* Nauci de cap de doua nopti, dupa atentatul de la Nisa, cu 84 de morti, si puciul militar, din cate se pare esuat, din Turcia (de unde vin stiri grele, precum arestarea a 200 de judecatori, adica pretext pentru autocratie totala), ne mai uitam si la sport, la tenis in primul rand, unde perechea olimpica Horia Tecau/Florin Mergea a adus primul punct in meciul de Cupa Davis cu Spania, invingand un cuplu formidabil, Feliciano Lopez/Marc Lopez, cu 3-6, 6-1, 1-6, 7-5, 6-3.

Veti zice ca s-au chinuit, fiind condusi de doua ori, cu 1-0 si 2-1 la seturi, dar trebuie sa tinem seama de realitatea cat se poate de actuala: spaniolii, chiar in aceasta formula, au castigat proba de dublu la Roland Garros, succes care inseamna nu doar valoare dovedita, ci si ca joaca impreuna cam tot timpul, in vreme ce ai nostri se intalnesc doar la ocazii, in perspectiva Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro.

Acesta este si principalul motiv de bucurie legat de acest succes, pentru ca in cele doua meciuri de simplu de duminica va fi foarte greu sa facem ambele puncte, pentru a ne adjudeca intalnirea in ansamblu, adica sa ne calificam pentru barajul spre Grupa Mondiala.

Noi totusi speram…

* Speram, ziceam, ce altceva putem face daca necazurile in legatura cu Jocurile Olimpice nu se mai opresc. Dupa renuntarea venita de la Simona Halep, iata vestea ca un tavan in cap de la Federatia internationala de canoe, care a suspendat federatia romana pe un an din competitiile internationale, din cauza cazurilor numeroase de dopaj, ceea ce inseamna, prin deductie, pentru ca nu se face nicio precizare, si de la Rio de Janeiro.

Va spun sincer, comunicatul, de dupa sedinta Comitetului Executiv din 13 iulie, de la Cracovia, pe care l-am gasit in cele din urma pe site-ul ICF, nu straluceste prin claritate, ba are cateva date care, vorba ceea, nu se pupa. Prima ar fi doar aparent marunta, precizandu-se ca Meldoniumul, substanta care a fost gasita la romani cel mai des, a fost trecuta pe lista interzisa pe 31 decembrie 2015. De fapt, figureaza de pe 1 ianuarie 2016, iar o zi nu ca ar conta prea mult, dar vadeste o tratare superficiala a unui document cu consecinte atat de grave.

Apoi, se vorbeste de faptul ca “Probele prezentate au facut dovada unui dopaj sistematic in echipa Romaniei, 11 sportivi furnizand probe pozitive in urma unui test in afara competitiei in aprilie 2016”. Aici ori ne-au mintit agentia noastra antidoping si Federatia romana de kaiac-canoe, ori cei de la ICF nu stiu sa numere. Pentru ca noua ne-au dat 9 sportivi dopati: kaiacul de 4 (Neagu, Turceag, Buciu, Gavrila) si Elena Meroniac (K2), Ionut Mitrea, necalificat însa la JO, Carp si Strat, precum si Liviu Dumitrescu, cu hormon de crestere.

Insa Carp si Strat au fost exonerati, dupa o notificare a Agentiei Mondiale! Deci, oricum nu sunt 11, ca tot lotul o avea atatia. Pe de alta parte, in toate enumerarile mai vechi era trecuta si Roxana Borha, care nici nu a fost controlata (facuse echipaj cu Meroniac), din simplul motiv ca s-a lasat inca de anul trecut!

Ca sa nu mai vorbim ca in comunicatul semnat de The International Canoe Federation (ICF), deci nu de kaiac-canoe, cum s-a tot scris, precizeaza: “The Romanian Anti-doping Authority (ANAD) will decide the individual fate of each athlete in the coming weeks.” Adica ANAD va decide soarta fiecarui sportiv in urmatoarele saptamani. Pai ce sa mai decida? De fapt a hotarat: Carp si Strat nu au fost dopati! Mai intelege cineva ceva? ANAD a decis “soarta” lui Carp si Strat pe 5 iulie, iar comunicatul a fost postat pe site-ul agentiei pe 7 iulie. IFC i-a numarat pe nevinovati la vinovati, ca Pristanda, pe 13 iulie!

Nu stiu, dar am impresia ca cu toate avantajele colosale ale tehnologiei actuale, in sportul actual, mondial, national, regional, nu stie stanga ce face dreapta! Asa ca eu nu m-as arunca cu “cel mai mare scandal” si altele asemenea, ci as astepta o reactie a federatiei noastre (al carei site este de o saracie lucie!) si a ANAD. Dar repede, ca din trei-patru click-uri orice text ajunge in toata lumea!

* Culmea ghinionului: atletul italian Gianmarco Tamberi, surprinzatorul campion mondial de sala la saritura in inaltime, care a stabilit anul acesta un nou record al tarii sale, cu 2,39 m, s-a accidentat grav vineri seara la Liga de diamant de la Monaco, riscand totul pentru a castiga cu record egalat: 2,39 m, cum spuneam.

Tamberi, campion european in aer liber recent, la Amsterdam, se afla intr-o forma de exceptie, dar a fortat, se vede, prea mult, accidentandu-se la glezna stanga. Din pacate, a devenit indisponibil pentru Rio…