Romain Bardet, de la cea mai urat imbracata echipa a plutonului profesionist,     AG2R La Mondiale, a salvat, in antepenultima zi a Marii Bucle, onoarea Frantei, castigand etapa a 19-a, una antologica, avand in fundal majestuosul Mont Blanc.

A fost o etapa plina de peripetii, de ciudatenii tactice (Astana a stat pe fata aproape tot timpul, fara nicio finalitate, incat m-am gandit ca i-a pedepsit, punandu-i la munca, Vinokurov, seful lor de acum, fostul coleg), de ghinion, totusi, pentru Chris Froome, care a cazut singur, trecand, imprudent, peste dunga vopsita din mijlocul soselei ude de ploaie.

Tricoul galben nu a fost amenintat, pentru ca Froome a primit imediat bicicleta de la un coechipier cu talie asemanatoare, Thomas, lucru normal, pentru o echipa care da o atentie totala liderului. Cine poate uita vreodata privirile de mama ingrijorata fata de pruncul ei cu febra, cele aruncate obsesiv de Wouter Poels, care l-a ajutat din toate puterile pe Froome sa limiteze la minimum pierderile.

Olandezul a terminat cu dureri de ceafa, la fiecare 2-3 secunde intorcea capul sa vada daca liderul este bine, daca duce prea repede, daca are vreo nevoie, ce ritm ii convine, il doare ceva?

In fine, normal, sa ne intoarcem insa la isprava lui Romain Bardet, care cu acest succes, obtinut cam in aceleasi conditii cu prima sa etapa din Turul Frantei, de anul trecut (in etapa a 18-a, se vede ca francezul se incalzeste cam greu, spre sfarsitul cursei), a urcat pe 2, in timp ce Quintana se afla pe 3, facand ceea ce, cum va spuneam de ieri, i se pare directorului sportiv Usue de la Movistar un obiectiv decent in conditiile din acest an.

Perdantul zilei este olandezul Bauke Mollema, prabusit pe 10 de pe 2, dupa ce a pierdut aproape aproape 9 minute pe sosea fata de Bardet. Francezul, insa, trebuie sa tina cu dintii de acest loc. desi eu tot sper ca sambata, in ultima zi dificila, vor fi incercari pentru mai mult, poate s-a renuntat la resemnarea care se cam instalase in pluton.

Si spun acest lucru, ca Bardet trebuie sa lupte din greu sa se mentina, primul castigator francez de etapa in acest an, intrucat, veti vedea si din clasamentul general, intre el si primul loc sub podium, ocupat acum de britanicul Adam Yates, sunt doar 25 de secunde. Iar intre locurile 2 si 3 doar 16 secunde!

Asadar, penultima etapa, a 20-a, de sambata, Megeve-Morzine (146 km) reprezinta ultima sansa pentru atacuri, iar prilejuri vor fi din belsug, atat pe catarari (1 de categoria a 2-a, 2 de categoria 1, unul de categorie speciala, celebrul Col de Joux-Plan, la aproape 1.700 m).

Rezultatele etapei a 19-a, Albertville – Le Bettex, 146 km:
1.  Romain Bardet (Franta / AG2R)                    4:14:09′
2.  Joaquim Rodriguez (Spania / Katiusa)              +22′
3.  Alejandro Valverde (Spania / Movistar)
4.  Louis Meintjes (Africa de Sud / Lampre)
5.  Nairo Quintana (Columbia / Movistar)             +25′
6.  Fabio Aru (Italia / Astana)                           +27′
7.  Daniel Martin (Irlanda / Etixx – Quick-Step)
8.  Wout Poels (Olanda / Team Sky)                  +35′
9.  Chris Froome (Marea Britanie / Team Sky)
10. Richie Porte (Australia / BMC Racing)            +52′

Clasamentul general dupa 19 etape:
1.  Chris Froome (Marea Britanie / Team Sky)                82:10:37′
2.  Romain Bardet (Franta / AG2R)                        +4:11′
3.  Nairo Quintana (Columbia / Movistar)                 +4:27′
4.  Adam Yates (Marea Britanie / Orica)                         +4:36′
5.  Richie Porte (Australia / BMC Racing)                +5:17′
6.  Fabio Aru (Italia / Astana)                               +6:00′
7.  Alejandro Valverde (Spania / Movistar)                +6:20′
8.  Louis Meintjes (Africa de Sud / Lampre)               +7:02′
9.  Daniel Martin (Irlanda / Etixx – Quick-Step)         +7:10′
10. Bauke Mollema (Olanda / Trek)                       +7:42′

Advertisements