De fapt, in istorie se va consemna: in ultimele 5 editii ale Euro, Portugalia a fost de 4 ori in sferturi cel putin, dar noi stim, acum, la cald, ca la actuala editie a ajuns in penultima faza a competitiei dupa 4 meciuri egale (3 in grupa, unul joi seara, cu Polonia, in sferturi, 1-1, unde s-a calificat dupa o optime castigata cu un gol in minutul 118).

Pe de alta parte, Polonia era  sa devina prima echipa probabil din istorie (n-am timp acum, la ora asta, sa verific, dar memoria imi spune ca asa este) care in faza eliminatorie merge mai departe a doua oara consecutiv dupa executarea loviturilor de departajare de la 11 m. Altfel spus, fotbalul cunoaste un asemenea echilibru valoric incat totul pare sa atarne, de la un anumit nivel in sus, de un fir de par.

De fapt, incerc sa spun de la inceputul Euro-2016, este un campionat al cluburilor, nationalele care au jucatori la cluburile mari merg mai departe, pentru ca le vin baietii pregatiti pe o alta treapta valorica.

Iar ceea ce s-a intamplat joi la Marsilia in primul sfert de finala al competitiei franceze (veti vedea ca expresia va avea acoperire totala…) nu poate decat confirma: scorul a fost deschis de polonezul Robert Lewandowski, de la Bayern Munchen, in minutul 2, egalarea venind in minutul 33, cand a marcat portughezul Renato Sanches, de la Bayern Munchen.

Iar in cele din urma s-a calificat echipa cu fotbalisti marcanti la campioana Europei inter-cluburi, Real Madrid, Pepe, exceptional tot meciul, ministrul apararii, si Cristiano Ronaldo, pe post, insa, de pacaleala, polonezii au pierdut oameni si energie sa tina o holograma, cel putin in aceasta seara, mult prea departe de ceea ce se tot spune despre el, de toate recordurile, mai mult sau mai putin inventate. Dar si aceasta postura a fost, iata, utila echipei sale.

Iar faptul ca se exagereaza enorm in legatura cu acest jucator, bun, excelent, cu calitati incontestabile, dar departe de exagerarile exasperante a fost ca este pentru a doua oara cand un nefericit patrunde in teren la un meci din acest turneu, pentru a-l atinge pe Zeu! Va rog sa ma iertati, dar eu nu as acuza prea mult nici respectivii exaltati, nici oamenii de ordine, care nu pot tine in frau zeci de mii de spectatori, ci tocmai pe cei care creeaza asemenea exaltari. Fara sens, dupa mine.

In fine, merita consemnat si cum a decurs sedinta de lovituri de departajare, inceputa de Portugalia, chiar de el insusi in persoana, Cristiano Ronaldo  0-1 (gol), Robert Lewandowski 1-1 (gol), Renato Sanches 1-2 (gol), Arkadiusz Milik 2-2 (gol), Joao Moutinho 2-3 (gol), Kamil Glik 3-3 (gol), Nani 3-4 (gol), Jakub Blaszczykowski 3-4 (ratare – a aparat Rui Patricio), Ricardo Quaresma 3-5 (gol).

Adversara Portugaliei in semifinala de pe 6 iulie va fi cunoscuta dupa sfertul de finala de vineri seara, intre Tara Galilor si Belgia. Adica un adversar mai usor decat in cele mai frumoase vise lusitane…

Advertisements