* Cu un aer de provizorat indiscutabil, mai ales ca o completare a celor 14 echipe din Liga 1 va fi facuta, oficial, abia luni, cand se intruneste Comisia de disciplina a FRF (dar indicatiile sunt clare, fara Rapid, dar de ales nu Timisoara, ci Arad, veti vedea), a inceput noua editie a Ligii 1 la fotbal, Viitorul Constanta invingand cu 1-0 (1-0), in primul meci, FC Voluntari, pe stadionul “Anghel Iordanescu”, zis “La nea Puiu”, din apropierea Bucurestiului.

Primul gol al acestei editii a fost marcat de Gabriel Iancu, in minutul 42.

* Ba s-a disputat si al doilea joc, Pandurii Targu Jiu – Universitatea Craiova, cu finalul, macar, foarte interesant, golul victoriei in prelungiri, in minutul 90+3, marcat de Hora. Desi antrenati de un tehnician echilibrat, cu multa experienta si cu stiinta jocului, craiovenii (care se indreptau spre un rezultat bun, egal, dupa scorul deschis de gazde, prin Herea, in minutul 57 si egalitatea reusita din penalty de Bogdan Vatajelu) au fost purtati de euforia egalarii pe final, Multescu nu i-a putut probabil stapani, asa ca au plecat cu mana goala de la Severin.

* Mare pacat: Tom Dumoulin, care a abandonat in etapa a 19-a a Turului ciclist al Frantei, are o fractura la incheietura mainii stangi si a devenit incert pentru contratimpul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, unde era favorit. In acest moment, tinand seama de configuratia traseului olimpic, marele favorit devine (tot) Chris Froome. In forma excelenta, campionul de contratimp al Olandei castigase in Tur 2 etape, una in catarare, in Andorra, a doua contratimpul lung de la Caverne du Pont-d’Arc.

* De balbaielile din Liga 1 am scris ceva mai devreme, acum aflam ca Liga a 2-a a fost amanata cu o saptamana, din comunicatul ambiguu, in coada de peste al FRF (la Stefan Gheorghiu se invata la perfectie stilul asta) presupunem ca din cauza nerealizarii numarului de echipe inscrise la hectar, pardon, la cate serii au stabilit federalii. In amintitul document al Comitetului Executiv se vorbeste de “componenta nominala”, au cam asta am inteles, ca aia cu transparenta nu a ajuns la noi. Sau o fi vorba de Rapid, Timisoara sau Arad, de vorbeam mai sus? Nu am de unde sa stiu ce a fost in capul lor cand au scris “componenta nominala”.

Daca vorbim de nume, aflati ca de acum CSMS Iasi se va numi CSM Politehnica Iasi, o alta decizie de importanta colosala luata de CE al FRF, care, evident, a schimbat din temelii totul. La fel, s-a aprobat, in vreo 8 ore de discutii (va dati seama ca abureala e totala) si schimbarea denumirii ACS Rapid CFR Suceava in ACS Foresta Suceava, o chestie pentru care eu as fi cerut un studiu de fezabilitate, altul de impact, precum si organizarea unui referendum, pe bani europeni! Hai sa fim seriosi…

* A fost dezvaluit numele unei medaliate la JO de la Beijing, din 2008, depistata dopata (din cele 23 anuntate mai devreme), iar foarte interesant este ca avem de a face cu o reprezentanta a Turciei, halterofila Sibel Ozkan, careia i s-a retras medalia de argint, comitetul olimpic de la Ankara (sau, ma rog, cine o mai fi pe acolo, ca aud ca au fost dati afara 900 de oameni din sport) fiind somat sa predea cat se poate de repede trofeul si diploma aferenta. In probele reexaminate ale turcoaicei a fost descoperit Stanozolol, un steroid anabolizant sintetic. Ma intreb, totusi, cum de nu s-a gasit atunci, in 2008, Stanozololul fiind o veritabila vedeta in doping.

* Mai avem 2-3 pasi pana la sanctificarea lui Cristiano Ronaldo, oricum in Madeira este deja Papa, presedinte, imparat, muzeu, statuie, probabil strada (nu am informatii, dar nu aveau cum sa scape chestia asta). Ei bine, vineri s-a decis ca aeroportul principal din arhipelag, cel de la Funchal, orasul natal al lui CR7, care este si capitala (Funchal, nu CR7, desi, mai stii, poate il fac si capitala!) se va numi Cristiano Ronaldo. Ramas fara tata (decedat intr-o criza de delirium tremens) pe cand avea 12 ani, Cristiano Ronaldo este unul dintre cei 4 baieti ai lui Dolores Aveiro, biografia sa ajutand din plin la crearea legendei, e-adevarat.

Tot vineri, cu ocazia botezului aeroportului, s-a inaugurat si primul hotel cu marca proprie a fotbalistului de 31 de ani, Pestana CR7 Funchal.

* Fantastic record mondial de atletism, batut dupa 28 de ani: hurdlera americana Kendra Harrison a alergat 100 m garduri in 12″20/100 la Liga de diamant de la Londra, doborand performanta din 1988 a bulgaroaicei Iordanka Donkova, care era de 12″21/100 si fusese stabilita pe 20 august 1988! Tin minte, in acel an Donkova a fost desemnata cea mai buna sportiva din Balcani, in ancheta agentiei BTA, am si fost la ceremonia de pe Vitosa, de la hotelul agentiei, care invita toti votantii, de fapt ziaristii de sport de la agentiile si cotidianele de sport din regiune. In acel an am fost cu Elena Dobinca si Petre Hent, de la Sportul, iata, au trecut 28 de ani…

Advertisements