Slovacul Peter Sagan si-a adjudecat luni a treia victorie de etapa din actuala editie a Turului ciclist al Frantei, reusind sa treaca doar cu cativa centimetri pe linia de sosire de la Berna inaintea norvegianului Alekander Kristoff, dupa ce si-a etalat calitatile de “aruncator de biciclete”, acest gest, proba de forta, dar si de luciditate la puls 200, chiar in momentul trecerii de camerele foto-finish-ului.

Din nou, asadar, o etapa de peste 200 km, de 209 mai exact, se termina la masuratori din microscop, pentru ca practic, dupa o caratura de peste 100 km dusa de germanul Tony Martin si de francezul Alaphilippe, totul s-a decis dupa ce s-a intrat in capitala administrativa a Elvetiei, patria unui ciclist erou local, de altfel, Fabian Cancellara, care locuieste, practic, in suburbiile Bernei.

Evident, toata lumea de pe strazi il astepta pe “Spartacus”, mai ales ca este ultimul lui sezon de ciclist activ, dar era evident ca Fabian Cancellara nu mai are mijloacele necesare pentru a se impune in asemenea batalii, iar cadouri in zilele noastre nu prea se mai fac, “lume rea, domnule, lacoma”. Asa ca pe finalul in urcare, cu o portiune zdravana de macadam, au luptat pentru victorie sprinterii-atacanti, bine claditi, dar si cu calitati suficient de bune de de cataratori, sprinterii de clasice, cum se spune.

Iar victoria a revenit, firesc, lui Peter Sagan, campionul mondial, cel mai potrivit cu portretul-robot pe care tocmai il schitam. Iar cu acest succes, al 5-lea tricou verde, al clasamentului pe puncte, este ca si adjudecat de componentul echipei Tinkoff, cel care acum arata (foto) mai mult a vedeta rock din Rusia, ca mai are si sapca aia cu “La Datcha”, probabil o alta firma a patronului, cuvantul desemnand o casa procopsita, o vila cum am zice noi, un chalet, cum ar zice elvetienii, din preajma Moscovei.

Marti, a doua si ultima zi de odihna, la Berna, iar de miercuri incepe asaltul Alpilor, ultimele sanse pentru detronarea lui Chris Froome de pe tronul de lider al ierarhiei tricoului galben.

Rezultatul etapei a 16-a, Moirans-en-Montagne – Bern, 209 km:
1.  Peter Sagan (Slovacia / Tinkoff)                         4:26:02′
2.  Alexander Kristoff (Norvegia / Katiusa)
3.  Sondre Enger (Norvegia / IAM Cycling)
4.  John Degenkolb (Germania / Giant)
5.  Michael Matthews (Australia / Orica)
6.  Fabian Cancellara (Elvegia / Trek)
7.  Sep Vanmarcke (Belgia / LottoNL)
8.  Maximiliano Richeze (Argentina / Etixx – Quick-Step)
9.  Edvald Boasson Hagen (Norway / Dimension Data)
10. Greg Van Avermaet (Belgia / BMC Racing)

Clasamentul general dupa 16 etape:
1.  Chris Froome (Marea Britanie / Team Sky)                72:40:38′
2.  Bauke Mollema (Olanda / Trek)                               +1:47′
3.  Adam Yates (Marea Britanie / Orica)                         +2:45′
4.  Nairo Quintana (Columbia / Movistar)                     +2:59′
5.  Alejandro Valverde (Spania / Movistar)                    +3:17′
6.  Romain Bardet (Franta / AG2R)                            +4:04′
7.  Richie Porte (Australia / BMC Racing)                    +4:27′
8.  Tejay van Garderen (SUA / BMC Racing)                   +4:47′
9.  Daniel Martin (Irlanda / Etixx – Quick-Step)             +5:03′
10. Fabio Aru (Italia / Astana)                                       +5:16′