* Simona Halep continua jocul solid etalat pana acum la Wimbledon, calificandu-se in sferturile de finala, dupa un al patrulea meci, la fel de convingator, desi castigat intr-o alta maniera, cu 6-7 (5), 6-4, 6-3, in fata americancei Madison Keys, dupa doua ore in care a uscat-o de forte pe jucatoarea mai puternica fizic si cu 4 ani mai tanara, adica 4 ani in care constanteanca a jucat cat in 2 cariere de jucatoare de valoare medie.

Cum spuneam, dupa ce a obtinut victorii in sub o ora sau din forta ori cu fineturi si alternand efectele cu mingile puternice, de data aceasta Simona a avut cea mai bine clasata adversara de pana acum, locul 9 WTA, in plin progres, cu o imensa pofta de succese si glorie. Si, evident, cu mijloace, cele mai importante fiind forta fizica superioara pusa in lovituri. Asa ca Simona s-a apucat sa demoleze cu rabdare si stiinta jocului variat rezistenta, Madison Keys terminand epuizata meciul.

Mai mult, romanca a trecut cu bine si peste doua momente foarte grele, tie-break-ul cu care a pierdut primul set si cumpana din ghemul 7 al setului secund, pe care l-a basculat in favoarea ei. Atunci, din punct de vedere psihic in primul rand, a castigat meciul. In sferturi, Halep va juca in compania germancei Angelique Kerber, castigatoare anul acesta la Melbourne, practic un meci dintre favoritele 4 si 5.

* Din pacate, Florin Mergea si Rohan Bopanna s-au oprit in optimi, pierzand, tot luni, in fata cuplului Henri Kontinen (Finlanda)/John Peers (Australia), primul meci de dublu care se disputa, din nou, dupa sistemul “cel mai bun din cinci seturi”. Si au fost chiar 5, scor final 2-6, 6-3, 6-4, 6-7 (6-8), 8-6. Trei ore a durat confruntarea, ceea ce pentru dublu, unde schimburile sunt rapide, este mult, dovada a echilibrului perfect. Inca o data, pacat, au lasat-o pe Simona Halep singura!

* La un fel de sedinta largita la Casa Poporului, Forumul Administratiei Publice Locale, ministrul tineretului si sportului, Elisabeta Lipa, a declarat ca spera ca la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro Romania sa cucereasca 6-8 medalii, cu un lot care, deocamdata, are 95 de sportivi calificati, in asteptarea, miercuri, a rezolvarii situatiei celor 12 aflati in ambiguitatea numita Meldonium.

Problema este ca tocmai luni a anuntat si Monica Niculescu (dupa indoielile raspandite mai acum vreo 4 zile de Simona Halep) ca are probleme de sanatate si nu stie daca va merge la Rio, astfel ca mi-e teama ca aceste 6-8 medalii, in fapt angajamentele federatiilor, vor fi greu de castigat. Desi si asa, cum zice reclama aia obsedanta, este “putin, foarte putin”…

* Raman in aria Jocurilor Olimpice, pentru ca de maine intram in ultima luna, si lucrurile se precipita, asa ca iata o stire si din atletism: Tribunalul arbitral pentru sport (TAS) va lua in discutie cererile formulate de cei 68 de atleti rusi “curati” care vor sa mearga la Rio in regim de urgenta, inainte de 21 iulie, data-limita pentru trimiterea inscrierilor. Ar fi culmea ca atletismul rusesc, eliminat de la JO pentru “dopaj de stat” sa participe cu o asemenea grupa de sportivi, sub asa-numitele “culori neutre”.

Precedentul va fi devastator, pentru ca, practic, se va putea concura la Jocuri in nume propriu: indeplinesti baremurile date de federatiile internationale, te supui, eventual chiar semnezi un contract, la toate controalele antidoping, inopinate sau in competitie, si mergi la Jocuri. Si totusi, “a fost sau nu a fost” eliminat atletismul rusesc de la Rio?