Etapa a 9-a, asteptata ca un prilej de mari lovituri, fiind si prima cu sosirea in varf, si inca pe Arcalis, in Andorra, de categoria speciala, a fost, in schimb, una pentru realizarea personala a olandezului Tom Dumoulin, care a binemeritat victoria detasata, care ne aduce aminte ca, la 25 de ani, se anunta un rutier complet de mare perspectiva, de vreme ce a purtat si tricoul roz al Giro anul acesta, dupa un contratimp individual in ziua inaugurala a Turului Italiei.

Adica, are si contratimp, si munte inalt, ii mai trebuie o echipa puternica, nu Giant. Evident, nici, neaparat, Sky, dar nici o echipa cu rezerve pe la “adversari”, cum s-a intamplat duminica, pe urcarea de la sosire, cand Richie Porte, plecat de la Sky, a fost caratorul lui Chris Froome dupa ce toti actualii sai coechipieri, Landa, Henao si restul se curatasera pe rand in 50 de kilometri, ducand o trena infernala, pentru a-l rupe pe liderul lor si al cursei de principalii adversari de-adevaratelea.

De unul, din pacate, a scapat definitiv in acest Tur, dar nu in urma unei dispute sportive, ci din alte motive (cazaturi in prima etapa, lipsa totala a ajutorului din partea Tinkoff), Alberto Contador punand piciorul jos si urcandu-se in masina tehnica a echipei care ii este atat de ostila cu 100 km inainte de sosire.

In rest, n-as vrea minimalizez splendida victorie a lui Dumoulin, obtinuta la 2.240 m altitudine, pe o ploaie teribila, parca si cu piatra, nici a faptului ca au muncit la greu Rui Costa, Majka si Pinot, noul lider al cataratorilor, precum si tenacitatea lui Nairo Quintana, columbianul lui Movistar, singur intre dusmani, s-a aparat exemplar, la toate atacurile lui Froome si, inexplicabil daca ne gandim logic, explicabil daca ne gandim la alte alea, si ne gandim, ale lui Porte.

In fine, luni este zi libera (in Andorra, urmatoarea fiind, peste o saptamana, in… Elvetia), asa ca pana atunci sa vedem situatiunea la zi.

Rezultatele etapei a 9-a, Vielha – Ordino-Arcalis, 184.5 km:
1. Tom Dumoulin (Olanda / Giant)            5:16:24″
2. Rui Costa (Portugalia / Lampre)                 +38′
3. Rafal Majka (Polonia / Tinkoff)                +38″
4. Daniel Navarro (Spania / Cofidis)              +1:39″
5. Winner Anacona (Columbia / Movistar)    +1:57″
6. Thibaut Pinot (Franta / FDJ)                  +2:30′
7. George Bennett (Noua Zeelanda / LottoNL)+2:48″
8. Diego Rosa (Italia / Astana)                   +2:52″
9. Mathias Frank (Elvetia / IAM Cycling)     +3:45″
10. Adam Yates (Marea Britanie / Orica)    +6:35″

Clasamentul general dupa 9 etape:
1.  Chris Froome (Marea Britanie / Team Sky)                44:36:03″
2.  Adam Yates (Marea Britanie / Orica)                         +16″
3.  Daniel Martin (Irlanda / Etixx – Quick-Step)         +19″
4.  Nairo Quintana (Columbia / Movistar)                 +23″
5.  Joaquim Rodriguez (Spania / Katusha)                  +37″
6.  Romain Bardet (Franta / AG2R)                        +44″
7.  Bauke Mollema (Olanda / Trek)
8.  Sergio Henao (Columbia / Team Sky)
9.  Louis Meintjes (Africa de Sud / Lampre)               +55″
10. Alejandro Valverde (Spania / Movistar)                +1:01″

Advertisements