Asa cum banuiam, am si scris de duminica, imediat dupa catastrofala decizie, de fapt indecizie, a Comitetului international olimpic privind participarea Rusiei la Jocurile Olimpice (nu interzice prezenta, dar lasa federatiilor internationale sa aleaga) este tinta principala a presei internationale: “Demisia CIO”, “La ce mai sunt bune Jocurile Olimpice?” “Decizie rusinoasa”, “Ca-n Biblie, Pilat din Pont”, iata titluri din presa mare a lumii.

“CIO ridica drapelul rus”, acesta este titlul celui mai important cotidian sportiv, L’Equipe, iar editorialul afirma ca miscarea olimpica si-a facut curaj, l-a prins cu ambele maini, dupa care l-a bagat intr-un sertar, aruncand cheia”. “Este ca-n Biblie, Pilat din Pont”, scrie prestigiosul ziar parizian, care insista, intr-un grupaj separat pe faptul ca a doua mare greseala a CIO a fost interzicerea participarii Iuliei Stepanova, atleta rusa care a dat totul in vileag.

Greseala enorma, care indica o pierdere totala de ratiune, pentru ca motivul invocat este ca Stepanova s-a dopat in 2013, fiind suspendata. Tocmai aceasta incredibila gafa demonstreaza lasitatea fara margini a Executivului CIO: in primul rand, Stepanova tocmai de aceea a marturisit, pentru ca fusese dopata la ordin. A doua la mana, isi ispasise suspendarea de 2 ani, inca de anul trecut, deci inainte de a pleca in SUA ca sa spuna tot!

Apoi, argumentul suprem al criticilor acerbi ai forului olimpic: nenumaratele exemple de sportivi dopati, unii, cum este sprinterul american Justin Gatlin, un caz mult mai grav, suspendat pe 5 ani pentru dopaj repetat, va concura, bine mersi, la Rio de Janeiro. Paula Radcliffe a fost cat se poate de clara: “Daca am aplaudat decizia de a impiedica fostii dopati sa participe la Jocuri, aceasta masura nu poate privi doar rusii. Un adevarat mesaj puternic in favoarea unui sport curat ar fi fost sa fie pedepsiti toti cei care au trisat”.

Revenind la celelalte ziare, puternicul cotidian german Bild acuza o decizie “rusinoasa”, iar Frankfurter Allgemeine Zeitung vorbeste de “lasitate”, intrebandu-se transant: “La ce mai sunt bune Jocurile Olimpice?”. Tinta predilecta a presei germane este nimeni altul decat Thomas Bach, presedintele CIO, german el insusi, dar la originea acestor hotarari dezastruoase.

Asa cum am presupus, unele federatii, cele cu adevarat importante, nu vor putea lasa singura Federatia internationala de atletism (v-am spus, tenisul, da, pentru ca nu Jocurile sunt competitia suprema pentru acest sport, de tir cu arcul, care a dat vize, nu prea este interesat nimeni), iar prima reactie solida a venit de la al doilea for international ca importanta in zestrea olimpica: inotul, care a si confirmat eliminarea a 7 sportivi rusi, intre care 3 medaliati la Londra-2012, Vladimir Morozov, Iulia Efimova si Nikita Lobintev, precum si Mihail Dovgaliuk, Anastasia Krapivina si Daria Ustinova, adica toti cei care au aparut in Raportul McLaren.

Inotatorii se adauga celor 67 de atleti rusi eliminati, asa incat incepe sa se subtieze delegatia anuntata de Rusia, de 387 sportivi. Si, in zilele urmatoare, ar putea urma si altii, eu cred ca in zilele urmatoare vor mai fi anunturi precum cel de la FINA. Deja de la haltere sunt 2 nume, iar de la lupte libere, unul, dar de marca, dublul campion mondial Viktor Lebedev.

Iar ca sa-si dea seama marii oficiali olimpici ca au aruncat benzina peste un foc mocnit, care putea fi stins doar cu masuri radicale, inotatoarea Iulia Efimova, exclusa, a si facut apel la aceasta decizie, la Tribunalul arbitral pentru sport (TAS), paratii fiind Comitetul International Olimpic, FINA si Comitetul olimpic rus.

Chiar credeam ca la nivelul CIO macar, daca nu si la cateva din marile federatii, este altfel decat in politica, unde ne-am procopsit (si Domne-fereste sa nu continue, ca mai sunt alegeri, acum in SUA, anul viitor in Franta) cu cei mai incapabili conducatori pe care ni-i puteam imagina. Nu-i asa, la CIO e absolut la fel, pentru ca nu va imaginati ce le-a trecut prin cap.

Pur si simplu au invitat, “pe banii CIO”, ca si cum forul respectiv cultiva niscaiva cartofi, nu sunt banii adusi de sportivi prin spectacolul dat, familia Stepanov (foto). La care raspunsul a fost scurt, ca un dos de palma: “Nu am lansat niciodata alarma (privind dopajul organizat in Rusia) pentru a primi o invitatie pentru Rio ca spectatori”, au scris sotii Stepanov in e-mailul trimis lui Christophe de Kepper, directorul general al CIO.

Advertisements