Germania a eliminat pentru prima oara Italia la un turneu final, facand inutila de acum orice eventuala referinta la “complexul italian”, iar joi seara Franta a razbunat atatea si atatea umilinte in fata “bosilor, cum li se spune, in Hexagon, inca din primul razboi mondial, nemtilor, dupa un 2-0, prin golurile marcate (min. 45+2 din penalty si 72) de un francez cu nume alsacian, adica germanic, Antoine Griezmann, iata prima caracteristica a acestui Euro: unul al revanselor istorice.

In cel mai bun meci al lor la acest Euro, ba chiar in cel mai bun meci din intregul turneu final, aceasta semifinala de la Marsilia a fost castigata de Franta pe merit, iar zeul fotbalului nu numai ca a protejat-o (au avut si germanii ratari mari, iar Lloris nu a dormit in poarta franceza, a avut destul de lucru), dar i-a ajutat, atat pe francezi, cat si pe arbitrul italian Nicola Rizzoli, care a acordat cam usor lovitura de la 11 m din finalul primei reprize.

Mai mult, a fluierat-o foarte tarziu, dupa ce mingea mai fusese jucata de 3-4 jucatori, ceea ce a dat impresia ca i s-a comunicat (ordonat?) sa dea penalty, el asteptand, de fapt, sa scape de belea o data cu pauza.

Ei bine, a venit si golul 2 al francezilor, asa ca nimeni nu a mai avut ceva de spus, iar Franta a terminat “en beaute”, dezinvolta si spectaculoasa, cu o repriza secunda pe care si-a adjudecat-o pe toate planurile.

Dar, cred ca acest succes francez, care ar putea fi incununat duminica, in finala de pe Stade de France cu Portugalia, cu titlul continental, a fost sadit inca din momentul in care s-a decis, cu selectionerul Didier Deschamps gandind absolut sanatos, sa nu fie chemati la nationala jucatorii implicati intr-o mizerie fara seaman, scandalul Benzema-Vallbuena, asa-numitul santaj sexual.

Acest exemplu de moralitate, greu de produs, fiind vorba de cel mai bun atacant al ultimului deceniu in Franta, dar si de conducatorul de joc traditional al reprezentativei, a dat clar linia de conduita si a sporit miza prezentei in echipa nationala, dincolo de ceea ce faci pe teren.

Daca un Benzema nu este trup  si suflet scopului comun si se poarta ca un inconstient nu are ce cauta, noi aici aparam valori adevarate, acesta a fost mesajul, deplin inteles, chiar daca nu a fost repetat obsesiv, ostentativ. Iata, a fost de-ajuns acesta dureroasa indepartare din lot!

In schimb, de partea Germaniei, din punct de vedere tactic Joachim Loew nu a mai nimerit-o, ba a zbarcit-o de-a dreptul de data aceasta: daca in fata unor italieni storsi de puteri au putut da roade ‘gaselnitele”, in masura in care ‘roade’ insemna calificarea si cam atat, putand da echipei inclusiv o alcatuire defensiva, acum, cu francezi determinati, forjati la maximum, era nevoie de mai multa luciditate. Nu joci cu un 9+ ca Mueller varf impins, numai ca sa nu te expui contrelor, aglomerand centrul terenului cu o companie intreaga de mijlocasi, nu risti schimbari “la noroc” cu Mustafi, cand ai 0-1, mai ales ca fix de la gafa acestuia a venit si golul doi al francezilor.

In general, nu-i de-ajuns sa-ti etalezi cele 4 stele de pe tricou, pentru titlurile mondiale, dintre care cea mai recenta a fost tesuta acum 2 ani (dupa ce ai trecut si de Franta…), nu mai sperii pe nimeni cu legende si reputatii. Acestea se confirma in fiecare zi, in fiecare meci. Cum spuneam, turneul revanselor istorice sau al istoriei care se scrie de fiecare data…

In fine, mai avem 2 zile pana la finala si precis va incepe nebunia cu “duelul madrilen Cristiano Ronaldo-Antoine Griezmann”, de data aceasta fiind vorba de Real si Atletico, dar si de o razbunare a francezului dupa ce echipa lui a pierdut finala Ligii campionilor in fata portughezului. Ca sa nu mai spun de lupta pentru titlul de golgheter.

Eu unul am spus-o si promit sa nu mai folosesc chestia asta. Dar nu promit ca-i voi ierta pe francezi, pe organizatori, in frunte cu UEFA, daca nu-l vor aduce oricum, legat fedeles chiar, pe Michel Platini la finala.

“Platoche” este eroul acestei competitii si poate si ‘autorul’ incredintarii acestei competitii chiar Frantei, in calitatea de atunci, nu credeti?

Advertisements