Cu o demonstratie de forta joi, in etapa de contratimp in catarare dintre Sallanches si Megeve, 17 km, britanicul Chris Froome a pus capat oricaror discutii in legatura cu castigatorul editiei 103 a cursei, ultimele 3 etape, inclusiv cele de vineri si sambata, atat de asteptate, prea asteptate, prea mult asteptate, neputand, in afara unui dezastru, schimba ceva.

Asadar, liderul echipei celei mai bogate si, deci, mai influente din ciclismul actual de sosea, Sky, isi scrie in palmares al 3-lea trofeu, iar joi a vrut sa inchida toate carcotelile in ce-l priveste. Si sunt multe, unele chiar justificate, pentru ca au fost prea multe momentele in care toate i-au fost favorabile, dincolo de formidabila armada care l-a insotit: modificarile de regulament, ilegale, ale juriului de cursa, condus de un croat, ajutoarele din partea “adversarilor” cand pe cei de la Sky in lasau picioarele, accidentarea timpurie a lui Alberto Contador, resemnarea unui Nairo Quintana (care, apropo, a declarat miercuri ca nu are decat 26 de ani, mai are timp sa castige multe, iar astazi a gasit scuza unei posibile alergii, dupa ce a pierdut, in catarare, 1’10″…).

De altfel, chiar filosofia alcatuirii traseului a fost subsumata calitatilor de catarator ale lui Froome, iar atentionarea facuta inainte de prezentarea Turului 2016, ca este nevoie si de abilitati de coborator, a determinat o veritabila strategie de pregatire, britanicul nascut in Kenya preluand tricoul galben in urma surprizei produse chiar pe o caratura in coborare.

Este cat se poate de clar, ciclismul a devenit mai mult decat oricand o chestie de mijloace, de pregatire in primul rand, de spatii speciale de antrenament, de suflerii si tehnologie ca pentru cercetarile cosmice. Iar cine are aceste mijloace are si cu ce angaja cei mai buni ciclisti pentru scopurile pe care si le propune.

In fine, locul 2 in etapa de joi a fost ocupat de un specialist al contratimpului, olandezul Tom Dumoulin, dar ceea ce a impresionat cu adevarat este ca alergatorii de clasament general au venit grupat, toata lumea intr-un minut, semn ca pregatirea de care vorbeam si care pare asigurata in primul rand marilor vedete da roade destul de rapid.

Vineri este programata etapa a 19-a, antepenultima, Albertville – Saint-Gervais Mont Blanc, 146 km, cu 4 catarari, pe Col de la Forclaz (cat. 1, la km 42,5 km), Col de la Forclaz de Queige (cat. 2, la km, 73,5 km, Bisanne (categorie speciala), la km 96,5 si Le Bettex (cat. 1), 9,8 km pana la sosire, pe o panta medie de 8 la suta. Frumos, sa vedem, poate avem spectacol pana la sfarsit.

Rezultatele etapei a 18-a, Sallanches – Megeve, 17 km:
1.  Chris Froome (Marea Britanie / Team Sky)                    30:43′
2.  Tom Dumoulin (Olanda / Giant)                       +21′
3.  Fabio Aru (Italia / Astana)                                   +33′
4.  Richie Porte (Australia / BMC Racing)
5.  Romain Bardet (Franta / AG2R)                            +42′
6.  Thomas De Gendt (Belgia / Lotto)                        +1:02′
7.  Jon Izagirre (Spania / Movistar)                          +1:03′
8.  Joaquim Rodriguez (Spania / Katusha)                      +1:05′
9.  Louis Meintjes (Africa de Sud / Lampre)                   +1:08′
10. Nairo Quintana (Columbia / Movistar)                     +1:10′

Clasamentul general dupa 18 etape:
1.  Chris Froome (Marea Britanie / Team Sky)                77:25:10′
2.  Bauke Mollema (Olanda / Trek)                       +2:27′
3.  Adam Yates (Marea Britanie / Orica)                         +2:53′
4.  Nairo Quintana (Columbia / Movistar)                 +3:27′
5.  Romain Bardet (Franta / AG2R)                        +4:15′
6.  Richie Porte (Australia / BMC Racing)                +4:27′
7.  Alejandro Valverde (Spania / Movistar)                +5:19′
8.  Fabio Aru (Italia / Astana)                               +5:35′
9.  Daniel Martin (Irlanda / Etixx – Quick-Step)         +5:50′
10. Louis Meintjes (Africa de Sud / Lampre)               +6:07′

Advertisements