* Poti pierde un meci jucand foarte bine? Da, daca adversarul tau joaca exceptional! A fost exact cazul Simonei Halep in sfertul de finala de marti, de la Wimbledon, cu germana Angelique Kerber, in care castigatoarea de anul acesta a primului turneu de Mare Slem al anului a obtinut o victorie muncita cu inspiratie si talent, cu scorul de 7-5, 7-6 (2).

A fost un meci de o intensitate extraordinara, dar si cu totul straniu, cu mai multe ghemuri castigate pe serviciul adversarei (9 din 11 in primul set, apoi nu am mai tinut socoteala, ca nici nu mai avea sens), iar asta pe iarba, unde se spune ca daca ai prins un break ti-a pus Dumnezeu mana in cap. Daca ma gandesc bine, este prima oara cand efectiv nu ai ce sa reprosezi cuiva, pur si simplu a castigat cel mai bun, cum zice la alfabetul sportului, iar in aceasta zi, sa o recunoastem, Kerber a fost mai buna, a lovit mai divers, inclusiv scurte la momente extrem de importante, a servit plasat, desi nu prea tare.

La randul ei, Simona a raspuns pe masura, cu mingi de mare inspiratie, dar ce te faci cand dai de rupi, in unghi, tot ce trebuie si te trezesti cu mingea inapoi, si nu oricum, ci unde nici cu gandul nu gandesti. Ramane cu 430 de puncte WTA (adica 400 mai mult decat saptamana trecuta, pentru ca, iesind din primul tur anul trecut, i se scad doar punctele acelea), precum si, ma rog, 250.000 lire sterline. Un turneu bun pentru Simona, la US Open va fi, speram, mai bun si ca rezultat, dupa Jocuri, din nou speram, de mare respiratie!

* Canoistilor Leonid Carp (simplu, dar si C2-1000 m) si Andrei Stefan Strat (canoe-2 1000 m) le-a fost ridicata suspendarea pentru dopaj la Meldonium cu incepere de astazi, decizia fiind luata de Comisia de audiere a sportivilor de pe langa Agentia Nationala Antidoping (ANAD).

In paranteza am pus probele pentru care cei doi sunt calificati la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, cu trimitere la sedinta de miercuri a COSR, care va disputa daca vor fi inclusi in lotul olimpic cei 11 sportivi (sau cativa dintre ei) declarati pozitiv cu meldonium. Este vorba, cum bine stiti, de 8 de la kaiac-canoe si 4 atleti, iar coincidenta ca tot marti, cand s-a comunicat ridicarea suspendarii lui Carp si Strat poate fi de bun augur cel putin pentru o parte dintre sportivii care au trait o luna de cosmar, intr-o situatie de provizorat greu de suportat, mai ales ca ei au spus ca sunt nevinovati.

* Andrei Pavel, capitan-nejucator al echipei de Cupa Davis, a convocat tenismenii care vor juca in meciul cu Spania, din perioada 15-17 iulie, de la Cluj-Napoca. Nici nu era greu: Marius Copil, Adrian Ungur, Horia Tecau si Florin Mergea. Formatia care invinge se califica in barajul pentru Grupa Mondiala, iar pentru Tecau si Mergea confruntarea cu spaniolii va fi un bun prilej de omogenizare in perspectiva JO de la Rio de Janeiro.

* Atleta americana Alysia Montano, semifondista, specialista la 800 m, a criticat virulent Federatia internationala de atletism, pe care a caracterizat-o drept “organizatie corupta”. Montano are un motiv strict personal sa se revolte (2 atlete rusoaice clasate inaintea ei la Londra, unde americanca a fost pe 5, Maria Savinova (locul 1) si Ekaterina Poistogova (locul 3) au fost gasite dopate si suspendate pe viata.

“Imi lipsesc din cauza sportivelor dopate care m-au depasit 3 medalii din palmares, in total, 8 ani din viata mea au fost o farsa”, a spus Montano, care, la 30 de ani, nu s-a calificat pentru Rio, pentru ca la selectiile olimpice americane s-a situat pe ultimul loc la 800 m, fiind antrenata intr-o cazatura cu 150 m inainte de sosire.

De asemenea, atleta americana are motive sa fie revoltata si de faptul ca in aceste momente, dupa asa-zisa descalificare a atletilor din Rusia pentru “dopaj de stat”, se discuta, inclusiv la Tribunalul arbitral pentru sport de la Lausanne, de acceptarea “sub culori neutre” a nu mai putin de 68 de atleti din aceasta tara, inclusiv a Iuliei Stepanova, alergatoare de 800 m, care a fost suspendata pentru anomalii in pasaportul biologic intre 2011 si 2013, dar careia i s-a permis sa participe la Rio, pentru ca a “turnat” practicile de dopaj din tara sa, pe care a parasit-o, de altfel, anul trecut!

Advertisements