* An nenorocit pentru Thibaut Pinot, nevoit sa abandoneze din cursa, din cauza unei infectii virale, intr-un moment in care lupta cu sanse mari pentru tricoul cataratorilor. Iar pentru ca un necaz nu vine niciodata singur, liderul echipei Francais des Jeux, a trebuit sa renunte si la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Regretul este imens pentru ca Pinot, dupa cum se vede si un catarator de prima mana, este si campion al Frantei la contratimp, iar traseele probelor de sosea de la Rio, atat la fond, cat si la contratimp, sunt valurite, ii veneau manusa.

* In zilele de doliu, caravana publicitara, care precede si urmeaza plutonul si caravana cursei propriu-zise, nu a mai avut difuzoarele cu hiturile verii deschise, un omagiu adus victimelor de la Nisa. Aceasta decizie va fi respectata pana la sosirea la Berna, de luni seara, cand se vor incheia cele 3 zile de doliu national.

* Danezul Matti Breschel a abandonat imediat dupa cazatura in mijlocul sirului de masini ale echipelor. Potrivit surselor din echipa sa, el l-a lovit pe Jens Debusschere (Lotto), care lovise, la randul lui, o masina din cursa, aceasta ocolind brusc, pentru a nu-l calca pe Daniel Navarro (Cofidis), doborat de un spectator! Veritabil carambol, ghinionistul de la Cannondale fiind evactuat pe o targa, cu piciorul drept care nu arata prea bine. La spital, insa, s-a dovedit ca nu este ceva foarte grav, nefiind depistata nicio fractura!

* Ca purtatorul tricoului galben Chris Froome nu este prea iubit de spectatorii francezi se cam stie, iar dupa incidentul de pe Mont Ventoux, cand britanicul (unele ziare ii spun africanul, pentru ca s-a nascut in Kenya!) a fost reimbracat in tunica de lider, antipatia a crescut. In etapa de sambata, pe marginea soselei a putut fi zarita o pancarta cu un mesaj explicit: “Froome, ti s-a gasit bicicleta”. Referire clara la alergatul besmetic al liderului echipei Sky pe Mont Ventoux.

* Sambata a fost Geburtstag. Acum am aflat si eu ce inseamna, “zi de nastere”, in germana, normal, pentru ca a fost aniversarea lui Andre Greipel, care a implinit 34 de ani. Cu 10 victorii de etapa in Tur incepand din 2011, germanul nu a mai avut succes anul acesta.

* O veste buna si una si mai buna: Mark Cavendish s-a inteleptit, sprinterul natural din el nu mai actioneaza din instinct, chiar unul exceptional ca al lui, declarand ca victoriile din aceasta editie a Marii Bucle le datoreaza faptului ca a “invatat sa aiba rabdare”. “Fizic sunt exact acelasi ca anul trecut sau acum doi ani, cu toate ca velodromul mi-a adus mai multa prospetime. Dar cheia victoriilor mele este ca sunt mai rabdator decat anul trecut, ceea ce s-a vazut astazi (sambata). Instinctul mi-ar fi spus sa ies mai devreme de la cutie, in timp ce astazi trebuia sa astept, si asta am facut…”

Cat priveste a doua veste buna, ea este ca a decis sa continue: “Exista inca oportunitati de sprint pana la Paris, pentru ca Berna se anunta ca un sprint, nu unul usor, dar totusi sprint. Mai sunt 4-5 zile de munte de trecut pana la Paris, dar voi incerca. Sper sa nu-mi depasesc limitele, sa ma imbolnavesc sau sa fiu prea obosit, nu vreau sa ajung la JO stors de puteri. Dar acum totul merge bine, deci continui”.

Un sprint pe Champs-Elysees cu Mark Cavendish poate fi o sarbatoare adevarata!

Fotografia, de la Mondialele de pista, sunt chiar din proba la care s-a inscris Cavendish, alaturi de Wiggins, la JO de la Rio de Janeiro, cea de Madison, experienta care s-a dovedit excelenta pentru Omul din Insula Man!

Advertisements