Fara discutie, dat de mai toata lumea cam la pensie, inclusiv organizatorii de pariuri plasandu-l intr-o etapa parca facuta pentru el, cu o cota de out-sider, eroul primei etape a Turului ciclist al Frantei 2016 este britanicul Mark Cavendish, care, fara mare sprijin, dar cu picioarele si inima din tinerete, s-a impus clar in fata marelui favorit, germanul Marcel Kittel si a slovacului Peter Sagan.

Sprintul masiv de la final a fost declansat de campionul mondial Peter Sagan, in pofida tuturor comentatorilor, care par sa uite ca slovacul lupta pentru un al 5-lea tricou verde, pe puncte, asa ca trebuie sa adune zilnic din clasarile cele mai bune posibile pentru el. De altfel, s-a si vazut ca, dupa ce a condus circa 30 km in fata nu a mai insistat, vazand “Racheta Cavendish” trecand pe langa el, prin dreapta, in timp ce pe stanga era depasit de Kittel. In schimb, si-a adjudecat ultima treapta a podiumului zilei si, deci, o caciula de puncte, care ii dau un start bun in realizarea acelui obiectiv despre care v-am vorbit.

M-am luat insa cu vorba despre Sagan (explicabil, inregistram anul acesta un progres din punct de vedere tactic impunator) fara sa-i acordam lui Cavendish principalele onoruri, recordmanul de victorii in marile tururi (27) din actualul pluton profesionist reusind sa imbrace pentru prima oara tricoul galben de lider al Turului Frantei. Repet, fara ‘trenulete’ si alte delicateturi, dovada ca Andre Greipel, despre care se spune ca are cele mai bune “locomotive” s-a consolat cu locul 4.

Evenimentul, neplacut, al zilei a fost, de asemenea, si cazatura suferita de unul din marii favoriti, Alberto Contador, care a percutat o ridicatura pe post de despartitoare de sensuri pe sosea, lovindu-se destul de serios, la km 107 al cursei, la umar, cot si coapsa drepte. Dublul castigator al Marii Bucle a schimbat repede bicicleta si a prins plutonul, unde a primit un ditamai bandajul, in mers. Culmea este ca spaniolul pateste astfel de belele numai in primele etape, asa cum s-a intamplat in editia 2011, cand a cazut in finalul spre Mont des Alouettes. In acel an, la Paris a terminat Turul pe locul 4.

Duminica este programata etapa a 2-a:  Saint-Lo – Cherbourg-Octeville, 182 km, inca un prilej, dintre putinele, favorabile sprinterilor.

Clasamentul primei etape (acelasi ca si la general, primii 3 avand bonusuri de 10, 6 si 4 secunde), Mont-Saint-Michel – Sainte-Marie-du-Mont, 188 km:
1.  Mark Cavendish (Marea Britanie / Dimension Data)        4:14:05″
2.  Marcel Kittel (Germania / Etixx – Quick-Step)
3.  Peter Sagan (Slovacia / Tinkoff)
4.  Andre Greipel (Germania / Lotto)
5.  Edward Theuns (Belgia / Trek)
6.  Christophe Laporte (Franta / Cofidis)
7.  Bryan Coquard (Franta / Direct Energie)
8.  Alexander Kristoff (Norvegia / Katiusa)
9.  Daniel McLay (Marea Britanie / Fortuneo)
10. Greg Henderson (Noua Zeelanda / Lotto)    +3″

Advertisements