari’ (om alb) +oka (casa).

Asadar, prima intalnire este consacrata, evident, cazarii, pentru ca asta faci prima oara, iti cauti un loc unde sa stai. Or, criza mare de camere disponibile in hotelurile din Rio de Janeiro a mai creat o oportunitate, iesind masiv pe piata celebrele “Love hotels”, ale caror camere sau apartamente sunt inchiriate cu ora pentru intalniri galante frugale, unele cu tematica, precum “Versaillaise” sau “Sadomaso”.

Extinderea ofertei este, evident, legata de cerere, circa 500.000 de vizitatori straini fiind asteptati in “Orasul minunat” in timpul Jocurilor care incep pe 5 august, intrucat capacitatea hoteliera ramane insuficienta, chiar daca s-a dublat dupa 2009, anul in care Rio a primit organizarea.

Astfel ca un pat intr-un “Love hotel”, unde preturile sunt pana la 70 la suta fata de cele de la hotelurile obisnuite, sau la un particular, prin intermediul site-ului Airbnb ori in caminele pentru tineri din favelas devine o alternativa interesanta.

In “Love hotels” sunt oferite 5.000 de camere, orasul avand 182 de astfel de stabilimente, ceea ce inseamna 22.000 de camere, acum adaptate pentru turisti, si nu pentru rendez-vous-uri pe fuga: paturile rotunde au fost schimbate cu modele traditionale, oglinzile din plafon si scaunele erotice au fost scoase din camere, iar ocuparea in unele zone, cum este la “Villa Reggia”, din zona portuara, a ajuns la 100 la suta.

“Chiar si apartamentele tematice”, asa-numitele Versaillaises, acoperite de supravete poleite auriu, hollywoodian, cu peretii acoperiti de fotografii de actori, “Japoneza” si “Sadomaso”, cu peretii negri, patul in piele si plafoane la mare inaltime de unde atarna lanturi si o cusca pentru diverse actiuni mai ‘fizice” vor fi disponibile pentru cei interesati.

“In timp ce hotelurile au marit preturile pentru JO, Love Hotels au pastrat aceleasi tarife pentru 12 ore (intre 100 si 375 dolari, in medie)”, spune un proprietar, cu aerul ca e ieftin ca braga. Si, intr-un fel, are dreptate, nivelul de ocupare fiind de 88 la suta de pe acum.

Cu prilejul Mondialului-2014 si al JO, hanurile au aparut in favelele, cartierele, mahalaua carioca, fiind “pacificate” de politie, dupa cum se dau asigurari, avand si avantajul de a fi aproape de plaje precum celebra Copacabana. Sunt cautate de tineri dornici de aventuri sau care, pur si simplu, nu au bani. Dar ca sa ajungi “acasa” nu-i defel usor, trebuie sa treci pe stradute stramte si desfundate, adesea in urcare, cu scari, dar privelistea iti taie rasuflarea.

“Urci, vezi case darapanate, oamenii, ti se cam face frica, dar a doua zi simti ca esti la tine acasa”, povesteste un argentinian care a stat la hanul pentru tineret al unui chilian de 37 de ani, numit “Green culture Hostel”, care dateaza din 2014, de la Cupa Mondiala, are 37 de paturi in dormitoare comune, la un pret de 180 de reali pe zi (cam 55 de dolari).

Totodata, in vremuri ca acestea, de recesiune economica, numerosi cariocas profita de Jocurile Olimpice pentru a-si inchiria apartamentul, prin Airbnb, cea mai mare platforma de cazare alternativa din lume, care are un acord cu Comitetul Rio-2016, ajungand deja la 55.000 de clienti.

Anul trecut, un apartament inchiriat aducea vara circa 2.000 de dolari, iar impactul economic asupra orasului a fost de 162 milioane de dolari, chiria, dar si cheltuielile facute de vizitatori. In mod normal, acum suma se va dubla, cel putin!