Ca sa fie aiureala completa, juriul de concurs, organizatorii sau Duhul Sfant, dar cel mai sigur interesele care nu au nici o legatura cu sportul au decis: ciclistului britanic Chris Froome, de la bogata echipa Sky, a fost imbracat din nou in tricoul galben de lider al clasamentului general al Turului Frantei, dupa ce o prima ierarhie il daduse pe locul 6, cu 53 secunde intarziere fata de un alt britanic, Adam Yates (Orica).

Sa recapitulez, pentru a vedea in intregul lui absurdul acestei situatii: la un moment dat, in apropierea sosirii pe Mont Ventoux, dar mai jos cu 6 kilometri fata de varf, decizie luata, inexplicabil pentru spiritul acestui sport, aseara (batea vantul, ca si cum vantul bate 30 de ore la rand!), trei ciclisti plecati din grupul favoritilor, Richie Porte, locotenentul pe fata al lui Froome, desi nu mai sunt in aceeasi echipa, Bauke Mollema si Froome, purtator al tricoului galben, sunt angrenati intr-o cazatura, din cauza unei motociclete.

Fara bicicleta, calcata, din cate am inteles de o alta motocicleta sau de multime, Chris Froome o ia la fuga, scena grotesca, i se da o alta bicicleta, nu-i convine, nu se stie de ce, apoi o alta, si vine cu o intarziere de peste 1 minut fata de Adam Yates, aflat miercuri seara, dupa 11 etape, pe locul secund, la 16 secunde de Froome.

Revin la etapa de joi, a 12-a, la finalul acesta haotic. Asadar, dintre cei 3 implicati in accidentul cu motocicleta, doar Froome o ia la goana per pedes, ceilalti doi, Porte si Mollema, se urca pe biciclete si se strecoara, ba Mollema vine pe locul 10, cu avans fata de favoritii Yates, Nairo Quintana si ceilalti.

Ei si acum vine bomba, culmea nebuniei: lui Chris Froome i se da timpul lui Mollema, preluand, asadar, tricoul galben, dar nu numai atat: se trezeste cu un avans de 47 secunde (adica 31 in plus!!!) fata de Yates, precum si cu 54 secunde avans fata de Nairo Quintana, fata de 23 cat avea dupa 11 etape, miercuri seara!

Dumneavoastra intelegeti ce se petrece aici? Intr-un incident de cursa in care sunt amestecati 3 ciclisti, doi se descurca, iar unul nu, din motive care nu intereseaza, mai ales ca primul care a cazut lovindu-se de motocicleta a fost, clar, se vede pe inregistrare, Porte, iar cel care intra in panica si o ia la fuga fara noima, pierzand, este salvat de juriu, care il pun alaturi de cine “vrea muschiul lui”.

De ce nu le-a dat tuturor, adica si celor veniti dupa, Yates si Quintana, in principal, timpul lui Mollema? Mister sau aranjament grosolan. Dar de ce nu se spune ca acest tur (de acum il scriu normal, cu ‘t’ mic, l-au murdarit si pe asta…) trebuie castigat de liderul echipei Sky, ca sa ne linistim si sa ne vedem de treburi.

Tin minte, acum cativa ani, Andy Schleck a pierdut un Tur al Frantei din cauza unui incident tehnic (i-a sarit lantul) si a luat foc toata lumea, ca a fost avantajat Contador. Sa vedem daca acum se mai oparaste cineva…

Oricum, un moment rusinos in istoria de 113 ani ai unui monument al sportului, o conducere catastrofala. Hai sa ne amintim cu le-a cazut in cap ciclistilor arcul gonflabil care indica ultimul kilometru mai acum vreo 3 etape. Si apropo: anul acesta au murit ciclisti in accidente provocate de motociclete, iar dupa logica de astazi trebuia ca victoria sa le fie acordata, post-mortem?

Fotografia, luata de pe contul de Twitter al organizatorilor, este singura cu premierea tricoului galben, exprimand “fericirea de a fi Froome”… Cadru strans, pentru ca presupun ca lipseste, in jur, entuziasmul.