Daca mai era nevoie ce un indicator clar spre cimitir pentru fotbalul romanesc, exact asta mai lipsea: un conflict intre federatie si cluburi, declansata pe fata, prin schimb de replici si comunicate, dar si prin actiuni care vor deveni cat se poate de concrete si vor durea tare.

Asadar, federatia, care este, in primul si in al doilea, dar si in al 3-lea si al 4-lea rand, creatia cluburilor, la care se adauga glumite gen fotbal pe plaja, grassroots si alte prosteli “corporatiste” (am ajuns sa jignim oamenii seriosi cu pasareasca asta), ataca la baioneta chiar mama care a nascut-o! Ca gata cu coruptia, ca gata cu traficul de influenta, cu grupurile de interese (sa vedeti, insa, la federatie ce grupuri si ce interese, mai spre coada), ca sediul LPF e sediu de club…

Sunt convins ca asa-zisa decizie a impunerii unor jucatori sub 21 de ani ca titulari in echipe va fi spulberata de instanta, asa ca nu de aici vine problema pentru care in Comitetul Executiv care trebuia sa-l avizeze pe Christoph Daum ca selectioner au lipsit reprezentantii cluburilor (dar si al jucatorilor, culmea, se hotaraste, “democratic”, prin vot, in fotbalul romanesc fara fix cei care il fac!). Problema vine din faptul ca a fost prezent, de pilda, un personaj coondamnat, deocamdata in prima instanta, dar ce ne facem ca votul a fost dat de strapontine, cu tot respectul pentru persoanele respective, dar aici era vorba de echipa nationala, unul Brasoveanu, evident… din Galati:
– Razvan Burleanu, preşedinte FRF
– Octavian Goga, vicepreşedinte FRF
– Marius Burca, reprezentant liga a III-a
– Alexa Krnek, reprezentant Liga a III-a
– Auras Brasoveanu, reprezentant Liga a II-a
– Cristian Vornicu, reprezentant Futsal
– Catalin Cighir, reprezentant copii şi juniori
– Alin Cioban, reprezentant fotbal feminin

Asadar, destinele echipei nationale de fotbal (adica fotbal, soccer) a Romaniei au fost decise de liga a treia (din care zilnic se mai retrag din echipe, de la futsal, de la copii, precum si din fotbalul feminin, care, culmea, este reprezentat de un barbat. Rasul lumii.

Interesant si cine a lipsit, pentru ca aici este gravitatea acestei mascarade de CE (din care fac parte, iata, 3 reprezentanti ai celei de-a treia divizii, masa de manevra perfecta, daca erau 12 serii aveau 12 reprezentanti?):

– Gino Iorgulescu, preşedinte al LPF, prim-vice de drept al FRF
– Florin Prunea, reprezentant Liga 1
– Valeriu Argaseala, reprezentant Liga 1
– Emilian Hulubei, reprezentant AFAN
– Stefan Stana, reprezentant Liga a III a
– Kiros Vassaras, preşedintele CCA

Dar lucrul cel mai grav este ca, prin neparticiparea cluburilor la acea sedinta domnul Daum, Messia, cum a fost prezentat, intr-un discurs de un penibil neegalat decat de tupeu al prezidentului Burleanu, s-ar putea trezi fara jucatori la convocari. De pilda, Gigi Becali, in stilul lui parsivo-psalmistic, sugera ca unii jucatori de la Steaua se retrag de la nationala, si nimeni nu-i poate lua la oaste cu arcanul.

Mai mult decat atat, obligativitatea eliberarii jucatorilor pentru actiunile echipei nationale pentru un anumit termen exista doar la meciurile oficiale. La actiuni in afara jocurilor oficiale sau la amicale, vin si ei cum pot si cum ii lasa patronii! Cand ii mai cunoaste noul selectioner, care, oricum, de 2 ani a iesit din fotbal, iar toate consemnarile din presa internationala folosesc cuvantul “retired”, adica “pensionar”?

Nu-i a buna, eu mi-am inchipuit ca actualilor “tunari” de la federatie nu le pasa, pentru ca stiu ca a doua oara nu mai pacalesc pe nimeni (si nici sprijinul avut acum doi ani nu mai exista), dar pana atunci sunt pusi pe stors pana la sufocarea definitiva fotbalul romanesc.

Am dat de pilda peste un nume si o functie: “Florin Sari, ‎Manager responsabilitate sociala si buna guvernanta” si m-am intrebat: “Hopa, ce-i cu asta?”. Asa ca mi-am aruncat un click pe organigrama FRF. M-a pufnit rasul cu lacrimi a plans, zau asa. In primul rand e cam ascunsa, trebuie marita cam de 10 ori ca sa poata fi citita, incercati si veti vedea, iar acolo exista niste bazaconii inutile, dar denumite pompos, care sugereaza, ce sugereaza, spune clar, ca avem de-a face cu una dintre cele mai capusate de clientela institutii romanesti, unde exact de asta ne plangem tot timpul.

Va spun eu, ministerele sunt mici copii. Vi l-am aratat pe numitul Sari, ditai Manager peste o chestie incredibila. Stati asa, ca nu-i asa, ca omul are si alti sefi de compartimente in subordine, Proiecte europe, Resurse umane si perfectionare profesionala si Relatii internationale (la care o fi responsabilitatea sociala?), ca sa nu mai vorbesc ca presedintele are consilier tehnic, consilier tehnic pentru juniori, Consiliul consultativ cu mediul de afaceri si Cabinetul presedintelui.

Exista si un Departament Integritate si Antifrauda, unul de Comunicare, cu un  subdepartament, Fan club (pe bune!), in timp ce Directorul tehnic, pai directorul tehnic e plin de sarcini (nu mai conteaza ca a fost Puiu Iordanescu, care avea alta treaba), competitie seniori, competitie juniori, futsal, fotbalul pe plaja (ambele cu echipe nationale) si o chestie numita grassroots. De unde le-or inventa? Asta ar inseamna ceva “la firul ierbii, pe plan local”, adica nimic si orice (cred ca orice, ca gulgutierul din celebra anecdota).

In fine, sunt vreo 50 de chestii scrise acolo, dar eu intreb: Ce face departamentul Scouter (cu unul intern si unul extern)? Descopera copii talentati? La federatie? Ne-am sonat cu totii, nu mai stim ce inseamna cuvintele?

Advertisements