Da, la Rio de Janeiro vor fi cele mai grele, la propriu, medalii din istorie, atat la Jocurile Olimpice (5-21 august), cat si la Jocurile Paralimpice (7-18 septembrie) si, mai mult decat atat, sunt “vorbitoare”, emit sunete cand sunt agitate!

In total vor fi 5.130 de medalii de aur, argint si bronz la cele doua competitii, de forma rotunda, cu un diametru de 8,5 centimetri, in relief, cantarind 500 de grame, adica 100 grame mai mult decat cele de la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012.

Medaliile de aur destinate campionilor olimpici si paralimpici vor fi compuse din 494 de grame de argint, cu o puritate de 92,5 la suta, si 6 grame de aur (puritate 99,2 la suta), in timp ce medaliile pentru vicecampioni sunt 100 la suta din argint, iar cele de bronz au 475 grame de cupru si 25 de grame de zinc, precizare facuta de Casa Monedei, cea care s-a ocupat de fabricarea lor.

cele 2.642 de medalii ale Jocurilor Paralimpice vor avea un dispozitiv din otel care va emite sunete, pentru ca sportivii cu mari probleme de vedere sa le poata recunoaste, dispozitivul fiind pentru medaliile de aur si de bronz.

Pe avers, fiecare medalie reprezinta zeita greaca a victoriei, Nike, dupa cum este cutuma inca de la Jocurile Olimpice de la Atena-2004, avand pe fundal Parthenon-ul. Pe revers, sunt inserate lauri stilizati, cu simbolul Rio-2016 si cercurile olimpice.

Medaliile sunt, de asemenea, conforme in ce priveste respectul fata de mediul inconjurator, a subliniat Comitetul Rio-2016: panglicile de care sunt legate au  fost fabricate avand 50 la suta fibre din recipiente de plastic reciclate, iar 30 la suta din argintul si bronzul folosite in realizarea acestor trofee provin din materiale reciclate si nu contin mercur.

Advertisements