Comisia Executiva a Comitetului international olimpic, intrunita duminica (unii membri au fost prezenti fizic, altii prin teleconferinta) a decis sa nu excluda intreaga delegatie a Rusiei de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, masura ceruta de Agentia mondiala antidoping (AMA), in urma devastatorului Raport McLaren, care a demonstrat fara dubiu dopajul de stat din aceasta tara, cu participarea inclusiv a seriviciilor secrete.

De altfel, desi au existat mai multe luari de pozitie pentru eliminarea sportivilor rusi de la Rio de Janeiro, nu numai agentiile antidoping, in special cele din SUA si Canada, dar si Comisia sportivilor, de altfel, eu unul ma asteptam la o astfel de hotarare, pentru ca actuala conducere a CIO, in special presedintele german Thomas Bach, mai mult decat amabil cu gazdele de la JO de iarna din 2014, de la Soci, unde a fost prapad cu ascunderea rezultatelor cu sportivii dopati, fiind “veriga slaba” in aceasta situatie.

In fapt, CIO, in care influenta fostului scrimer, campion olimpic cu echipa de floreta a Germaniei federale la Montreal, in 1976, este inca foarte importanta, a tot aruncat pisica in curtea federatiilor internationale, ceea ce a facut si duminica, precizand ca acestea pot transa, de la caz la caz participarea sportivilor rusi, dupa criterii stricte.

Ma ingrijoreaza insa altceva: semnalul trimis prin intermediul acestei decizii: atleta rusoaica Iulia Stepanova, cea care a dat semnalul dezvaluirilor cu privire la sistemul de dopaj organizat la nivel statal in Rusia, a fost interzisa de la participarea la JO de la Rio de Janeiro, din cauza unui control pozitiv in 2013. Iar aceasta masura, individuala, a fost luata desi, pe de o parte, CIO a insistat ca federatiile internationale decid, apoi Stepanova si-a ispasit suspendarea de 2 ani, facand dezvaluirile tocmai pentru ca fusese obligata sa se dopeze, iar pe de alta parte IAAF ii acordase dispensa!

Deci, decid federatiile internationale sau CIO? Sau facem lucrurile cum ne convin, dand parca semnalul: “Cine mai scoate o vorba va fi pedepsit!”. Instaurarea Omerta in sportul mondial, precum si schisma produsa in mijlocul miscarii olimpice, atletismul fiind indemnat sa ia masuri drastice, apoi, vazandu-se ca lucrurile se complica, a fost lasat in ofsaid, intr-un mod, sa nu ne ferim, las, nu este de bun augur pentru ceea ce va urma in viitor.

Sa nu o ia si alte discipline, din cele care au destula popularitate cu Mondialele proprii, cum este cazul fotbalului acum, pe un drum propriu (se stie, fotbalul vine cu tineretul la JO), bagatelizand Jocurile, iar acestea sa ramana cu discipline mai putin atractive, aici este marele pericol!

Moment foarte greu, mai greu cred decat daca se taia in carne vie, lucru de care, de asemenea, m-am temut. Dar in astfel de situatii, mai bine pui punct si urmeaza sa indrepti lucrurile cu timpul, nu le aiuresti de tot…

Advertisements