* Toata ziua de marti, din punct de vedere sportiv, s-a invartit, pentru cine intereseaza lucrurile importante, in jurul situatiei Rusiei fata de participarea (sau nu) la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, un cuvant important urmand sa-l aiba si Tribunalul de arbitraj sportiv (TAS), care a inceput chiar astazi sa studieze recursul atletilor rusi impotriva eliminarii lor de catre Federatia internationala de atletism (TAS).

Atentie, instanta s-a mutat, pentru acest caz, in ultimul moment de la Lausanne, sediul sau, la Geneva. Probabil sa fie aproape toata presa, daca se va intruni si CIO! Decizia TAS va fi data pe 21 iulie.

* Intre timp, raportul McLaren face prapad, cine l-a citit atent cerand fara ezitare excluderea tuturor sportivilor din Rusia de la Jocuri. Inclusiv Comisia sportivilor din cadrul Agentiei Mondiale Antidoping, care s-a declarat socata de “nivelul fara precedent al dopajului si al subminarii atinse de Rusia”.

* Comitetul International Olimpic a luat, la randul lui, o masura, anuntand ca ministrul rus al sportului, Vitali Mutko (foto), nu va putea fi prezent la Rio de Janeiro. Cum Mutko este si presedinte al Federatiei ruse de fotbal, dar si al Comitetului de organizare a CM-2018, se reaminteste ca in raportul McLaren releva si 11 cazuri de dopaj in fotbalul rusesc, ascunse de autoritati, subliniind rolul avut de acest omniprezent personaj. Aceste 11 cazuri de dopaj in fotbal au fost ascunse intre cele, in total, 643 de asemenea cazuri, aparute si disimulate de rusi intre 2012 si 2015.

* In fine, o veste buna: Comisia Europeana organizeaza intre 10 si 17 septembrie Saptamana europeana a sportului, editia a doua, dupa ce anul trecut, se arata in raportul CE, 5 milioane de europeni au facut sport in perioada acestei ample actiuni, la care Romania s-a numarat printre cele mai harnice, prin Federatia romana sportul pentru toti, sprijinita excelent de Ministerul Tineretului si Sportului.

De altfel, anul acesta s-a tinut seama de o sugestie romaneasca, aducandu-se Saptamana, initial stabilita ca “prima din luna septembrie” mai aproape de inceperea scolilor si in alte tari decat in cele occidentale, unde, indeobste, anul scolar debuteaza mai devreme. La noi, au si fost trasate principalele actiuni, care vor avea loc in 22 de judete si in Bucuresti, iar ambasadori ai vastei actiuni au fost desemnati Narcisa Lecusanu, vicecampioana mondiala de handbal, secretar de stat pentru sport, si Mihai Androhovici, vicepresedinte al FRST, coordatoarea Saptamanii, un experimentat organizator de astfel de evenimente, inclusiv pe plan regional, in tarile din jurul nostru.

Mai vorbim despre aceasta actiune importanta pentru sanatate, care este menita sa dea comunitatilor, in special copiilor, obiceiul sanatos al practicarii miscarii fizice si sportului.

* Din pacate, cum spuneam, cum o dam, cum o rasucim, tot despre necazul cu dopajul si Rusia dam in aceste zile fara competitii sportive, mai ales: maratonista Lilia Sobuhova, exclusa pe viata pentru dopaj, a fost condamnata marti de justitia britanica sa restituie aproape jumatate de milion de euro organizatorilor Maratonului de la Londra, pe care l-a castigat in 2010, terminand a doua in 2011. Sobuhova platise o mita de 600.000 de dolari pentru a putea participa la JO-2012 de la Londra, iar acum este pasibila sa de banii inapoi si de la un alt maraton celebru, si, deci, bine platit, cel de la Chicago, unde a castigat in 2009 si 2011), toate victoriile sale, inclusiv cea din 2010, fiind sterse din anale!

Advertisements