Incheiat in cele mai bune conditii, totusi, intrucat cele cateva incidente au fost mai mult evenimente media, decat motive de ingrijorare, Euro-2016 ar putea fi ultimul turneu major de fotbal fara probleme, pentru ca urmeaza Mondialul-2018 din Rusia, unde se profileaza o reaparitie a hooligans (asa e in partea asta de lume, moda ajunge mai tarziu…), un Euro-2020 extravagant, cu 13 tari-gazda si un Mondial-2022 in Qatar sursa de polemici de toate felurile.

Viitoarea competitie majora, Cupa Mondiala din 2018, va avea loc in Rusia, care, dincolo de distantele imense, are o problema nou-nouta, resuscitarea fenomenului hooligans, suporterii rusi prezenti in luna trecuta in Franta provocand cele mai violente rixuri, in special in Vechiul Port din Marsilia, a doua zi a meciului de deschidere al Euro-2016.

Poate nu este inca vorba de un fenomen, dar a parut o chestie gandita, organizata, astfel incat, fatalmente putini, rusii sa fie extrem de eficienti, actionand in grupuri mici, cu atacuri scurte si violente, impotriva unor grupuri de englezi izolate si pasnice, plecari rapide, cu masinile, regrupari in alte locuri pentru alte atacuri.

Iar acasa, la Maica Rusie, nu vor mai fi in inferioritate numerica. Cu putin timp inainte de incheierea Euro-2016, Alexander Djordjadze, responsabil cu relatiile intre Fifa si comitetul de organizare Rusia-2018, declara: “Tara are o mare experienta in acest domeniu, iar lectiile Euro-2016 vor fi retinue. Nicio forma de hooliganism nu va fi tolerat”.

Numai ca profilul hooligans rusi da frisoane. “Ei confunda hooliganismul ca un sport colectiv de lupta: se antreneaza, fac sporturi de contact, sunt profesionisti ai violentei. Nu au nevoie de alcool pentru a se bate”, a observat Nicolas Hourcade, sociolog specialist in domeniul suporterilor de fotbal.

Plimbandu-se prin Franta cu t-shirts “Tour de France – Fuck Euro-2016”, au si explicatii clare: “Am venit sa demonstram ca englezii sunt fetite”, a spus unul dintre ei. Bilantul: 35 de raniti, in principal englezi, dintre care 2 nu au putut fi repatriati decat pe 1 iulie, din cauza starii grave in care s-au aflat.

Iar in Rusia-2018, organizatorii vor avea de stapanit 2 cete: compatriotii pusi pe bataie, dar si suporterii englezi, care vor fi tentati sa-si ia revansa…

Urmatorul turneu final european, peste 4 ani, nu va avea o tara gazda, nici macar 2 cum a mai fost ci… 13. Acest format inedit a fost ales pentru a marca 60 de ani ai Campionatului Europei pe Natiuni si nu se vrea repetarea lui. Finala si semifinalele vor avea loc pe legendarul stadion londonez Wembley, iar localizarea celorlalte meciuri da ameteli, daca privesti o harta.

Iata: Munchen (Germania), Baku (Azerbaidjan), Sankt Petersburg (Rusia), Roma (Italia), Copenhaga (Danemarca), Bucuresti (Romania), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Bilbao (Spania), Budapesta (Ungaria), Bruxelles (Belgia), Glasgow (Scotia). Evident, am dat si numele tarilor doar pentru a sublinia senzatia de nauceala…

In aceste conditii, deplasarea echipelor, a suporterilor si jurnalistilor se anunta ca un veritabil cosmar, pentru ca, daca distantele nu sunt la fel de lungi ca in Rusia, masurile drastice din aeroporturi fac ca orice deplasare sa-ti ia, practic, o zi intreaga. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca unii au nevoie de vize, alte controale, alte belele. Criticile care l-au vizat pe Michel Platini, inventatorul acestui proiect, astazi suspendat de justitia interna a Fifa, vor reveni inevitabil pe biroul succesorului sau, care va fi ales pe 14 septembrie.

Ca sa nu mai vorbim ca stim noi cel putin un oras care nu va fi gata cu indeplinirea conditiilor impuse la incredintarea organizarii. Ati ghicit: Bucurestiul, fara linie de metrou Otopeni-Bucuresti, fara 4 stadioane de antrenament refacute (am ajuns ca rusii cu al lor “zavtra moje”, “poate maine”, cand e sa ne apucam de treaba).

Oricum, nicio tara gazda nu este calificata din oficiu, asa ca inclusiv turneul cu 24 de echipe de acum se cam clatina, pentru ca, acum, la Euro-2016, Albania a fost nevoita sa stea degeaba 3 zile, pana la incheierea tuturor meciurilor din grupe, ca sa stie ca poate pleca acasa, ca nu s-a calificat. Iar Portugalia s-a calificat de pe locul 3, in ultimul moment, ajungand sa castige titlul! Deci, sistemul cu 24 de echipe nu este batut in cuie pentr 2024…

In fine, desi pare ca mai este destul timp pana atunci, vom avea Mondialul-2022, tot un turneu controversat, inca de la 2 decembrie 2010, cand i s-a incredintat Qatarului organizarea. Insusi presedintele SUA, Barack Obama, a declarat exact in acea zi: “Este o decizie proasta”.

Pe atunci nimeni nu stia, dar a fost inceputul sfarsitului pentru vechea conducere a Fifa, cantecul de lebada (culmea, ca si in cazul UEFA si al lui Platini pentru Euro-2020!). Iar scandalul a izbucnit tocmai pe aceasta speta: modalitatea de incredintare a CM-2018 si 2022! In plus, ca sa nu o mai lungim, s-a gandit cum se vor deplasa sutele de mii de suporteri in afara stadioanelor climatizate, prin vipia desertului?

Advertisements