Ne-am tot luat cu altele, napaditi de Euro, Turul Frantei, Wimbledon (cu Serena Williams peste tot, la simplu, la dublu cu sora sa Venus, cu record egalat al lui Steffi Graff, 22 de trofee de Grand Slam) si am neglijat Turul ciclist feminin al Italiei, unde am avut o revelatie, romanca Ana Maria Covrig!

In primul rand, trebuie spus ca Ana Maria Covrig a fost protagonista penultimei etape a Giro femminile, de sambata, Rescaldina-Legnano (99,3 km), in care s-a remarcat inca de la inceput, castigand catararea de la GornateĀ  Superiore (de altfel, a terminat Giro pe locul 7 in Gran Premio de la Montagna, cu 8 puncte), apoi, spre final, a atacat cu 6 kilometri inainte de sosire, dand foc plutonului. A fost prinsa cu doar 1 kilometru inainte de linia de sosire de la Legnano, dar potentialul exceptional a fost confirmat si prin aceasta tentativa temerara.

De altfel, Ana este, la aceasta editie a Giro d’Italia Internazionale femminile (cotat 2 WWT de UCI), a doua clasata la general din echipa sa, Inpa-Bianchi, pe un remarcabil loc 20 la general, in fata ei fiind doar ucraineanca Tetiana Riabcenko, pe 11. Cel mai bun loc in etapa. Ana l-a obtinut in a 5-a – 18, alte clasari notabile fiind 21 in etapa a 7-a, contratimp individual pe 21,8 km, 23 in ultima, a 9-a, si 25 in prima etapa.

In ierarhia tinerelor, Ana Covrig s-a situat pe locul 4, intr-o disputa foarte dura, care a cuprins 33 de cicliste, din cele 113 care au terminat cursa. Intr-un cuvant, comportare datatoare de mari sperante pentru viitorul compatrioatei noastre in aceasta disciplina, pana mai acum 10 ani doar a barbatilor. Promit sa ma uit mai des spre ciclismul feminin de inalt nivel, pentru ca, iata, am fel de fel de surprize placute!

Chiar ar fi timpul sa ne oprim putin asupra acestui talent care infloreste in fata noastra, pe nesimtite! La numai 21 de ani, medaliata cu bronz la junioare la Europenele de velodrom din Portugalia, din 2012, in proba de urmarire pe echipe, Ana Covrig este acum profesionista la echipa italiana Inpa-Bianchi (Bianchi, echipa lui Fausto Coppi, o legenda a fabricantilor de biciclete), unde a fost cooptata din anul acesta.

Motivele au fost expuse, in momentul semnarii, de directorul sportiv Giuseppe Lanzoni: “Atletica, combativa, este o atacanta, obisnuita si cu respectarea consemnelor de echipa, cred ca poate face un mare salt calitativ”, iar la aceeasi prezentare sportiva romanca dadea semnalul acestui sezon: “Sunt extrem de pozitiva pentru viitorul sezon, vreau sa mai ameliorez pentru a fi o concurenta de general, apoi ce va fi va fi”.

Inchei, evident, cu rezultatele finale de la Giro feminin, Giro Rosa in toata puterea cuvantului, culoarea fetelor, nu?, adica 10 zile de cursa fara pauza, cu un prolog si 9 etape, 867 km in total, un contratimp, munte destul, ultima etapa, duminica, avand startul si sosirea la Verbania.

Castigatoarea tricoului roz in Turul Italiei 2016, clasat exact ca Giro masculin, ca orice mare tur, cu 2.UCI, dar siWWT, evident de la Women World Tour, este americanca Evelyn Stevens (Boels), urmata la 1’19” de olandeza Anna Van Der Breggen (Rabobank) si la 1’59” de germana Claudia Lichtenberg (Lotto Soudal Ladies).