* Din pacate, Michel Platini “nu va veni” la finala Euro-2016, desi a primit invitatii cu titlu personal, autorizate de UEFA si FFF, intrucat, culmea  absurdului, era nevoie de o asemenea procedura in cadrul suspendarii de 4 ani.

Anuntul a fost facut de anturajul fostului international francez, golgheterul editiei din 1984 al competitiei, cu 9 reusite (record greu de batut intr-o singura editie, desi s-a ajuns la 24 de echipe si, deci mai multe meciuri), Platini lucrand la dosarul pe care il va judeca justitia civila elvetiana.

Intre timp, vinerea trecuta, Benny Alon, denuntatorul care a provocat caderea fostului secretar general al FIFA, Jerome Valcke, a precizat in fata presei ca exact francezul de la forul mondial se afla la originea necazurilor prin care trece Platini. Intorsatura poate decisiva, pentru ca Alon stie ce spune, de vreme ce a avut destule date incat sa-l demaste pe Valcke…

“Actuala marturisire a lui Benny Alon demonstreaza clar ca a fost un complot politic impotriva lui Michel Platini, pus la cale de conducatorii FIFA, pentru a-l impiedica sa devina presedinte. Cu un dublu obiectiv: sa-si protejeze pozitiile de putere si bunastarea financiara, de care s-au bucurat cu varf si indesat”, a comentat anturajul lui Platini.

* Un fel de pronostic cu talc al lui Thierry Henry (foto) in legatura cu finala de duminica seara: “Am castigat titlul european in 1984, apoi in 2000, ceea ce inseamna la o distanta de 16 ani. Acum suntem in 2016, au trecut 16 ani de la precedentul trofeu…”

* Salutul islandez, care mi se pare un vechi obicei ai corabierilor vikingi, acele batai de toba (acum insotite si de cele din palme) care indicau ritmul vaslitului, a fost preluat, se stie, si de francezi, dupa victoria din semifinale cu Germania. Chiar Federatia islandeza de fotbal a sarit pe ocazie pentru a comenta: “Este un lucru bun sa vezi echipa Frantei omagiind scandarile noastre. Chiar daca nimeni nu face acest lucru la fel de bine ca islandezii”, s-a amuzat forul de la Reykjavik pe Twitter. Iar Pogba a avut o reactie plina de bun simt, scriind pe Instagram: “Respect pentru Islanda si salutul lor, care ne-a inspirat”.

* Egalitate perfecta intre Portugala si Franta la fel de fel de componente ale jocului, statisticile curg garla in aceste zile fara meciuri. Iata si un “cap-la-cap” semnificativ: 36-36 suturi pe cadrul portii. In schimb, Portugalia conduce la numar de suturi “la poarta”, 112 in total, cea mai buna frecventa la acest Euro, dar Franta o depaseste serios la numarul de goluri marcate, 13 din 103 suturi, fata de 8 ale lusitanilor. Iar aproape jumatate sunt inscrise de golgheterul turneului, Antoine Griezmann – 6!

* Semifinala Germania-Franta a batut recordurile de audienta la televiziune in ambele tari, dar trebuie remarcata o diferenta foarte mare intre cele doua tari. Astfel, in timp ce in Franta noul record a fost stabilit acum la 19,2 milioane de telespectatori, in Germania, la o populatie nu cu mult mai mare (80 milioane fata de aproape 70 milioane), audienta a fost de 29,82 milioane de telespectatori, cu peste 50 la suta mai mare.

In Germania a fost a 4-a audienta, in ordine, la un meci de fotbal, recordul absolut fiind de 34,57 millioane de telespectatori la finala CM 2014, cu Argentina, ceea ce inseamna 86,2% din piata, performanta greu de depasit. Oricum, nu la acest Euro…

Advertisements