Daca mai avea cineva vreo indoiala ca nu e bine ca un director sportiv sa se eternizeze la o echipa, se cocleste, incepe sa faca razboaie in lazi de nisip, ca generalii decrepiti, jucandu-se de-a strategii, iata Turul Frantei 2016 a fost editia in care ar trebui sa li se cam dea marsul.

Si lui Eusebio Usue, de la Movistar, “consolat”, dupa cum a declarat in urma victoriei neasteptate (oricum el n-are nicio treaba cu asta) lui Ion Izaguirre la Morzine sambata, dar mai ales lui Sasa Vinokurov, de la Astana, care paraseste Turul cu mana goala (nici macar un om in primii 10!), dupa ce, ranchiunos, i-a taiat orice sansa lui Vincenzo Nibali, mizand totul pe un rutier de talent evident, dar inca necopt. Adica a ales supusenia in fata personalitatii si a valorii dovedite.

Or, exact miscarea rusului despre care se spune ca este de origine moldovean si de adoptie kazah, un ciclist de toata isprava, campion olimpic la Londra, dar ca manager, iata, departe de ce a fost ca sportiv, a facut alegerea catastrofala pentru o echipa puternica, iar Vincenzo Nibali i-a dat sambata o tifla publica, prinzand un podium in penultima etapa, dupa ce a avut cea mai spectaculoasa actiune a zilei.

In schimb, alegerea lui Fabio Aru, ostentativa, s-a incheiat cu un fiasco, acesta pierzand in etapa a 20-a peste 17 minute, a pierdut si locul in primii 10, care ar mai fi indulcit pilula de chinina. De etape si alte delicatese nu mai vorbim, vecinii de la Katiusa si Tinkoff, fara mijloacele Astanei, sunt departe…

In fine, se pare, dincolo de faptul ca in acest moment Sky pare de neatins, iti ajunge sa te convingi cand vezi cum se face nu caleasca, un veritabil postalion, tras de 2-3 perechi de cai, pentru liderul Chris Froome, castigator fara discutie (in afara aiurelii de pe Mont Ventoux, dar asa-i in viata, ban la ban si paduche la paduche), acest amestec al “strategilor”aduce mult rau.

Pentru ca se baga cu o autoritate situata dincolo de specificul unui sport care mizeaza mult pe calitatile de vointa, pe curajul si abnegatia sportivilor, pe dorinta lor de glorie in primul rand, greu de tinut in frau timp de 3 saptamani.

Chiar, poate spune numitul Aleksandr Vinokurov ce a fost cu trena de vineri, cu 4-5 ciclisti de la Astana pe fata, fara sa stie nici ei de ce o fac (ba am vazut o faza in care De Rosa isi certa un coleg ca duce prea tare…)? Ce a facut cu Aru sambata, l-a lasat sa se ramoleasca, singur? Sau Usue cum explica vaitatul de 10 zile incoace cu lipsa de vlaga a lui Nairo Quintana, desemnat lider unic si de neinlocuit, dar fara sa faca nimic sa schimbe?

In fine, asta am vrut sa spun astazi, avem timp duminica de retrospective, trebuie oricum sa ne bucuram ca am avut 3 saptamani cu destule evenimente care ne-au aratat frumusetea ciclismului adevarat, chiar daca dominatia Sky-Froome nu prea mi-a placut, inca nu m-am vindecat de alta asemenea confiscare a Turului.

Avem, pe o trecere “repede inainte” victoriile splendide la sprint ale lui Cavendish, combinatia rara de inteligenta si forta numita Peter Sagan, declarat cel mai combativ rutier al editiei 103, victoria lui Bardet, dar si patanii de basm, gen alergarea nauca a lui Froome spre Mont Ventoux, sau portalul care marca ultimul kilometru cazut in capul plutonului urmaritor.

Probabil si de aceea parca incep sa mi se para mai frumoase Giro si Vuelta, sunt mai deschise, ba chiar mai dure si mai pline de neprevazut. Oricum, daca mai scadem din pretentiile cu neprevazutul, ei bine tocmai inaintea ultimei etape, una de protocol, de maine, Chantilly – Paris, Top 10 s-a facut tandari in partea lui secunda. Prea putin…

Rezultatele etapei a 20-a, penultima, Megeve – Morzine, 146,5 km:
1.  Jon Izagirre (Spania / Movistar)                          4:06:45′
2.  Jarlinson Pantano (Columbia / IAM Cycling)           +19′
3.  Vincenzo Nibali (Italia / Astana)                         +42′
4.  Julian Alaphilippe (Franta / Etixx – Quick-Step)         +49′
5.  Rui Costa (Portugalia / Lampre)                            +1:43′
6.  Roman Kreuziger (Cehia / Tinkoff)                   +1:44′
7.  Wilco Kelderman (Olanda / LottoNL)                  +2:30′
8.  Joaquim Rodriguez (Spania / Katiusa)                      +3:24′
9.  Daniel Martin (Irlanda / Etixx – Quick-Step)             +4:12′
10. Romain Bardet (Franta / AG2R)

Clasamentul general dupa 20 de etape:
1. Christopher Froome (Marea Britanie/Sky)             86h21:40.
2. Romain Bardet (Franta/AG2R)                 la 4:05.
3. Nairo Quintana (Columbia/Movistar)             4:21.
4. Adam Yates (Marea Britanie/Orica)                 4:42.
5. Richie Porte (Australia/BMC)                 5:17.
6. Alejandro Valverde (Spania/Movistar)             6:16.
7. Joaquim Rodriguez (Spania/Katiusa)             6:58.
8. Louis Meintjes (Africa de Sud/Lampre)             6:58.
9. Daniel Martin (Irlanda/Etixx)                     7:04.
10. Roman Kreuziger (Cehia/Tinkoff)                 7:11.

Advertisements