* Absenta oricarui abandon dupa o saptamana de cursa, 7 etape incheiate, in Turul Frantei este o mare premiera, ciclistii explicand aceasta situatie prin etapele de plat, cu mai putine capcane si, deci, cu un pluton mai putin stresat. Asadar, cei 198 rutieri care s-au lansat sambata trecuta in Marele Start la Mont-Saint-Michel au ajuns cu totii intregi (ma rog, unii mai loviti, precum Contador sau Alain Yates, cu barbia insangerata ieri) vineri la Lac de Payolle, dupa etapa a 7-a.

* Fata de ciclisti, care explica situatia inedita descrisa mai sus prin profilul traseului de pana acum, managerul de la FDJ, Marc Madiot, a declarat ca principala conditie a fost cea a timpului frumos: “A fost vorba de conditiile meteo. Daca este vant de morcov (ei zic lateral, bine si asa, dar mai frumos se spune la noi, nm, LO), sunt caraturi, lucrurile se complica. Daca nu e vant sunt mai putine cazaturi, nervi mai putini, deci si posibilitati de abandon mai putine. Totul pus cap la cap, iata circumstantele favorabile care au dus la acest record”.

* Pana la urma organizatorii au spus ca nu a fost o drona cazuta la originea incidentului nemaintalnit de la finalul etapei de vineri, cand a cazut portalul gonflabil de 1 km pana la sosire, ci un spectator.

Directorul Turului, Christian Prudhomme: “Circumstantele nu sunt inca total determinate, dar, potrivit unui martor ocular un spectator care trecea prea aproape a scos accidental pilonul ancorei unuia din cele patru picioare aflae la baza arcului. Aerul a continuat sa fie pompat, dar a iesit in atmosfera”. Eu nu prea cred ca la miile de oameni care trec pe langa un astfel de arc-portal toata siguranta sta intr-un tarus. Mai ales ca prima oara s-a vorbit de o drona, iar aceasta poate fi a vreunei televiziuni acreditate… Pentru ca pe retelele sociale cvasi-oficiale ale Turului nici nu a aparut poza, eu am gasit-o prin presa engleza, care nu are pudibonderii de niciun fel.

* Britanicul Adam Yates, laudat de toata lumea ca a mers, plin de sange, dupa incidentul cu portalul, pana la sosire, a primit un timp mai bun cu 7 secunde decat cel al plutonului, asa ca a recuperat tricoul alb de cel mai tanar rutier din Tur, imbracat la ceremonia de la Lac de Payolle de francezul Julian Alaphilippe. Practic, tanarul britanic de la Orica a fost concomitent victima (2 puncte de sutura la barbie), dar si beneficiarul incidentului de final, pentru ca in momentul pataniei cu arcul gonflabil avea un avans de 7 secunde fata de grupul favoritilor, intre care se afla si Alaphilippe.

Acordandu-i-se cele 7 secunde, Adam Yates l-a depasit cu fix o secunda pe francez in clasamentul tinerilor (25 de ani sau mai putin).