In timp ce unii inventeaza instalatorul polonez sau cersetorul roman, noi, vesnicii suferinzi de complexe de inferioritate, avem o fixa, intre altele: neamtul intotdeauna perfect!

Departe de mine sa neg calitatile, multe, importante, ale germanilor, izvorate din lege si ordine, cum nu neg, desi nu etalez la fiecare diplomioara, genialitatea romaneasca, “olimpicii” nostri minunati (bravo lor, desi folosirea termenului e abuziva, de fapt cand iei medalia de aur la asa-zisele olimpiade de fizica, latina sau fizica faci toate exercitiile date spre rezolvare, asa ca, teoretic pot fi medalii de aur cati participanti, sute…).

Dar nici chip cioplit nu-mi fac din nimeni pe etichete sau automatisme in gandire. Un om e de valoare daca o dovedeste, nu daca e, sa zicem, neamt, ca tot la ei vreau sa ajung, in fotbal asta e marea actualitate.

Ideea scrierii acestui text mi-a venit de la postarea unui confrate, care ne-a impartasit o patanie de pe timpul lui Pingelica-voda. Si despre care zice ca se potriveste cu situatia de acum, de la instalarea selectionerului nationalei de fotbal a Romaniei in persoana germanului Daum.

Scrie, pe FB, amicul: “Cand se construia centrala de la Cernavoda, pentru ca era nevoie de apa grea, a fost chemat un specialist din Germania. A venit omul, a declanșat procesul, apoi a zis ‘in cateva luni vom fi gata’. Dupa câteva zile, au venit niște oameni de la partid. ‘Herr, vine tovarasul secretar general, saptamana viitoare trebuie sa inauguram, sa ii aratam rezultatul’. Neamtul a spus: ‘Trebuie sa vina mai tarziu, acum nu e gata. E proces chimic, nu avem ce face. Așteptam’. Romanache a zambit: ‘Herr, nu se poate aranja ceva?’ Neamtul a incercat sa le explice ca ‘e stiinta’, apoi – neavand cu cine sa se inteleaga, a dat un telefon, cerand sa fie chemat acasa. Si a plecat”.

Si concluzioneaza confratele: “In imaginile care curg pe TV de la instalarea germanului Daum la comanda reprezentativei, nu neamtul ma ingrijoreaza. Ci toti acei romanache-smecherache din jur. Fie ca l-au votat, fie ca nu.

Bine ai venit, Christoph Daum! Si mult succes!”

Asa scris-a colegul de breasla, un “friend” pe FB, chestia este absolut adevarata. Si imi da prilejul sa spun ca, sa ma ierte Domnul, dar fix de asta mi-e frica. Ca vine neamtul sa faca o treaba, la care chiar nu se prea pricepe. Este tot ceva cu nucleara (in speta noastra, tot fotbal), dar nu germana, ci taman canadiana. Tehnologie, aparatura, tot! Si, ca sa ne ia banii (ca nu pare vreo Maica Tereza, zau asa), zice ca face el.

“Prietene, ar trebui sa-i spunem noi, ne pare rau, aici e altfel, nu-i ca la tine (recte baza de selectie enorma), nu-i nici macar acelasi tip de centrala atomica (adica, nu-i club, cum ai mai facut matale, ci reprezentativa), iar trebusoara asta trebuie facuta acum, nu peste doi ani, ca peste 28 de zile vine secretarul general adjunct Muntenegru la control, apoi prim-secretarul general adjunct Danemarca, la verificare, si dupa aia secretarul general Polonia la finalizare si ne papa gaia.”

Chiar, in afara de faptul ca e “o chestie chimica” l-a intrebat cineva daca mai stie si altceva despre fotbalul romanesc decat sa citeasca de pe foi de hartie scrise de altii formule tocite si rasuflate, gen “toata lumea ataca, trebuie forta fizica, dar mai ales mentala” si alte cimilituri in care pute de la o posta “comunicarea” standardizata?

Ca sa nu mai vorbim de gargara baiatului ala care da de-azvarlita cu 3-4 milioane de dolari (unde a mers milionul, pe prime pentru “administratie” si diurne in pregatirile din Italia si participarea din Franta, merg si 4 milioane?) cum ca se gandeste la viitor, iar herr Daum a rupt norii cu Stuttgart, cu FC Koln, a construit pe termen lung. Pai am auzit eu gresit sau Stuttgart are viitorul in divizia secunda, unde Koln-ul este o prezenta mai constanta decat in 1. Bundesliga. De aia i se spune “yo-yo team”, care la noi s-ar traduce exact “formatia ABBA”, cum zicem noi, un an in A, unul in B, intelegeti ce vreau sa spun.

Asa ca sa nu plecam la un drum atat de important cu stampile si alte locuri comune, toata chestia asta ne face mai mult rau (fotbalului romanesc, ca unora le poate face foarte bine, de vreme ce s-au chinuit sa invete si cateva nume de jucatori germani, oricum mai multe decat alea de romani de care au auzit).

Pentru ca, pe fondul unei saracii lucii si al lipsei cronice de satisfactii in rezultate va incepe o incaierare de toata jena. Cum sa ai Comitet Executiv fara reprezentatii cluburilor si ai jucatorilor? Decide portarul, ca tot a luat prima de calificare? Cum sa pretinzi ca ai facut cvorum cu o persoana eliminata legal, fiind condamnata cu inchisoarea (cu suspendare sau nu, am vazut ce spune CCR, nu conteaza asta)?

PS. 1. Va amintiti de marele fotbalist german Timo Gebhart, neamt adevarat, transferat de Steaua in ianuarie si care a jucat intr-un retur intreg plus play-off 324 minute? Dar din fisa personala a germanului Christoph Daum ne pot spune alcatuitorii de manipulari de ce lipseste adorabilul episod din 30 septembrie 1992, cand in primul tur al LC a introdus 4 jucatori straini, fiind eliminat din aceasta cauza de Leeds si cand ziarul britanic The Sun l-a gratulat cu apelativul “Christoph Dumb”, ceea ce inseamna “Dobitocul Christoph”, iar Stuttgart-ul, eliminata astfel din Liga Campionilor, l-a dat afara?

PS. 2. Din echipa Germaniei, eliminata aseara in semifinalele Euro, cei mai buni au fost 2 turci de origine, iar cei mai slabi, doi nemti get-beget, unul a facut un penalty, altul nu a facut nimic in varful atacului. Despre ce vorbim?