* Traseul editiei 103 va avea exact 3335 km, impartiti in 21 de etape: 2 contratimp individual (Caverne du Pont-d’Arc, Megève); 4 sosiri in varf  (Andorra-Arcalis, Ventoux, Finhaut-Emosson, Saint-Gervais Mont Blanc); 2 zile de pauza, la Andorra-la-Vieille (11 iulie) si Berna (19 iulie).

* Patru tricouri distinctive: clasamentul general (galben), cel pe puncte (verde), al cataratorilor (alb cu buline rosii) si al tinerilor (alb); premiul invingatorului: 500.000 euro; suma totala a premiilor: 2.295.850 euro; bonificatii: 10, 6, 4 secunde pentru primele 3 etape in linie.

Palmares: 102 editii, de la crearea cursei, in 1903; 36 victorii pentru Franta, 18 Belgia, 12 Spania, 10 Italia, 5 Luxemburg, 3 SUA si Marea britanie, 2 Olanda si Elvetia, cate 1 Germania, Australia, Danemarca si Irlanda (7 neatribuite, cele ale lui Lance Armstrong).

* Cu doar cateva ore inaintea prezentarii oficiale de la Sainte-Mere-Eglise, rusul Ilnur Zakarin, 26 de ani, a devenit tatal unei fetite, iar Departamentul de la Manche i-a oferit o jucarie de plus rutierului de la Katiusa, indelung aplaudat de public. Micul lui discurs de multumire, rostit in rusa, i-a pus in dificultate pe organizatori, care nu aveau traducator din limba lui Tolstoi…

* In schimb, cu acelasi prilej, al prezentarii festive, s-au remarcat cateva staruri ale plutonului cu abilitati lingvistice deosebite Daca pentru un elvetian precum Cancellara multilingvismul este un lucru de la sine inteles, a surprins portughezul Rui Costa, care la o intrebare pusa in engleza a raspuns, putin jenat, in… italiana. Intelesese, dar ii era mai usor de pronuntat, pesemne.

* De Ziua internationala a gazetarilor sportivi, unul dintre ziaristii acreditati in Turul Frantei, David Fletcher, a facut senzatie, punand intrebari in engleza si  spaniol,cu o dezinvoltura impresionanta. Ei si? Pai nu-i tocmai obisnuit, pentru ca David are numai 14 ani, fiind co-administrator la un site, iar acreditarea, pentru o singura zi, a obtinut-o pentru un interviu cu francezul Warren Barguil. Ar trebui ca organizatorii Marii Bucle sa-i definitiveze acreditarea, pentru ca e clar cam ce cariera isi doreste acest fan declarat al lui Chris Froome, care traieste cu parintii in Spania, in Galicia…

* Cu victoria de sambata, Mark Cavendish a ajuns la 27 de succese in marile tururi, apropiindu-se de belgianul Eddy Merckx si de francezul Bernard Hinault.

Recordmanul absolut este Merckx, cu 34 de etape castigate, intre 1969 si 1975, urmat de Bernard Hinault, cu 28, intre 1978 si 1986. Daca ne amintim ca britanicul a castigat pentru prima oara in Turul Frantei pe 9 iulie 2008, la Chateauroux, in etapa a 5-a, ne dam seama ca este exact in intervalul de 8 ani al marilor performante pentru un sprinter, ca si ilustrii lui predecesori.

Advertisements