In prima zi de pauza a Turului ciclist al Frantei, tricoul galben se afla la britanicul Chris Froome, care isi savureaza succesul din prima saptamana de cursa in Andorra, insa columbianul Nairo Quintana, care i-a stat in carca sute de kilometri, parca legat cu un fir invizibil, mai ales ca, asa cum nu prea s-a intamplat cred ca niciodata, diferentele dintre primii 10 clasati sunt practic infime.

Astfel, toate scenariile sunt posibile deschise, in afara unuia, din pacate pentru un admirator ca mine, cel care vorbeste de Alberto Contador. Spaniolul triplu castigator al Marii Bucle, dar doar dublu detinator, se stie de ce, a fost nevoit sa abandoneze, chiar in patrie, in Spania, in etapa a 9-a, victima a unor cazaturi dure inca din prima zi, dar si a evidentei ostilitati a echipei, care, probabil, urmeaza indicatiile unui patron care, oricum, e vremelnic, se va si retrage la sfarsitul anului…

Asadar, distante extrem de mici sunt un lucru nemaintalnit la aproape de jumatatea cursei, 9 etape din 21! Concret, intre primul loc, ocupat de Froome, si pozitia a 10-a, unde se afla Alejandro Valverde, diferenta este de exact 1 minut si o secunda, un atac mai viguros pe un gat de deal dur si totul se recalculeaza!

Ca aceasta editie este una cu totul neobisnuita o arata si faptul ca Froome si-a imbracat tricoul de lider dupa ce a castigat pe coborare, lucru nu numai inedit, dar si nefiresc, pentru un rutier atat de usor, care nu se impusese nici macar din eroarea altora intr-o astfel de situatie. Iar aceasta intamplare, pentru ca eu raman la parerea ca a fost o intamplare, poate insemna si altceva: ca britanicul nu mai simte superioritatea pe care o avea pe catarare, asa cum a demonstrat-o si in Dauphine, nu mai tarziu de iunie, unde nu a impresionat la deal.

Pe de alta parte, este evident ca si nivelul adversarilor este altul acum, cu acest taciturn, aproape infricosetor in tenacitatea lui intunecata Nairo Quintana, pe care, cu toate atacurile din partea colegilor (actuali, dar si fosti, vezi cazul Porte, care degeaba declara astazi ca face si drege, nu-l mai crede nimeni…) nu l-a putut desprinde nici macar un un centimetru. Ca si pe irlandezul Dan Martin sau britanicul Adam Yates, liderul tricoului alb, al tinerilor.

Cheia acestui tur ar putea, ar fi chiar normal sa fie la in randurile echipelor, iar ceea ce ramane de vazut este daca eforturile facute de puternica Sky (Henao, Landa, Nieve, Poels, Thomas), care a tras din greu pentru pumnul de secunde avans (2 bonificatii de victorie de etapa!) se vor resimti. Aceasta pentru ca Movistar a lui Quintana nu s-a risipit defel, pana si Alejandro Valverde si-a stapanit pulsatiile de fost Lider Maximo si a stat la cutie, in slujba liderului desemnat, micutul columbian.

Marti este programata etapa a 10-a: Escaldes-Engordany (Andora) – Revel, 198 km, debutul unei a doua saptamani de cursa in timpul careia se revine in Franta si anunta dificultatile Alpilor, care se apropie si unde totul este de castigat!

Clasamentul general dupa 9 etape:
1.  Chris Froome (Marea Britanie / Team Sky)                44:36:03
2.  Adam Yates (Marea Britanie / Orica)                         +16
3.  Daniel Martin (Irlanda / Etixx – Quick-Step)         +19
4.  Nairo Quintana (Columbia / Movistar)                 +23
5.  Joaquim Rodriguez (Spania / Katusha)                  +37
6.  Romain Bardet (Franta / AG2R)                        +44
7.  Bauke Mollema (Olanda / Trek)
8.  Sergio Henao (Columbia / Team Sky)
9.  Louis Meintjes (Africa de Sud / Lampre)               +55
10. Alejandro Valverde (Spania / Movistar)                +1:01